Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Seksuel orientering

Hvornår er man sikker på sin seksuelle orientering? Hvordan springer man ud? Det er spørgsmål, som mange børn og unge stiller. Her på siden kan du få gode råd og hjælp til alle dine spørgsmål om seksuelle orienteringer. Test din viden om seksuelle orienteringer eller lyt til podcast og hør andres oplevelser.

5 gode råd til seksuel orientering

Stå ved hvem du er

Det er helt almindeligt, hvis du føler dig nervøs, over at fortælle om din seksuelle orientering. Sådan er der også nogle voksne, der har det.

I gamle dage mente man nemlig, at der var noget galt med at være homoseksuel. Og I nogle lande findes der stadig mennesker, der tror det.

At være homoseksuel har derfor i mange år være noget flovt og hemmeligt for mange. Det kan være derfor, at mange er nervøse for at springe ud, fordi de er bange for ikke at blive accepteret.

Men heldigvis har vi i dag en helt anden forståelse af homoseksualitet. Vi ved i dag, at det ikke handler om rigtige eller forkerte mennesker. Det handler om kærlighed – og det er en dejlig og god ting.

Det er blandt andet derfor, vi i Danmark fejrer Pride. For at vise at du må være lige præcis, som du er.

Der er ikke noget galt med at være dig, uanset om du er homoseksuel, biseksuel, aseksuel eller noget helt fjerde. Din familie eller venner bør ikke behandle dig anderledes. Du er stadig den samme person.

Tag det i dit eget tempo

Du behøver ikke føle, at du skal komme ud lige så snart, du kender til din seksuelle orientering. Du behøver heller ikke komme ud ved nogen stor afsløring.

Ting tager tid, og det vigtigste er bare, at du har det godt med måden og tidspunktet, du gør det på. Du bestemmer helt selv.

Nogle vælger at dele det med en god ven eller en forælder. Det kan være rart, hvis man synes, det er svært at gå alene med.

Andre vælger at vente med at sige noget til den dag, de har fået en kæreste.

Hvis du er nysgerrig på, hvornår og hvordan du kan sige det til nogen, kan du læse andre børns gode råd og erfaringer her: Gode råd til at springe ud

Tal med en god ven eller en voksen

Når man deler tanker om sin seksuelle orientering, er nogle bange for, at det vil være for evigt, og at de ikke kan trække det tilbage, når først det er sagt. Men sådan er det ikke altid. Seksuelle orienteringer kan ændre sig hele livet. Nogle har samme seksuelle orientering hele livet, og andre har ikke.

Vi ved dog, at det kan føles hårdt at holde følelser inde.

Når vi holder følelser inde, kan det vokse sig store og ubehagelige. Det kan derfor være godt at tale med en god ven, eller en voksen om dine følelser. Det kan måske hjælpe dig med at finde ro og acceptere din seksualitet.

Du kan fx sige:

  • ”Jeg tror, jeg er lesbisk, men jeg er ikke klar til at andre ved det endnu”
  • “Jeg er panseksuel, og det vil jeg gerne have, at du ved”
  • ”Jeg er begyndt at tænke over min seksualitet, og jeg er måske biseksuel”
  • ”Jeg er nervøs for ikke at blive accepteret for min seksualitet”
  • ”Jeg har virkelig brug for at dele noget med dig, som jeg håber, du vil tage pænt imod”

Find fællesskaber

Hvis man ikke kender andre med en anden seksuel orientering end heteroseksuel, er det helt almindeligt, at man kan komme til at føle sig lidt alene.

Det kan være rart at høre andres historier, og at have nogen at spejle sig i. Det kan være til at snakke om, hvornår man er sikker?  Eller hvordan andre har håndteret det?

Hvis du kender nogen med anden seksuel orientering end heteroseksualitet, kan du måske tale med dem om, hvordan de oplever det?

Du kan også finde forskellige fællesskaber og grupper hos LGBT+ Danmark. Dem kan du læse mere om her: LGBT+ Danmark

Har du etnisk minoritetsbaggrund kan du også tale med Sabaah her: Sabaah – det er helt anonymt.

Er du i tvivl?

Mange føler, at de skal være helt sikre, før de fortæller nogen om deres seksuelle orientering.

Mange som er i tvivl om deres seksuelle orientering har også en periode, hvor de prøver at føle sig frem. Det kan være, du har nogle gode venner, der også har været, eller er, i tvivl?

Det kan også være, du har lyst til at prøve at date eller kysse med forskellige. På den måde kan du mærke efter, hvad der føles rigtigt for dig. Måske du i en periode føler stærkest for piger og i en anden periode for drenge.

At forelske sig i et andet menneske er en dejlig ting. Det er lige meget om det er en dreng, pige, nonbinær eller nogen helt fjerde. Prøv at lade være med at fokusere for meget på kønnet og i stedet på, hvad der føles rart.

Læs og giv råd til at springe ud

Vil du gerne fortælle din familie og venner om din seksuelle orientering?

Her kan du få andre børns gode råd til, hvordan du kan gøre det. Du kan også dele dine egne oplevelser og gode råd.

stem

Hvilken seksuel orientering har du?


Laptop med skærmbillede af forsiden af BørneTelefonen. Et forstørrelses glas zoomer ind på teksten:

Hjælp os med at blive endnu bedre

Du er stadig helt anonym

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat