Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

vold i hjemmet

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år.

Mange tak for dit brev. Hvor er det godt, at du skriver herind! Det lader til, at du er en stærk og klog pige. Jeg er glad for at høre, at du er klar over at vold i familier, ikke er i orden. Det lyder som om, at du og din søster har godt fat i det med rettigheder. Det er vigtigt, så man ved, at der er bestemte ting, der ikke er okay. Alle børn har ret til en tryg og god barndom.
Det er ulovligt for forældre at slå børn her i Danmark. Det gælder alle nationaliteter her i landet, uanset hvilken religion eller kulturel baggrund de har med sig.

Det lyder som et alt for stort ansvar, du har fået, hvis du skal tage dig af dine små søskende, gøre hele huset rent og være ansvarlig for at trøste dine søskende, når de er blevet slået.
Det at dine forældre slår dig og dine søskende skal stoppes. Jeg kan godt forstå, at du har overvejet at kontakte kommunen. Det vil jeg bestemt råde dig til at gøre.

Kommunen skal sørge for, at der bliver lavet en undersøgelse af forholdene derhjemme. Det er vigtigt, at du og dine søskende får fortalt tingene, som de er. Og at I får sagt, hvad I kan tænke jer, så de professionelle voksne kan træffe den rigtige beslutning om, hvad der er bedst for dig og dine søskende. Kommunen har pligt til at passe på jer.

Nogle familier får hjælp og støtte derhjemme, så forældrene kan få hjælp til at blive bedre forældre. Andre gange vurderes det, at det er nødvendigt at børnene i en kortere eller længere periode skal bo et andet sted. Det kommer alt sammen an på forholdene i hjemmet. Hvis børnene skal bo et andet sted end hjemme, vil kommunen som udgangspunkt sørge for, at søskende kan have kontakt med hinanden og hvis muligt, sørge for at placere dem sammen.

Det er vigtigt, at du får en sød voksen til at hjælpe dig med at kontakte kommunen. Vil din storesøster kunne hjælpe dig med dette? Ellers vil jeg anbefale dig at tale med en lærer i skolen eller måske en af dine venners forældre. Det lyder til at du føler dig tryg i skolen og derfor er det godt hvis du kan søge hjælp her.

Sig til din lærer, at du har brug for at kontakte kommunen, fordi der er vold og alkohol derhjemme. At du og din familie har brug for hjælp til at få det bedre. Lærere og pædagoger har en særlig pligt til at hjælpe børn, der ikke har det godt derhjemme. Bl.a. er de forpligtede til at give besked til kommunen, når børn bliver slået.

Hvis du eller en af dine søskende bliver slået igen, inden du har fået kontakt til kommunen, så er det vigtigt, at du/I viser mærkerne til din lærer eller en anden voksen. Du kan også tage billeder af mærkerne med din telefon og vise dem, når du skal snakke med kommunen.

Det lyder meget trist, at du har mistet din fætter. Det er jeg ked af at høre! Det er vigtigt, at du taler med nogen om tabet og om savnet af ham.
Det er i det hele taget meget vigtigt, at du taler med nogle voksne om, hvordan du går og har det. Både ift. din fætter, selvmordstanker og om hvordan det er hjemme ved jer i familien.

Hvis du ikke kender en, som kan gå med dig til et møde hos kommunen, så vil jeg opfordre dig til at ringe til BørneTelefonen  på Tlf: 116 111 og sige, at du har skrevet til brevkassen, hvor du er blevet opfordret til at spørge efter en "Bisidder". En Bisidder er en voksen fra BørneTelefonen som kan hjælpe dig med at kontakte kommunen. Bisidderen går med til møder, og sørger for, at dine rettigheder bliver overholdt. Du kan læse mere om en bisidder her: https://bornetelefonen.dk/bisidder-b%C3%B8rnetelefonen.

Du kan også ringe direkte til bisidderne på 35 55 55 59, hvis du vil tale med dem direkte. 

Til sidst vil jeg rose dig endnu engang, for at have opsøgt hjælp til dig og dine søskende. Du er sej! Jeg tror på, at du kan få fat på den hjælp, der skal til, så volden kan blive stoppet og du og dine søskende, kan få en god hverdag.

Mange kærlige hilsner fra BørneTelefonen

 

 

 

Få flere gode råd, hvis du oplever Vold i familien

Vold er altid ulovligt, så hvis du oplever vold i familien, er det rigtig vigtigt, at du får hjælp. Hvis din mor eller far slår eller taler nedladende til dig, så er det aldrig din skyld! Det er altid de voksnes ansvar, at du føler dig tryg.

Vold kan ske på forskellige måder. Nogle oplever, at deres forældre er voldelige overfor hinanden. Det kan også være, at volden går ud over dig eller dine søskende.

Vold i hjemmet kan både være fysisk og psykisk. Fysisk vold er, hvis man fx bliver sparket, slået, rusket eller nevet. Psykisk vold er, hvis man fx bliver ignoreret, ydmyget, truet eller talt nedladende til.

Her på siden kan du få nogle råd til, hvordan du kan få hjælp, hvis du oplever vold derhjemme. Du kan se en video om vold i familien, læse om rettigheder, få hjælp til at skrive et brev eller læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Vold Andre der hjælper

din kommune – din Indgang

Rådgivning og andre hjælptilbud for børn og unge.
Læs mere

Bryd Tavsheden

Til dig, der er udsat for vold i familien eller i et kæresteforhold (13-24 år)
Læs mere

Ud af voldens skygge

Rådgivning og behandlingstilbud til voldsramte kvinder og børn (over 18 år)
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat