Brev

Grimt sprog

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år.

Jeg kan godt forstå, at du bliver ked af det og såret over drengenes grimme sprog. Det er slet ikke i orden at tale sådan til hinanden. Men i nogle klasser,  og sommetider især blandt drengene udvikler der sig en rigtig dårlig vane med at tale sådan. Det bliver ligesom et tegn på, at man er med i gruppen, når man er sej og siger grimme ting til andre.

Du skriver, at det er kun dig og ikke de andre piger, der får de bemærkninger. Kunne det være sådan, at du mest lægger mærke til, hvad de siger til dig? Det er nemlig min erfaring, at når der udvikler sig sådan en dårlig vane fra drengenes side, går det tit ud over mange piger. Måske skulle du checke med nogle af dine veninder, om de ikke også får grimme bemærkninger?

Hvis du opdager, at du ikke er alene med dit problem, bliver det måske lidt nemmere for dig ikke at tage bemærkningerne personligt. Det er nemlig ikke dig, der er noget galt med, men det er tonen i drengegruppen, der er noget galt med.

På nogle skoler er lærerne meget opmærksomme på grimt sprog blandt eleverne. Og det hjælper faktisk, når lærere og elever taler om det. Så måske skulle du og nogle af dine veninder snakke med jeres lærer om problemet, så I kan få talt om, hvordan tonen skal være i klassen, så alle kan være der uden at blive såret.

Jeg er helt sikker på, at drengene i din klasse slet ikke tænker på, at deres sprog kan såre andre. Det skal de have at vide, så de kan ændre det.

Mange gode tanker og held og lykke med det fra BørneTelefonen

 

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?

Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?

Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Bekymret for din ven? Få flere råd til, hvordan du kan hjælpe

Har din ven fortalt dig, at der er noget, han eller hun synes er svært? Har du lagt mærke til, at din ven opfører sig anderledes end normalt? Eller er der noget helt tredje, der gør, at du bekymrer dig?

Der er mange forskellige måder at vise på, at man er ked af det. Nogle er ikke bange for at fortælle det. Mens andre holder det hemmeligt.

At gå rundt med nogle svære tanker skal ikke skjules. Men nogle gange kan det være svært at få sagt højt og gjort noget ved.

Det er derfor rigtig rart med gode venner. Venner kan hjælpe os, når vi er kede af det og få os i godt humør igen. Men husk på at når man er barn, er det aldrig dit ansvar at sørge for, din ven bliver glad igen. Det er de voksne, der skal træde til.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat