Brev

Så søskende have sex

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 12 år

Jeg kan godt forstå, at du er forvirret og blev chokeret over det, du så. Det må virkelig have føltes mærkeligt og meget uventet.

For det første kan det være rigtig ubehageligt at se nogen have sex, fordi det er noget meget privat, der som regel ikke involverer andre.
For det andet kan man komme til at føle sig udenfor, når nogen, man er tæt på, pludselig har sådan en hemmelighed sammen.

Det er klart, at du ikke rigtig ved, hvad du skal stille op med det. Det kan jeg virkelig godt forstå.

Det er heldigvis ikke ulovligt at have sex, når man ikke har samme forældre, selvom man vokser op som søskende.
Du har derfor ikke været vidne til noget kriminelt, du skal have dårlig samvittighed over. Og ingen af dine søskende har gjort noget kriminelt, de kan blive straffet for.

Når unge mennesker bliver forelskede i hinanden eller føler sig tiltrukket af hinanden, kan det være helt umuligt at holde afstand til hinanden, selvom de er papsøskende og måske derfor ikke burde have disse følelser.
Følelser er meget ulogiske og ikke til at styre. Det er især svært, når man er ung.

Uden at vide det kunne jeg forestille mig, at de begge har det svært med deres hemmelighed, fordi de måske er bange for jeres forældres reaktion, hvis de fandt ud af det. Det er derfor en meget svær situation for både dig og dem.

Da jeg ikke ved så meget om din familie, er det bedste råd, jeg kan give dig, at du kan ringe herind og fortælle lidt mere. For eksempel ved jeg ikke hvor gamle din søster og papbror er. Når jeg ved lidt mere, kan vi bedre tale sammen og få ideer til, hvad du kan gøre. 

Du kan også vælge at tale med andre om det – for eksempel Headspace. De har hjulpet mange unge som dig, og de er gode at tale med. Jeg synes helt sikkert, at du ikke skal vente længe med at tale med nogen om din søsters og papbrors forhold. For det er slet ikke godt og gå med tanker og tvivl alene. Og det er ikke rart at have den slags hemmeligheder for sin mor og far.

Du skal ikke gå og have det dårligt med dét, du har set, og de følelser det giver dig.
Hvis du kan mærke, at du bliver ved med at have det dårligt, så skal du selvfølgelig have talt med nogen om det.

Hvis det derimod ikke bliver ved med at gå dig på, så skal du måske bare lade din søster og papbror om selv at takle situationen.
Men hvis der opstår noget rigtig ubehageligt omkring det, synes jeg, at du skal fortælle det til din mor.

Du kunne eventuelt også ringe til BørneTelefonen på 116111, hvis du har brug for en snak med nogen, som ikke er din familie.

Kærlig hilsen
BørneTelefonen

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

sådan taler du med en voksen om det der er svært

Det kan være svært at vide, hvordan man skal starte snakken?

Måske du bekymrer dig om, at de bliver sure? Det kan være du er bange, eller føler du dig misforstået?

Vi har her samlet nogle gode råd til, hvordan du kan tale med en voksen.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat