Seksuelle krænkelser

Det er ALTID forkert, at nogen gør noget, der krænker dig seksuelt – og det er ALDRIG din skyld.

5 gode råd

1. Du er ikke den eneste

Over alt i Danmark er der børn og unge - både drenge og piger – der bliver udsat for seksuelle krænkelser. Sommetider kaldes det også for seksuelle overgreb, eller seksuelt misbrug. Dem der udfører de seksuelle overgreb kan være familie – fx forældre, stedforældre, bedsteforældre, søskende – det kaldes incest. Der er også nogen, der bliver krænket af andre voksne – fx en ven af familien, en pædagog, lærer, eller træner i fritidsklubben, på dit fritidsjob, på internettet eller af fremmede. Der er også børn og unge, der udsættes for seksuelle overgreb fra andre børn eller unge. 

Uanset hvem der gør det, så er det ulovligt, og det ved de voksne.

Hvis nogen rører ved dig på en seksuel måde, uden at du har givet dem lov, eller hvis de er meget ældre end dig eller er i din familie, så er det ikke ok. Det samme, hvis du bliver bedt om at røre ved dem, hvis du skal kigge på noget seksuelt eller gøre noget seksuelt, mens de kigger på – fx tage tøjet af. Det er heller ikke ok, hvis du bliver presset til at tale om seksuelle emner – fx svare på spørgsmål, om du onanerer.

Mange børn og unge har oplevet det i et eller andet omfang. Hvis du er i tvivl, så spørg en voksen du stoler på til råds – du kan også altid kontakte BørneTelefonen anonymt.

 

2. Det er aldrig din skyld!

Det er ALTID forkert, at nogen gør noget, der krænker dig seksuelt – og det er ALDRIG din skyld. Heller ikke selvom, den der krænker dig, fortæller dig, at du selv vil og godt kan li’ det.

Også selvom du ikke fik sagt nej eller måske gik med til det. Voksne ved, det er forbudt. 

3. En gang er én gang for meget!

Måske tænker du, at det kun sker den ene gang, og det var nok bare et uheld? Men ofte sker krænkelser flere gange og gennem flere år, og måske er der flere børn og unge som krænkes af den samme person. Derfor er det vigtigt, at du fortæller det til nogen, så det ikke sker igen for dig eller andre børn og unge.

Uanset hvornår du fortæller om de seksuelle overgreb, så vil det hjælpe dig til at få det bedre.

Her kan du læse, hvad der skete, da Louise fortalte om seksuelle krænkelser.

 

4. Dine følelser er ok!

Seksuelle krænkelser kan ske én gang, få gange, flere gange og i flere år, uanset hvordan det er sket for dig, så påvirker det dig. Børn og unge reagerer forskelligt. Der er lige så mange måder at reagere som der er børn og unge, der er blevet krænket. Der er nogle reaktioner som minder om hinanden, og måske kan du genkende nogen af dem hos dig selv?

Nogen reagerer med at blive bange, føle det er deres skyld, blive vred eller andre følelser, som er svære. Men, der er mange måder at reagere på hos både piger og drenge, derfor er det også svært for andre at vide, hvad der er sket for dig.

Nogen reagerer ved at blive indelukkede, trække sig fra fællesskaber, sulter sig selv eller bare forsøger at vække så lidt opmærksomhed som muligt. Ligesom at være usynlig, så andre ikke opdager én, og vil gøre eller spørge om noget.

Andre reagerer ved at blive vrede og måske aggressive overfor andre, eller løbe væk hjemmefra.

Men hvis ingen forstår eller ved, hvad det handler om, så er det svært at få hjælp til at stoppe seksuelle krænkelser og få det godt igen.  

 

5. Fortæl det til nogen – selvom det er svært

Fortæl det, uanset om det lige er sket eller er sket tilbage i tiden, eller om det fx er sket på internettet.

Selv om du elsker eller holder meget af den, der har krænket dig seksuelt, så skal du fortælle om det til nogen. Nogen gange er man nødt til at tale om ting der gør ondt, også selvom det er svært.

Måske kan du ikke helt præcist huske alt det der skete, og det er helt ok – sådan er det ofte med voldsomme oplevelser. Måske er du bange for hvad der sker hvis du fortæller det – med dig, med din familie, med den der har krænket dig. Eller du er bange for, at ingen vil tro på dig eller nogen vil syntes, at du er forkert.

De fleste børn og unge, der har fortalt nogen om seksuelle overgreb, har syntes at det var svært at gøre, men de har oftest også oplevet det som en stor lettelse, når det endeligt var sagt.
Så når du har valgt en voksen du vil fortælle det til, kan du fx gøre sådan her:

 

  • Tag en dyb indånding, og fortæl det som er sket eller sig: ”Der er nogen, der har gjort noget (seksuelt) ved mig”
  • Du kan også skrive et brev og fortælle, hvad der er sket og hvem der har gjort det – og at du har brug for hjælp. Giv det til den voksne du gerne vil betro dig til. Hvis du kan, så bliv der mens personen læser det, ellers bliv i nærheden. 
  • Eller du kan skrive det i en sms. Fortæl hvad der er sket og hvem der har gjort det – at du brug for hjælp og for at tale mere med personen.

Har du brug for hjælp til at formulere dig, så kan du bruge vores Brevskrivningsværktøj.

Hvis du fortæller det til en voksen, og de ikke tror på dig, eller ikke hjælper dig – så fortæl det til en anden voksen. Måske skal du prøve at fortælle det til sundhedsplejersken på din skole eller en god lærer.

 

Har du haft sex uden at ønske det?