Alkohol i familien

Hvis din mor eller far drikker for meget, vil det være godt, hvis du og din familie får hjælp.

5 gode råd

1. Du skal ikke tage ansvar for dine forældre

Det kan få mange konsekvenser for børn at have en forælder, der drikker for meget. Når din far eller mor har et alkoholproblem, så er han/hun ikke i stand til at passe ordentlig på dig. Det er ikke i orden, fordi det kommer til at gå ud over din barndom, hvor du har brug for, at de voksne tager sig godt af dig, og du kan føle dig tryg. Det kan være svært, hvis dine forældre drikker. Nogle gange ender rollerne med at blive byttet rundt, så det er barnet, der tager sig af den voksne.

Måske kan du genkende nogle af disse ting, hvis din mor eller far drikker:
• At du på en måde har fået et voksent ansvar, selvom du er et barn.
• At du føler dig utryg, ensom, bange og trist.
• At du pludselig bliver ked af det eller vred og har svært ved at koncentrere dig i skolen.
• At du bekymrer dig om, hvordan det går derhjemme, når du ikke er der til at holde øje.
• At du aldrig rigtig ved, hvad du kommer hjem til.
• At det er dig, der skal sørge for at der er mad til dig og dine søskende.
• At du synes, det er pinligt at invitere nogen med hjem til dig.
• At du er nødt til at være derhjemme og passe på og sørge for de praktiske ting i stedet for at være sammen med dine venner.

2. Tal om det

Selvom du synes, at det er svært, flovt eller pinligt at fortælle andre, at du har en forælder, der drikker, er det meget vigtigt, at du ikke går rundt med det alene. Det er for stor en hemmelighed at bære på – særligt for et barn eller en ung. At have en i familien, der drikker for meget kan få store konsekvenser for hele familien.

Måske er det netop det, at du vover at sige det højt til en voksen, som kan være med til at sætte en stopper for problemerne. At have en forælder med et alkoholproblem er en af de hemmeligheder, der har brug for at blive brudt, så både du og din familie kan få hjælp.

Hvis du synes, at det er lidt svært at tage hul på sådan en samtale, kan du skrive et brev. Vi har lavet et værktøj, der måske kan hjælpe dig med at skrive brevet - du finder det i 'værktøjskassen' her på siden.

3. Søg hjælp

Du og din familie har brug for at få hjælp, hvis du har en mor eller far, der drikker.
Ofte har voksne med et alkoholproblem svært ved at indse, at de har et problem. Mange børn ønsker, at de selv kan få forælderen til at holde op med at drikke. Men det er for stor en opgave for børn.
Det kræver hjælp fra mennesker, som ved rigtig meget om, hvad der skal til for at få voksne til at holde op med at drikke.
Det lykkes for mange at stoppe med at drikke, når de får den rette hjælp – selv om det kan være svært.

4. Husk: Det er IKKE din skyld

Der kan være mange forskellige grunde til at en forælder drikker for meget, men det er helt sikkert, at et barn aldrig kan være skyld i forældres alkoholmisbrug.

5. Tal med andre, som har det ligesom dig

Der er flere børn, end du måske tror, der lever i en familie, hvor en eller begge forældre drikker for meget. I gennemsnit er der 1-2 børn i hver klasse, som har en forælder med et alvorligt alkoholproblem.
Det er ikke altid nemt for andre voksne og børn at få øje på en familie, hvor en eller begge forældre drikker for meget. Hvis man ser rigtig godt efter, vil man opdage, at børnene ikke altid har det så godt.

Her er nogle steder, hvor du kan komme i kontakt med andre unge, som også har problemer med alkohol i familien: http://www.hope.dk/ung, http://www.tuba.dk, http://www.dedrikkerderhjemme.dk