Vold i familien

Alle børn har krav på at vokse op i en familie uden vold. Vold må aldrig holdes hemmeligt.

5 gode råd

1. Vis andre hvordan du har det

Bekymringer og frygt for vold kan fylde så meget, at det går ud over de gode ting i livet – derfor er det vigtigt hvis du oplever vold, at du viser andre, at du brug for hjælp, at du er bange og ikke vred, at du er ked af det og ikke sur. På den måde kan dine venner, lærere og andre voksne bedre forstå dig. Forstå at der er noget, som du ikke har det godt med. At du har brug for hjælp. Så vis og fortæl hvordan du har det, del det – det giver andre forståelse for dig og det der er svært i dit liv.

Måske skjuler du volden for andre - fx hvis du ikke fortæller om det til andre, skjuler det med tøj, eller bliver hjemme fra skole eller idræt for at ingen andre skal opdage det. Det kan være at du skjuler det fordi, at du synes det er pinligt og måske tænker du, at det er din egen skyld at du bliver udsat for vold. Det er aldrig din skyld at du bliver slået eller truet, eller på andre måder udsættes for eller oplever vold. Hvis nogen spørger dig, om du bliver slået eller på andre måder udsat for vold, så fortæl det – du kan fx sige: ”Ja, men det er svært for mig at tale om”.
Det hjælper at dele det med nogen og det kan blive første skridt til at du får hjælp.

2. Lav en plan for hvad du kan gøre, hvis det sker igen

Hvis du er bekymret for, at det sker igen, så tænk over hvad du kan gøre for at beskytte dig selv, og komme væk fra den der er voldelig. Hvis du skulle vælge en du skal ringe til, hvem skulle det så være? Hvis du skulle gå over til en ven, veninde, nabo eller familiemedlem – hvem skulle det så være? Lav en plan over, hvad du præcis vil gøre, næste gang du fornemmer, at volden er på vej. Du har også altid ret til at ringe til Politiet på telefonnummer: 112. Det er vigtigt, at du passer på dig selv når der er risiko for vold og at du kommer til skade.

3. Bryd tavsheden - få hjælp til at stoppe volden

Nogen børn frygter at volden bliver værre hvis de fortæller det til nogen, måske fordi de bliver truet til at holde det hemmeligt. Fortæl det alligevel, så du og din familie kan få hjælp. Hvis du ikke fortæller det, så kan andre ikke vide hvad der sker derhjemme eller hvordan du har det og at der er brug for hjælp. Voksne som slår, har også brug for hjælp. Fortæl det uanset om det lige er sket, eller om det er sket for noget tid siden. Selvom du holder af din far og mor, så skal du fortælle om volden til en anden voksen. Nogen gange er man nødt til at fortælle noget til andre selvom det er meget svært og du måske bliver ked af det. Men du har brug for hjælp, og din familie har brug for hjælp til at få det bedre. Så tag en dyb indånding og fortæl det til en voksen – bryd tavsheden for både du og din familie har brug hjælpen. Når du skal vælge, hvem du vil sige det til, så tænk måske på, hvem du kender til, som du tror er god til at snakke med børn.

4. Det er ikke din skyld, at du udsættes for vold

Nogle børn tænker, at det er deres egen skyld, hvis deres forældre bliver så vrede, at de fx slår eller kalder en for grimme ting. Måske har de fået at vide, at det er deres skyld – måske har de bare selv fået den tanke at de selv er uden om det, for så er der jo en forklaring. Måske syntes de også det er deres skyld, at de voksne slår hinanden eller deres søskende. Men det er aldrig børns skyld – det er de voksnes ansvar, at børn vokser op med omsorg og tryghed. Det er forældre og voksne omkring børn, der skal passe på dem.

Det er altså ikke dit ansvar - det er de voksne omkring dig som skal stoppe volden, og hjælpe dig med at stoppe volden. Derfor er det også vigtigt, at du beder om hjælp hos en voksen. Så volden stopper, og du og din familie får hjælp.

5. Brug andres erfaringer - du er ikke alene

Vold sker i alle slags familier. I Danmark bor ca. 22.000 børn og unge i familier hvor der er vold. Børn og unge, der bliver slået, nedgjort, ser andre blive udsat for vold eller lever sammen med voksne der er voldelige. Voksne der slår, råber og truer så der ikke er tryg derhjemme. Måske tør de ikke tage venner med hjem, fordi de er bange for hvad der kan ske derhjemme. Måske føler de skam, og frygter at deres venner eller andre voksne skal opdage hvad der sker derhjemme. Måske har du det på samme måde?

Du kan læse om andre børn, der oplever vold i BørneTelefonens Brevkasse.