Gode råd mod racisme

Lige nu bliver der talt om racisme i hele verden – også i Danmark. Racisme er, når der bliver gjort forskel på mennesker, fx på grund af deres hudfarve eller hvor de eller deres familie kommer fra. Det kan også være, hvis man har nogle fordomme, eller særlige tanker, om en person, fordi de har en bestemt hudfarve.  


Det behøver ikke at betyde, at de mennesker der gør, eller siger racistiske ting til andre, er onde eller har ment noget dårligt med det. Måske ved de slet ikke, at det de siger er racistisk eller at det de gør, eller siger, kan være sårende? Det betyder ikke, at det er i orden. Og derfor er det faktisk rigtig godt og vigtigt, at man taler om det, så alle kan lære, hvad racisme er, og hvad det betyder for dem, der oplever racisme.
 

Lige nu taler man meget om racismefordi en sort mand i USA, George Floyd, blev dræbt af en hvid politimand under en meget voldsom anholdelse. Det blev optaget på video, og delt på sociale medier og i nyhederne.  Det er en meget ubehagelig film, som mange er blevet forskrækkede, vrede og kede af det over at se. Derfor er der demonstrationer i USA og andre lande. Også i Danmark. Man demonstrerer for at sige fra over for racismen i USA, men også andre steder i verden. Der er nemlig også mange der fortæller om, hvordan de oplever racisme i Danmark. De bliver fx behandlet anderledes og uretfærdigt på grund af deres hudfarve og den etniske baggrund de selv, eller som deres familie har. 

Gode råd når du oplever RACISME

Racisme og uretfærdig behandling er aldrig okay

Nogle børn oplever, at de bliver drillet med deres hudfarve og udseende, eller at der fx bliver fortalt racistiske jokes til, eller om, dem. De får måske at vide, at det bare er for sjov. Men det er vigtigt, at der bliver lyttet, og at det bliver stoppet, når nogen siger, at det ikke er sjovt eller okay. Måske oplever man selv, eller nogen man kender, at blive behandlet anderledes i skolen eller andre steder, fordi man har brun hudfarve. Og det er heller aldrig okay. Det kan være svært at fortælle om det eller sige fra helt alene – bed måske en voksen eller en ven om hjælp.  

Tal med en voksen om dine tanker

Hvis du har bekymringer eller tanker, fx over noget du har set, hørt eller oplevet, så skal du ikke stå alene med det. Fortæl en voksen, du er tryg ved, hvad du tænker på, og hvad du har set eller hørt. De voksne på skolen, har et ansvar for at få det stoppet, når der foregår noget, der ikke er okay.  

Hvis du er bange for andres reaktion

Nogle børn er nervøse for at fortælle, hvad de tænker på eller oplever. Det er der også mange voksne, der er. Det kan være fordi, man er usikker på, om de voksne forstår og lytter til det, man vil sige. Eller fordi man er bange for at gøre de voksne kede af det eller bekymrede. Det er vigtigt at sige, at ingen børn skal stå alene med deres tanker og følelser. Det kan måske hjælpe at aftale et bestemt tidspunkt, man snakker med den voksne på. Man kan også skrive det, som man vil sige ned. Fortæl den voksne, hvad du er nervøs for. Så er de nogle gange ekstra opmærksomme på, hvordan de lytter og reagerer. De voksne kan hjælpe med det, der kan være svært at sige eller gøre. 

Man kan gøre en forskel

Selvom der er mange, der skændes og diskuterer om racisme lige for tiden, så er der også mange, der taler godt med hinanden om det. Når der er demonstrationer rundt omkring i verden, er det fordi, at mange mennesker gerne vil hjælpe til med, at alle bliver behandlet retfærdigt og ordentligt – uanset hudfarve. Og det er en god ting. Hvis du oplever, at fx. én du kender, bliver behandlet uretfærdigt, måske pga. deres hudfarve eller kultur, kan du også gøre en forskel. Du kan nemlig være en god ven, lytte og hjælpe med at sige fra fx. ved at fortælle det, til nogle voksne. 

Hvis du selv er i en situation, hvor du oplever racisme

  • Hvis du har mod på det, så fortæl, at det personen siger eller gør, ikke er okay. 
  • Selvom personen siger noget, der ikke er okay, så siger de det ikke, fordi de er onde. De er måske usikre eller bange. Måske kan du spørge, ”hvorfor siger du det?”, ”Det gør mig faktisk ked af det.” 
  • Det er altid okay at sætte sine egne grænser, og fortælle hvordan det, den anden person siger, føles for dig. Du har ret til at sige fra og blive hørt.
  • Hvis du har oplevet diskrimination, racisme eller mobning, så har de voksne omkring dig et ansvar for at hjælpe. Det kan fx være, at der er en dårlig stemning på ens skole, der betyder, at folk taler grimt til hinanden. Det skal stoppes, og de voksne skal hjælpe med, at alle behandles ordentligt. Men det kan også være, at du har brug for at tale med nogen om, hvad du har oplevet. Det er altid en god idé, at en voksen, du er tryg ved, ved hvad du har oplevet. 

Hvis du oplever, at andre, fx en ven, er udsat for racisme

  • Tal først og fremmest til den, der diskrimineres/drilles. Sig f.eks.: ”Lad os gå herfra”. Spørg om personen er okay, eller har brug for hjælp. Hvis du har mod på det, kan du også fortælle dem, der diskriminerer/driller, at det de gør, ikke er okay. 
  • Vis personen støtte og sig, at du er ked af det, de andre siger, og at du ikke er enig med dem. Hvis det føles okay, så kan du blive hos personen, hvis de andre, der siger eller gør grimme ting, stadig er der. 
  • Vis medfølelse over for den person, der bliver diskrimineret, sig fx ”Jeg ville også blive ked af det og vred”, ”Jeg er ked af, at dette sker for dig”. 
  • Foreslå personen at I kan sige det til en voksen, og at du gerne vil hjælpe med, at sige det og forklare, hvad der skete 

Hvordan fortæller man noget svært?

Se filmen her og få seks gode råd til, hvordan du fortæller noget svært til en voksen eller en ven – så du kan få hjælp.
Chat
Chat