Problemer på nettet

Har du været nøgen på nettet? Er du blevet mobbet online? Eller har du oplevet noget andet ubehageligt på nettet?

5 gode råd

1. Blokér og gem beviserne

Hvis nogen generer dig f.eks. på Facebook, Skype, Formspring eller andre steder, hvor du har en profil, kan du blokere dem, så de ikke kan skrive til dig mere. Det er forskelligt, hvad du skal gøre for at blokere andre, men det står som regel forklaret under "hjælp". 

Hvis nogen skriver noget ubehageligt til dig eller om dig på nettet, kan det være en god ide at tage et screenshot som bevis. Det kan bruges, når du f.eks. skal fortælle andre, hvad der skete. Du kan også tage et screenshot, hvis nogen sender dig billeder eller film, som støder dig.

2. Stop det og få hjælp, så det ikke sker igen

Hvis nogen har skrevet om dig eller lagt billeder/video af dig på nettet, som du ikke bryder dig om, er det bedst at få det fjernet hurtigst muligt, så det ikke spredes. For det meste er det hurtigt og enkelt at få billeder, video og tekst fjernet fra nettet, men i nogle tilfælde kan det være rart at få hjælp fra en voksen, som kan finde ud af, hvem man skal kontakte for at få det fjernet. 

Derefter er det vigtigt at få gjort noget, så det ikke sker igen.

I nogle tilfælde kan du anmelde f.eks. brug af dine billeder, trusler eller seksuelle henvendelser. Hvis du f.eks. er kommet til at sende nøgenbilleder af dig selv eller har chattet frækt med nogen, som har brugt det til at afpresse dig, kan det være nødvendigt at fortælle det til en voksen, for at få det stoppet.

3. Sig det til nogen

Det er vigtigt, at du snakker med en voksen, hvis du bliver udsat for digital mobning. Nogle problemer er så alvorlige, at børn og unge ikke selv kan løse dem. Når man oplever noget, som man bliver ked af, kan det også være en trøst og en lettelse at dele det med en voksen. 

Hvis du ikke kender en voksen, du har lyst til at snakke med, kan du starte med at fortælle det til en god ven eller veninde. Måske kan din ven eller veninde hjælpe dig med at finde en voksen, du kan betro dig til. Og måske kan I sammen kan gå hen til den voksne og bede om hjælp. 

Hvis du er bange for, at det bliver værre af at sige det til en voksen, kan du prøve at fortælle den voksne, at du har den bekymring, så I sammen kan blive enige om, hvordan I løser det.

4, Tænk over, hvad du deler

Har du tænkt over, hvor hurtigt tekster, billeder og film kan spredes på mobilen og nettet? Et klik og de bliver i løbet af kort tid spredt til hele verden. 

Selv om du sletter et billede igen, kan andre måske have kopieret det, og så har du ikke længere kontrol over det. Hvis du sender billeder af dig selv til andre (f.eks. nøgenbilleder), kan du ikke være sikker på, at de ikke bliver vist til andre eller lagt på nettet. Det kan være sjovt at sende et fjollet billede til en ven, men tænk over hvordan det vil være, hvis billedet ligger på Facebook i morgen...

Overvej hvordan du bruger mobilen og nettet og husk på:

  • At du altid skal tænke dig om en ekstra gang, inden du sender tekster, billeder og film.
  • At du aldrig kan kontrollere og vide, hvem der får adgang til at se det, du videresender eller uploader, og hvad det anvendes til. 

5. Hold en god tone på nettet

Du kender sikkert talemåden "vær mod andre, som du gerne vil have, at de skal være mod dig". På nettet kan det være ekstra godt at huske på, for ord kan være hårde på skrift. Det kan være svært at gennemskue, om noget er for sjov, og selv om man kan bløde sproget op med en smiley, er der stadig risiko for misforståelser, når noget står på skrift. Det kan være en god ide at tænke: "Ville jeg sige det samme til personen ansigt til ansigt?", før du sender noget eller poster det på nettet.

Spørg også altid om det er ok, inden du filmer eller tager billeder af nogen. Du skal også huske at spørge om lov til at videresende eller uploade billeder og film af andre, for uden deres tilladelse er det ulovligt.

Hvor afhængig er du af din telefon?