Misundelse og jalousi

Er du misundelig på en af dine venner eller søskende? Eller er din kæreste meget jaloux? Begge følelser er helt naturlige at få, men de kan godt tage overhånd og få os til at gøre eller sige noget, vi ikke burde. Læs med på siden for at blive klogere på de to følelser og få nogle værktøjer til at håndtere dem på en bedre måde.

Test dig selv Hvor grøn af misundelse er du?

Afstemning

Hvem kan gøre dig mest jaloux?

5 gode råd hvis du selv bliver misundelig eller jaloux:

Husk dig selv på, at alle er forskellige

Følelsen af misundelse eller jalousi kan ofte opstå, hvis du sammmenligner dig for meget med alle andre.

Men husk på, at vi allesammen er forskellige, og det er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Tænk hvis vi alle så ens ud og kunne de samme ting – ville det ikke være kedeligt?

Husk også på, at vi alle sammen kommer fra forskellige familier og har oplevet forskellige ting, så at sammenligne hinanden er ikke særlig realistisk. Selv dine søskende og dig er meget forskellige, selvom i kommer fra den samme familie.

Vent med at reagere, når følelsen rammer

At blive ramt af misundelse eller jalousi kan godt føles ubehageligt i kroppen. Måske begynder du at svede, græde eller få ondt i maven. Du kan også opleve at du bliver rigtig vred, og får lyst til at sige noget grimt til personen. Men det er ikke altid en god idé at gøre noget lige med det samme, når følelsen af misundelse eller jalousi rammer.

Prøv i stedet at:

  • Træk vejret dybt og tæl til 10 inde i hovedet.
  • Fjern dig fra situationen fysisk, hvis det er muligt
  • Gå en tur ude i den friske luft
  • Snak med nogen om det, så du ikke sidder alene med følelserne
  • Lav noget af det, du elsker, så du ikke kan tænke så meget på det andet

denne side kan du også få hjælp til at lave en personlig handleplan.

Bliv opmærksom på dine egne gode sider

Hvis du føler dig misundelig eller jaloux på nogen, kan det ofte være svært komme i tanke om noget positivt om sig selv. Eller om alle de ting, du selv er rigtig god til.

Prøv at skriv en liste over alle de ting, du selv er god til  eller godt kan lide ved dig selv.

Du kan også prøve at spørge en veninde eller en af dine forældre, hvad de synes du er god til, hvis du selv synes det er svært. Hvis du laver det med en veninde, kan det også være, at i bliver overrasket over, hvad den anden tænker og er misundelig på, og så kan i få jer en god snak om det. Måske deler i nogen af de samme tanker.

Snak med andre om følelsen

Det er altid en god idé at snakke med andre om de tanker man har, hvis det hele føles svært.

Du kan snakke med en god ven eller veninde eller måske dine forældre. Du kan spørge dem, om de nogensinde har prøvet at være misundelig eller jaloux på nogen eller noget. Du kan også spørge dem, hvad de gjorde ved det.

Andres erfaringer kan ofte hjælpe med at se tingene i fra en anden vinkel. Husk på, at misundelse og jalousi er helt naturlige følelser, så når du får dem sagt højt, kan det også føles mindre forkert at gå rundt med.

Prøv at brug følelsen på en god måde

At være misundelig eller jaloux på andre kan godt bruges på en god måde. Det hjælper dig med at forstå, hvad du gerne selv vil blive bedre til.

Nogle ting, kan vi ikke ændre, som f.eks. hvor lange ben vi har. Sådan noget er spild af tid at være misundelig eller jaloux over, for sådan er det bare.

Til gengæld kan vi godt selv ændre på nogen ting, som f.eks. at blive mindre genert, eller blive bedre til at spille fodbold. Husk på, at alle er startet fra begyndelsen med de fleste ting, og øvelse gør mester.

Hvad vil du gerne være bedre til?

Hvis du gerne vil blive god til fodbold, så er det bare om at øve så meget som muligt. Hvis du gerne vil være mere udadvendt, så øv dig i at snakke mere og til flere. Du kan også få råd til small-talk her.

hjælpesætning

HVILKEN SÆTNING HJÆLPER DIG?

Vælg den sætning du bedst kan lide:

5 gode råd Hvis andre er misundelige eller jaloux på dig:

Sig fra - acceptér ikke regler

Hvis din kæreste eller ven begynder at opsætte regler for, hvad du må og ikke må, så skal du sige fra. Det er aldrig i orden at bestemme over andre personer.

Det kan f.eks. være, at din kæreste siger til dig, at du ikke må skrive med andre. Eller din ven siger til dig, at du ikke må hænge ud med andre.

Du kan f.eks. fortælle personen, at du bliver ked af, at han eller hun ikke stoler på dig. Du kan sige, at det er meget vigtigt for dig, at i kan stole på hinanden.

Hvis du har brug for flere måder at sige fra på, så se på denne side.

Fortæl søde ting om personen

Nogen gange handler jalousi om, at den anden person ikke er klar over, hvor meget han eller hun betyder for dig. Måske siger du det ofte, men måske er du ikke så god til at få det sagt højt.

Snak med personen om, hvad du rigtig godt kan lide ved ham eller hende. Du kan fortælle, hvor meget du sætter pris på jeres venskab eller forhold, hvis i er kærester.

Du kan også fortælle, hvad du forelskede dig i, eller hvad der gjorde, at du ville være gode venner med personen.

Prøv at se det som et komplimentet

Hvis andre er meget misundelig på dig, kan det godt virke som noget meget negativt, men det er ikke altid sådan, det hænger sammen.

Nogen gange handler det bare om, at nogen ser op til dig. Måske synes de, at du ser godt ud, er god til noget sejt, eller har noget, som de også ville ønske, at de havde.

Prøv at vend andres misundelse til en god ting og tag det som et kompliment. Det, som andre misunder dig på, er en styrke, du kan bruge. Husk på, at vi alle har forskellige styrker. Vi skal ikke gemme dem væk, vi skal owne dem.

Forvent, at andre skal tale pænt

Du kan godt risikere, at andre taler grimt til dig, hvis de er meget misundelige eller jaloux. Man kan nemt komme til at sige ting, man ikke mener, hvis følelserne tager overhånd.

Det kan f.eks. være, at nogen siger, du er grim, hvis de er misundelig på, hvordan du ser ud.

Husk på, at det aldrig er okay, at andre taler grimt til dig. Det er vigtigt, at du siger fra.

Hvis det er svært at sige fra alene, så kan du altid opsøge hjælp hos en voksen, som kan hjælpe dig.

Andres misundelse handler ikke altid om dig

Andres misundelse og jalousi på dig handler ikke altid om dig, selvom det lyder underligt. Nogen gange kommer følelserne, hvis man er meget usikker på sig selv, og ikke synes man selv er god til noget eller ser godt ud.

Derfor er det vigtig at huske på, at du ikke nødvendigvis skal ændre noget ved dig selv.

Det kan være en god idé at snakke med personen om følelserne, hvis det fylder meget mellem jer. Det kan måske også hjælpe dig med at se, at det ikke handler om noget ved dig, som er forkert.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat