Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Er du løbet hjemmefra?

Alle børn har ret til at have det godt og blive passet på. Det er altid de voksnes ansvar og opgave at sørge for at børn og unge er trygge.

Her på siden kan du læse om, hvad du kan gøre, hvis du tænker på at løbe hjemmefra eller fra dit anbringelsessted. Du kan også få mere at vide om dine rettigheder.

VIDEO Væk hjemmefra?

Løbet hjemmefra?

video stukket af?

Stukket af?

5 gode råd hvis du ikke kan være hjemme

Står du på gaden – ring efter hjælp!

Du kan altid ringe til BørneTelefonen på 116 111. Her vil du blive hjulpet til at finde frem til, hvor du kan tage hen. På BørneTelefonen er du anonym. 

Kommunen har et ansvar for at hjælpe børn, der ikke har det godt. Kommunen kan kontaktes døgnet rundt – der er altid nogen på arbejde, som kan hjælpe. 

Du kan få en bisidder til at hjælpe dig med at kontakte kommunen. 

I Danmark er der et krisecenter for børn og unge. Det hedder Joannahuset og ligger i København. Man er velkommen fra hele landet. 

Tal med nogen

Har du det dårligt derhjemme eller på dit anbringelsessted, så er det godt at tale med nogen. Det kan nemlig være hårdt at gå med alene. Kun ved at sige det højt, kan du få noget hjælp.   

Du kan fx snakke med en voksen, du er tryg ved. Det kan være en lærer, en studievejleder eller en god vens forælder. Det kan også være, at du har en ven, der er god til at lytte.   

Vi taler med mange børn og unge på BørneTelefonen, som synes, det kan være hårdt at tale højt om det, der er svært.    

Du kan fx sige ”jeg har brug for at fortælle noget, som gør mig ked af det. Jeg kan ikke holde ud at være derhjemme, fordi mine forældre er voldsomme ved mig, eller fordi de aldrig lytter til mig”.   

Du kan også altid kontakte BørneTelefonen. Vi har åbent alle dage, hele døgnet. 

Hvad sker der, hvis jeg siger det højt?

Er du bange for, hvad der vil ske, hvis du fortæller nogen, hvordan du har det hjemme? Du er ikke den eneste, der har de tanker. På BørneTelefonen taler vi med mange børn og unge, der oplever noget svært og voldsomt derhjemme. Mange kan blive bekymrede for, hvad der kan komme til at ske med deres forældre eller dem selv.    

På BørneTelefonen kan vi fortælle dig om dine rettigheder, og om hvordan kommunen kan hjælpe dig. Du kan få en bisidder fra BørneTelefonen til at gå med dig på kommunen. En bisidder vil være der som støtte for dig igennem hele forløbet. 

Husk, du har rettigheder

I Danmark har alle børn ret til at blive behandlet med respekt og blive passet på. Det er forældrenes ansvar. Hvis dine forældre ikke passer godt på dig – fx slår, taler rigtig grimt til dig, råber eller udsætter dig for noget andet voldsomt og krænkede  har du ret til hjælp fra kommunen.   

Hvis du skal tale med nogen fra kommunen, har du ret til en bisidder. 

Læs mere om dine rettigheder her 

Få professionel hjælp

Det kan fx være en bisidder fra BørneTelefonen.   

Hvis du aldrig har fortalt om dine problemer før, kan en bisidder hjælpe dig med at få sagt det til kommunen.   

Hvis du allerede har en sag i kommunen, kan en bisidder hjælpe dig med, at du får sagt, det, der er vigtigt for dig, når du skal til møde med kommunen. Bisidderen kan også hjælpe dig med at forstå, hvad der foregår i kommunen. En bisidder kender rigtig meget til børns rettigheder.   

Når du får en bisidder, skal du fortælle os dit navn, adresse og telefonnummer. Det betyder, at du ikke er anonym. Ring til os på 116 111.   

Se mere om, hvad en bisidder her 

Hvad gør politiet?

Det er ikke ulovligt at løbe hjemmefra. Men det kan være du bliver efterlyst.

Politiet må ikke tage fat i dig eller med magt tvinge dig tilbage til dine forældre/anbringelse stedet, medmindre de vurderer, at du er til fare for dig selv eller andre.

Du kan altid bede politiet om at komme til at tale med kommunen og altid få en bisidder med. Hvis du har brug for at tale med politiet og du ikke står i en akut situation, kan du ringe på 114.

Hvad sker der hos kommunen?

Kommunen skal hjælpe børn og unge, der ikke har det godt fx derhjemme. BørneTelefonen kan altid hjælpe dig, så det gøres på den måde, du er tryg ved.

Kommunen skal lytte til dig. De skal også tale med dine forældre.
Når de har talt med dig og dine forældre, finder I sammen den bedste løsning.

Kommunen holder øje med at løsningen, faktisk gør dig glad igen. Hvis det ikke virker, så skal de finde en anden løsning.

 

Andre der hjælper

 

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat