Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Føle sig unormal/anderledes

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Du har sendt dit brev til Børn Hjælper Børn. BørneTelefonen har besluttet, at det er bedst, at du får svar af en voksen rådgiver. Vi håber, at du alligevel vil kunne bruge svaret. 

Kære du

Jeg har læst dit brev og får en følelse af, at det virkelig ikke er nemt at være dig lige nu. At dagene flyder sammen og går med de samme ting uden at du rigtig har indflydelse på, hvad der sker. Og at du måske er ved at opgive håbet om, at det kan blive bedre. Er det mon den rigtige måde at læse dit brev?

Du lyder som en person, der føler dig sat lidt uden for hvad der er “normalt” i samfundet. Du nævner bl.a. din seksualitet, din diagnose og dine tanker om mad og spisevaner. Og så beskriver du meget præcist, at du føler sig som “en anden art på jorden”. Det virker næsten som om du mistet håbet om, at det kan være anderledes.

Jeg vil så gerne give dig lidt håb tilbage, og jeg tænker på hvordan jeg mon kan hjælpe dig bedst med det? Måske tænker du nu, at jeg vil foreslå dig at lave dig selv om eller begynde at opføre dig på en ny måde? Eller at du bare kan “tage dig sammen” eller “opføre dig normalt”? Måske har andre prøvet at foreslå dig det?

Bare rolig – på BørneTelefonen tror vi ikke på, at nogen mennesker for alvor kan lave sig selv om – og hvis de prøver, vil andre ret hurtigt gennemskue det. Måske har du selv forsøgt det – at man prøver at være en anden, end den man er?

Du virker helt på det rene med, at du er den person, du er – du har bare så svært ved at blive ved at begå dig i en verden, hvor det ser ud til, at alle andre ser lidt anderledes på tingene – og på, hvad der er “normalt”. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om nogen har fortalt dig – eller antydet – at du skulle være “unormal”??

Når jeg tænker sådan, er det fordi du virker lidt som én, der føler dig sat i en bås, hvor det er umuligt at bryde ud af. Kan det tænkes, at det er sådan det føles?

Du skal vide, at ingen har ret til at sætte andre i en bås, de ikke har bedt om – og hvor de kommer til at føle sig anderledes eller som én, der ikke bliver regnet med på lige fod med andre. Hvis det er det, der er sket, er der nogen, der er gået langt over stregen for, hvad man kan tillade sig over for andre (og hvad der er lovligt).

Du har ret til at blive behandlet med respekt, både i forhold til din seksualitet, hvordan din krop ser ud og i forhold til de vanskeligheder, du kan have med en diagnose (eller flere). Det vil sige, at du har ret til at være den person, du er – uden at du skal føle sig “unormal”. Hvordan føles det at få det at vide?

Jeg vil gerne hjælpe dig til at forstå, at du er helt ok som du er! Du har ret til at have drømme og ønsker og leve dem ud lige som alle andre – du behøver ikke at holde dig tilbage. Og hvis nogen prøver at bremse dig, så er det dem – og ikke dig – der er galt på den.

Kunne det ikke være rart at begynde at være den, du faktisk er – og at turde begynde at have håb og drømme for fremtiden?

Måske har jeg ramt helt ved siden og misforstået dit brev? Men hvis der er en lille smule rigtigt i det, jeg har skrevet, så vil du nok føle, jeg har givet dig en stor opgave: at begynde at leve dit eget liv!

Hvis du er klar til det, så vil jeg fortælle dig, at du ikke står alene med opgaven. Måske føler du dig nogle gange lidt alene i verden, men faktisk er der hjælp at få til sådan en stor opgave.

Har jeg givet dig bare en lille smule håb, så vil jeg foreslå dig at ringe eller skrive til BørneTelefonen igen og få gode råd til hvem der kan hjælpe dig med at være en, du er – og holde fast i det.

Du har vist en stor styrke ved at formulere og sende dette brev. Jeg tænker på, at næste skridt måske kunne være, at du brugte den styrke til at få talt eller skrevet med nogen om alle dine tanker?

Vi vil gerne hjælpe dig!

Husk, at du også altid kan ringe til eller chatte med BørneTelefonen på 116 111, og tale med en rådgiver om de tanker, der fylder. Vi vil nemlig rigtig gerne hjælpe dig. Du må også gerne skrive igen.

Rådgiverne på BørneTelefonen ved rigtigt meget om, hvordan man kan hjælpe børn/unge som dig, og det er vigtigt at du får noget hjælp.

Mange tanker og kram til dig fra

BørneTelefonen

"alene" hør andres fortællinger

Hør YouTuber og influencer Emilie Briting og 17-årige Martha tale om at sige det højt, hvis man har det svært, og hvem man kan gå til.

Hjælpesætning
Få en hjælpesætning, der kan minde dig om, at du godt kan klare det, og at du er god nok!

Hvilken sætning hjælper dig?

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat