Vold i familien

Alle børn har krav på at vokse op i en familie uden vold. Vold må aldrig holdes hemmeligt.

5 gode råd

1. Vis andre hvordan du har det

Bekymringer og frygt for vold kan fylde så meget, at det går ud over de gode ting i livet – derfor er det vigtigt hvis du oplever vold, at du viser andre, at du brug for hjælp, at du er bange og ikke vred, at du er ked af det og ikke sur. På den måde kan dine venner, lærere og andre voksne bedre forstå dig. Forstå at der er noget, som du ikke har det godt med. At du har brug for hjælp. Så vis og fortæl hvordan du har det, del det – det giver andre forståelse for dig og det der er svært i dit liv.

Måske skjuler du volden for andre - fx hvis du ikke fortæller om det til andre, skjuler det med tøj, eller bliver hjemme fra skole eller idræt for at ingen andre skal opdage det. Det kan være at du skjuler det fordi, at du synes det er pinligt og måske tænker du, at det er din egen skyld at du bliver udsat for vold. Det er aldrig din skyld at du bliver slået eller truet, eller på andre måder udsættes for eller oplever vold. Hvis nogen spørger dig, om du bliver slået eller på andre måder udsat for vold, så fortæl det – du kan fx sige: ”Ja, men det er svært for mig at tale om”.
Det hjælper at dele det med nogen og det kan blive første skridt til at du får hjælp.

2. Lav en plan for hvad du kan gøre, hvis det sker igen

Hvis du er bekymret for, at det sker igen, så tænk over hvad du kan gøre for at beskytte dig selv, og komme væk fra den der er voldelig. Hvis du skulle vælge en du skal ringe til, hvem skulle det så være? Hvis du skulle gå over til en ven, veninde, nabo eller familiemedlem – hvem skulle det så være? Lav en plan over, hvad du præcis vil gøre, næste gang du fornemmer, at volden er på vej. Du har også altid ret til at ringe til Politiet på telefonnummer: 112. Det er vigtigt, at du passer på dig selv når der er risiko for vold og at du kommer til skade.

3. Bryd tavsheden - få hjælp til at stoppe volden

Nogen børn frygter at volden bliver værre hvis de fortæller det til nogen, måske fordi de bliver truet til at holde det hemmeligt. Fortæl det alligevel, så du og din familie kan få hjælp. Hvis du ikke fortæller det, så kan andre ikke vide hvad der sker derhjemme eller hvordan du har det og at der er brug for hjælp. Voksne som slår, har også brug for hjælp. Fortæl det uanset om det lige er sket, eller om det er sket for noget tid siden. Selvom du holder af din far og mor, så skal du fortælle om volden til en anden voksen. Nogen gange er man nødt til at fortælle noget til andre selvom det er meget svært og du måske bliver ked af det. Men du har brug for hjælp, og din familie har brug for hjælp til at få det bedre. Så tag en dyb indånding og fortæl det til en voksen – bryd tavsheden for både du og din familie har brug hjælpen. Når du skal vælge, hvem du vil sige det til, så tænk måske på, hvem du kender til, som du tror er god til at snakke med børn.

4. Det er ikke din skyld, at du udsættes for vold

Nogle børn tænker, at det er deres egen skyld, hvis deres forældre bliver så vrede, at de fx slår eller kalder en for grimme ting. Måske har de fået at vide, at det er deres skyld – måske har de bare selv fået den tanke at de selv er uden om det, for så er der jo en forklaring. Måske syntes de også det er deres skyld, at de voksne slår hinanden eller deres søskende. Men det er aldrig børns skyld – det er de voksnes ansvar, at børn vokser op med omsorg og tryghed. Det er forældre og voksne omkring børn, der skal passe på dem.

Det er altså ikke dit ansvar - det er de voksne omkring dig som skal stoppe volden, og hjælpe dig med at stoppe volden. Derfor er det også vigtigt, at du beder om hjælp hos en voksen. Så volden stopper, og du og din familie får hjælp.

5. Brug andres erfaringer - du er ikke alene

Vold sker i alle slags familier. I Danmark bor ca. 22.000 børn og unge i familier hvor der er vold. Børn og unge, der bliver slået, nedgjort, ser andre blive udsat for vold eller lever sammen med voksne der er voldelige. Voksne der slår, råber og truer så der ikke er tryg derhjemme. Måske tør de ikke tage venner med hjem, fordi de er bange for hvad der kan ske derhjemme. Måske føler de skam, og frygter at deres venner eller andre voksne skal opdage hvad der sker derhjemme. Måske har du det på samme måde?

Du kan læse om andre børn, der oplever vold i BørneTelefonens Brevkasse.

Vigtig viden

Annas far slår

Annas far taler grimt til hende – råber og kaster med ting. Anna er bange for at sige det til nogen, for så bliver han rigtig vred.

Sådan får du hjælp

Det er ulovligt at slå børn i Danmark, og der er flere steder, du kan få hjælp, hvis du er udsat for vold. Vi har samlet nogle forslag til, hvem du kan tale med

Kend dine rettigheder

Du har ret til at have et godt liv, hvor du får omsorg og tryghed. Ingen må udsætte dig for vold eller true dig med vold. Det er ulovligt og står i loven.

Hjælp en ven

Måske kender du én, du tror er udsat for vold – måske har du fået det at vide? Vi har samlet nogle gode rå til dig, der gerne vil hjælpe en ven, som er udsat for vold

Værktøjskassen

Skriv det til nogen

Når man ønsker hjælp af en voksen, kan det nogen gange være en god idé, at skrive det ned. Når man skriver, så har man god tid til at tænke sig om og få alt det man gerne vil sige med, på den måde, du gerne vil sige det. Vi har lavet et værktøj, som kan få dig godt i gang.

Læs mere

Breve fra brevkassen

0

Min søster er voldelig

Jeg er en pige på 15 år. Jeg har en lillesøster på 13 år. Mine forældre blev skilt for nogle år siden, og siden da har min søster udviklet en voldelig adfærd overfor mig.

Læs hele brevet
0

familie problemer

Hej, jeg er en pige på 15. jeg har det problem at min lillebror og jeg har svært ved at enes engang imellem og nogen gange kommer lidt op og slås.

Læs hele brevet
0

Problemer med min ekskæreste

Hej. Jeg slog op med min kæreste for næsten 2 måneder siden og han har efterfølgende startet rygter om mig om at jeg har meldt ham for voldtægt, hvilket jeg ikke har.

Læs hele brevet