Brev

Mødom

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år.

Tak for dit brev. Det er godt, at du søger hjælp, når der er noget, du undrer dig over. Jeg håber, at mit svar kan være til hjælp for dig.

Når jeg læser dit brev, så får jeg lyst til at fortælle lidt om jomfruhinden eller mødomshinden, som den også kaldes. Måske ved du allerede til det, jeg kommer til at skrive - måske ikke.

Men jomfruhinden er sådan set ikke en hinde, der kan sprænge. Det er en tynd og elastisk krans af slimhindefolder, som sidder ved skedens indgang. 

Der er altså allerede ”hul” i den, så menstruationsblodet kan komme ud.

Mange tror, at mødommen springer, når man har samleje første gangen. Men sådan er det ikke. Det er kun ca. hver 5. kvinde der bløder, første gang de har samleje. Når det nogle gange bløder ved første samleje, kan det skyldes at man får en lille rift i skedevæggen eller at et blodkar springer. Det skyldes altså ikke, at jomfruhinden sprænger - for det kan den ikke. 

Det er faktisk sådan, at man ikke kan se eller mærke, om nogen er jomfru. Ikke en gang en gynækolog kan med sikkerhed se, om man har haft samleje eller ej.

Man kan heller ikke selv mærke, at man ”mister” sin jomfruhinde, når man har samleje for første gang. For man mister den som sagt ikke. 

Jeg tænker umiddelbart, at du nok er kommet til at ”kradse” i din skedevæg, dengang du var 13 år gammel. Og så har du fået en rift eller sprængt et lille blodkar.

Men for at svare direkte på dit spørgsmål: Der findes en type af operation, hvor man med et par sting indsnævrer skeden. Tanken er at disse sting skal springe op, når man har samleje, og at det derefter skal bløde. Men det er alligevel ingen garanti, for at man bløder. Desuden er der altid en risiko ved at lade sig operere. F.eks. er der risiko for infektion, ar-dannelse osv. 

Jeg kan blive lidt nysgerrig på, om det her er noget, som du kunne tale med nogen om? En søster eller mor? En af dine veninder eller sundhedsplejersken på skolen?

Måske er det nogen i din familie, som ikke ved, at mødommen ikke er en hinde, og at kun er ca. 20% af kvinderne,bløder under første samleje. Og måske er du bange for at komme i problemer, hvis du ikke bløder ved første samleje. Hvis du er bekymret for det, kan det være en god ide at snakke med nogen, der kender til sådan en problematik. Etnisk ung (70 27 76 66) har en anonym rådgivning, som du kan ringe til. De ved meget om, hvordan det er at have en anden kulturel baggrund i Danmark. 

Hvis du har lyst til at læse lidt mere om jomfruhinden, så kan du læse på seksliniens hjemmeside,

http://www.sexlinien.dk/emneside-piger/kvinders-kroppe/moedommen.aspx

eller på Etnisk ungs hjemmeside;

http://www.etniskung.dk/For-fagfolk/Moedom/Fakta-om-moedommen/

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer eller læse andre børns breve kroppen.

Du kan også deltage i afstemninger, prøve øvelser om selvværd og få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat