Anbragt
SIND har forskellige tilbud, til dig der gerne vil vide mere om psykisk sygdom eller har brug for anden hjælp.
Telefonrådgivning – her sidder erfarne psykologer, socialrådgivere eller andre som har faglig og/eller personlig viden om, hvad det vil sige at have psykisk sygdom tæt inde på livet – enten som psykisk sårbar – eller som pårørende. Læs mere her
Besøgsven – et tilbud skaber kontakt mellem dig, der er ramt af psykisk sårbarhed, og en frivillige besøgsven. Vores besøgsvenner har tid, lyst og overskud til at bruge nogle hyggelige timer sammen med dig. Læs mere her
Bisidder – Hvis du skal til møde med det offentlige, har du ret til at have en bisidder med. Du bestemmer selv, hvem det skal være. Det kan fx være et familiemedlem, en ven eller en af SIND’s frivillige bisiddere. Læs mere her
Klubfællesskaber – Er du mellem 16-35 år kan du mødes med andre unge. Læs mere her
SIND Ungdom har lokale klubfællesskaber for dig, der er mellem 16-35 år og oplever psykisk sårbarhed. Her mødes unge med sygdom og/eller følelsen af ensomhed og deler de udfordringer i et trygt og fordomsfrit fællesskab. Der er er altid fælles madlavning og middag på programmet, men du bestemmer selv om du vil spise med og hvor længe, du har lyst til at være med. Det kræver ingen aftale eller godkendelse for at komme i SIND Ungdom. De går altså ikke op i, om du har en bestemt diagnose eller ej.
Har du lyst til at være en del af et rummeligt fællesskab, hvor psykisk sårbarhed ikke er tabu og hvor der er andre søde unge, som vil tage imod dig med åbne arme uanset hvad, du har med i rygsækken – så er du velkommen.
Læs mere om Sind Ungdom og find et lokalt fællesskab nær dig her
Et tilbud til dig, der er over 14 år og bor i plejefamilie, på Børne- og Ungehjem (opholdssted eller døgninstitution) eller lige er flyttet for dig selv. Du bliver matchet med en frivillig voksne, som du selv er med til at vælge, og som kan hjælpe og støtte dig – også når du nu eller senere skal til at stå på egne ben.
Det er meget forskelligt, hvad du har brug for at lave med dit match. Nogle kan for eksempel have brug for støtte til praktiske ting som fx flytning, uddannelse eller at lære at lave mad, mens andre gerne vil finde én at dyrke en fælles interesse eller bare hygge med. Du kan også dele bekymringer, omvæltninger og udfordringer med dit match – se mere her
Hvis du er under 18 år og befinder dig i en akut krisesituation eller er i en særlig udsat situation, så kan du altid møde op i Joannahuset. Joannahuset ligger på Frederiksberg i København og er åbnet hele døgnet for børn og unge i HELE Danmark.
OBS! Ny adresse på fra april 2024: Kong Georgs vej 21, 2000 Frederiksberg
I Joannahuset hvor du kan få mad og tøj, tage et bad og få rådgivning af forskellige voksne, der vil lytte til dig og kan hjælpe dig med din situation. Du behøver du ikke fortælle, hvad du hedder, og hvor du bor, og du behøver ikke have en planlagt aftale. Det er dig, der bestemmer, hvornår du kommer og hvornår du går. Hvis du har behov for en seng at sove i, så kan du overnatte i huset i 48 timer uden samtykke fra dine forældre.
Hvis du bor langt væk fra København, kan Joannahuset måske hjælpe dig med transport. Ring på forhånd og aftal nærmere.
Du skal ikke være bange for at møde op, selvom du er efterlyst og/eller er løbet hjemmefra.
Læs mere om Joannahuset her
Hvis du selv, eller andre, du kender, oplever bekymrende forhold på et opholdssted, i en plejefamilie eller i andre botilbud, så kan du give Socialtilsynet besked om det. Måske er du bange eller ked af det? Måske synes du, at noget er helt forkert og har brug for at andre voksne ved det? Måske har du oplevet magtanvendelse?
Du kan være anonym eller delvis anonym, hvis du ønsker det.
Du kan ringe eller skrive – find oplysningerne i et af landets fem Socialtilsyn
Er du anbragt udenfor hjemmet eller har været det? Og har du lyst til at tale med andre i samme situation? På denne liste kan du finde en netværksgruppe nær dig.
Ved at være med i en netværksgruppe bliver du en del af et helt særligt fællesskab. Her kan du høre om andres oplevelser, følelser og erfaringer og på den måde få en bedre forståelse af din egen situation. Og måske vigtigst af alt: Opdage at du ikke er alene med de svære følelser.
På hjemmesiden kan du også læse mere om det at være anbragt. Du kan også læse om, hvordan De Anbragtes Vilkår ellers kan hjælpe dig her
DinSide i kommunen – her finder du kontaktinfo, rådgivning og andre hjælpetilbud til dig i din kommune.
Alle kommuner tilbyder åben, anonym rådgivning for børn og unge. Du har ret til at være i et hjem, hvor der er tryghed, og til at blive passet godt på. Hvis du er udsat for fx psykisk eller fysisk vold eller anden form for omsorgssvigt eller generelt oplever, at du mistrives, så kan du få hjælp i din kommune.
Du kan kontakte din kommune og fortælle om din situation og spørge, hvordan du kan få hjælp eller du kan ringe til Børnetelefonen og HØRT på 116111, så hjælper vi dig.
Hvis du selv ringer til kommunen kan du for eksempel sige: “Hej, jeg er et barn, som har det svært derhjemme. Jeg vil gerne tale med en, som arbejder med børn.”
Hvis din kommune eller din skole ikke gør nok for at hjælpe dig eller hvis, der er taget en beslutning, som du er ked af og uenig i, så kan du klage til Ombudsmandens Børnekontor
Du kan også klage, hvis oplever at blive behandlet dårligt af din plejefamilie eller på dit opholdssted.
Du kan klage ved at ringe og tale med en rådgiver. Du kan også sende en mail eller udfylde et klageskema. På hjemmesiden kan du se film og læse mere om dine muligheder for at klage – se her
Hvis du skal til møde i kommunen, Familieretshuset eller Kriminalitetsnævnet, kan en socialrådgiver fra Børns Vilkår/Børnetelefonen (bisidder) tage med og hjælpe dig med at blive hørt. En bisidder fra Børnetelefonen kender loven og dine rettigheder.
Det er gratis at få en bisidder. Du kan læse mere her.
Kontakt
Telefon: 116111
Headspace er et anonymt og gratis samtaletilbud til dig, der er mellem 12-25 år. Headspace har mange centre i landet, hvor du kan kigge forbi i åbningstiden og tale med en rådgiver. Du kan også få kontakt ved at ringe eller en SMS. Du finder åbningstider, telefonnummer og adresse ved at søge efter et Headspace-center her
Hvis du får brug for det, kan du booke en gratis og anonym samtale.
Headspace er for alle, også dig, der ikke bor i en af landets mange Headspace-byer. Ingen problemer er for store eller små. I headspace kan du tale om alt. Rådgiverne er klar til at lytte og tale om det, som du ønsker at tale om.
Her kan du klage over kommunens beslutning om dig, hvis du er fyldt 10 år.
Du kan fx klage over kommunens beslutning om anbringelse, ungestøtte, ændring af anbringelsessted eller støtte til funktionsnedsættelse. Før du klager til Ankestyrelsen, skal du have klaget til din kommune. Når du har klaget til kommunen, og du stadig ikke er enig i deres beslutning, så kan du klage til Ankestyrelsen.
Hvis din klage handler om anbringelse uden samtykke, skal du ikke klage til kommunen først, men klage direkte til Ankestyrelsen.
Du kan ringe eller skrive direkte til Ankestyrelsen, hvis du har spørgsmål eller udfylde en kontaktformular.
På hjemmesiden kan du læse mere + se små videofilm om Ankestyrelsen og dine muligheder for at klage.
Du kan få hjælp af din advokat til at klage til Ankestyrelsen, hvis du er 10 år eller derover og anbragt uden samtykke.
Voksne kan også klage for dig og hjælpe dig med at klage. På BørneTelefonen kan du fx få en bisidder, som kan hjælpe dig med din sag i kommunen og med at bliver hørt – se her
Kontakt
Telefon: 33 41 12 00