Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Bryster og udvikling

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år

Tak for dit brev. Hvor er det godt, at du skriver herind med dine frustrationer omkring din krops udvikling.

I teenageårene er der stor forskel på, hvor hurtigt kroppen udvikler sig, og jeg kan godt forstå, at det er frustrerende både at være den første eller den sidste, der udvikler sig. Der er også stor forskel på, hvordan kroppen er bygget, og hvordan den bliver som voksen. Nogle er spinkelt bygget, andre mere kraftigt bygget, nogle får store bryster, andre får små bryster. Det er alt sammen noget, der er skabt fra naturens side og svært at gøre noget ved. 

Derfor er det rigtig godt, at du gerne vil have råd til, hvordan du kan få det bedre med, hvordan du ser ud. Jeg synes, det er rigtig flot og modent, at du har det syn på det. Det er nemlig meget vigtigt at øve sig i at acceptere sig selv, som man er. Jeg kan godt forstå, at det fylder meget for dig lige nu, men måske skal du også huske at fokusere på nogle andre ting ved dig selv? Måske har du et kønt ansigt eller noget flot hår? Og ikke mindst er det vigtigt at fokusere på de positive egenskaber, du helt sikkert har. Måske er du en rigtig god veninde, der er god til at lytte? Måske er du rigtig god til at tegne, synge, spille håndbold eller noget helt andet?  

Jeg tænker også på, om dine klassekammerater mon ved, hvordan du går og har det? Måske ved de ikke, at de gør dig ked af det ved at snakke om store bryster, når du sidder lige ved siden af? Kunne det mon være en mulighed at snakke med dem om det? Måske kunne det også være en mulighed at snakke med sundhedsplejersken på din skole? Hun er i hvert fald vant til og nok rigtig god til at snakke med unge om krop, udvikling og alt det der hører med.

På BørneTelefonen snakker vi også med mange unge, som føler sig tykke og rigtig gerne vil tabe sig, så det er i hvert fald ikke alle børn og unge, der gerne vil have ekstra fedt på kroppen og store bryster. Det hjælper selvfølglig ikke dig lige nu i din situation, men måske det alligevel kan hjælpe lidt at tænke på, at der er andre unge gerne som genre vil være tynd som dig?

Jeg tror heller ikke, at alle drenge kun vil have piger med store bryster. Det kan godt være, at de kigger efter de piger, der har det, men jeg tror mere, det er fordi, at det er lidt fascinerende for drenge i den alder at kigge på. I forhold til at få en kæreste er der dog så meget andet, der er vigtigt. Fx at man har det godt med sig selv og øver sig i at acceptere sig selv, som man er. 

Jeg håber, du kan bruge mit svar til noget. Du er altid velkommen til at starte en chat eller ringe eller sms'e med BørneTelefonen på 116111, hvis du har brug for yderligere svar.  

Jeg ønsker dig alt det bedste.

Knus og kærlige hilsner fra BørneTelefonen

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat