Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Min veninde er blevet en belastning

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15

Tak for dit brev. Det lyder til at du står i en vanskelig situation med din veninde, som jeg kan høre, du holder meget af. Du står foran et nyt og spændende kapitel - nemlig efterskole. 
Et år på efterskole er et år med mulighed for udvikling - både socialt og fagligt. 
Men det der fylder mest på en efterskole, er de mange nye venner, man får. For nogen kan det også være en mulighed for at få en ny rolle og udfordre sig selv. 

Du skriver at din veninde virker angst og hægter sig meget på dig. Du skriver også, at hun skal have tingene fortalt meget eksplicit - altså lige ud af posen. 
Det tror jeg også, du får brug for her.

Jeg tænker, du kan overveje disse to muligheder:: 
1. Affind dig med at hun skal på samme efterskole som dig, men sæt jer sammen og lav en forventnings-afstemning. 
Det kunne fx. være at du har brug for, at I ikke hele tiden er sammen og at det er vigtigt for dig, at du ikke kommer til at føle, at du skal holde hende oppe? Men at du selvfølgelig, vil være der for hende, hvis hun bliver ked af det eller andet. Spørg også hende, hvad hun forventer eller har brug for og find så ud fra det noget i kan enes om. 
Det vigtigte er, at I får snakket om tingene inden opholdet starter, så ingen af jer bliver skuffede.
På efterskole møder man mange nye venner. Man får en roommate, man får en gang/fløj som man bliver tætte med, man får en klasse, man får en kontaktgruppe, man får nogle linjefag osv. Der er uendelige muligheder for at finde nye venner, selvom man kender nogle af dem man går på efterskole med. Jeg er sikker på at både din veninde og dig begge får nye venner. Og så får man en kontaktperson, en voksen, man kan gå til og tale med. Du kan opfordre din veninde til at tage en snak med denne kontaktperson, hvis hun har behov for det, ligesom du også vil kunne tale med din kontaktperson, hvis du har behov for hjælp til at tackle jeres venskab og hvordan og hvor meget I skal være sammen. 

2. Du fortæller hende, at du synes, I skal gå på hver jeres efterskole
Jeg kan sagtens forstå at du gerne vil være en fri fugl, når du starter på efterskole for lige netop at kunne få en masse nye venner og dette betyder jo ikke, at de gamle venner dermed forsvinder. 
Måske din veninde også ville have godt af at starte som en fri fugl et andet sted? Det lyder til at hun er tryg ved dig, men det har måske forhindret hende i at komme tæt ind på andre? Hvis hun har angst ville et efterskole-ophold uden dig måske også kunne hjælpe hende til at tackle angsten og prøve nye udfordringer? 
Hvis du vælger denne mulighed, så er det vigtigt, at du fortæller hende alle argumenterne for, hvorfor du synes, at I skal på hver jeres efterskole. 
Argumenterne kunne være: 
- Du har brug for at være en fri fugl når du starter
- Det vil være godt for din veninde at stå på egne ben
- I er stadig tætte veninder og holder kontakten
- Du er bange for at jeres venskab vil blive ødelagt, hvis hun tager på den samme

Uanset hvad du vælger, er det vigtigt, at du får snakket med hende og fortalt hende, hvordan du har det med situationen. Du kan måske også vende dine tanker endnu engang med dine forældre, evt. vise dem dit brev til os og mit svar, så du kan få deres råd og støtte i hvad der kunne være bedst for dig og din veninde?

Håber at du og din veninde finder ud af det hele 

Kærlig Hilsen 

BørneTelefonen

 
 

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?

Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?

Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Bekymret for din ven? Få flere råd til, hvordan du kan hjælpe

Har din ven fortalt dig, at der er noget, han eller hun synes er svært? Har du lagt mærke til, at din ven opfører sig anderledes end normalt? Eller er der noget helt tredje, der gør, at du bekymrer dig?

Der er mange forskellige måder at vise på, at man er ked af det. Nogle er ikke bange for at fortælle det. Mens andre holder det hemmeligt.

At gå rundt med nogle svære tanker skal ikke skjules. Men nogle gange kan det være svært at få sagt højt og gjort noget ved.

Det er derfor rigtig rart med gode venner. Venner kan hjælpe os, når vi er kede af det og få os i godt humør igen. Men husk på at når man er barn, er det aldrig dit ansvar at sørge for, din ven bliver glad igen. Det er de voksne, der skal træde til.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat