Brev

Store skænderier med mor

Hej brevkasse
Jeg er en pige på 15 år, som er oppe og skændes med min mor hver dag/generelt bare heletiden. Skænderierne kan være om de mindste ting, men breder sig til at hun slår mig og jeg slår igen.

Hun siger at jeg skal flytte hjem til en anden familie, men når vi ik diskutere og er som normale familier, som ikke sker ret ofte så siger hun at jeg skal blive her.

Jeg har det rigtig svært, hvad skal jeg gøre?

Pige, 15 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære Pige på 15 år,
Hvor er det godt, du skriver herind! Det lyder som om, det er rigtig hårdt at være hjemme hos dig. De ting, din mor gør, er slet ikke i orden. Faktisk må hun ikke slå eller true dig, det er ikke lovligt i Danmark.

Desværre er du langt fra den eneste, der bliver udsat for vold hjemme. Og nogle gange bliver volden værre, når man bliver teenager. Bl.a. fordi det kan være svært for nogle forældre at finde ud af, hvordan de skal være forældre for en teenager.

Det er helt almindeligt og naturligt, at man som ung tit kommer op at diskutere eller skændes med sine forældre.

Men skænderierne skal ikke udvikle sig til hverken fysisk, psykisk eller verbal vold. Vold er aldrig OK. Vold er altid ulovligt.

Det er dine forældre, der skal passe på dig, til du bliver 18 år, og det er dem, som har ansvar for, at du har et trygt hjem både fysisk og psykisk, og det lyder det ikke til at din mor kan give dig lige nu. Det er dejligt at læse, at I har øjeblikke, hvor I kan snakke sammen. Tror du, at du kunne snakke med din mor om at få hjælp til jeres familie, så hun i den snak forstår, at det er forkert, den måde hun opføre sig. Hvis det er for svært for dig, så kan du måske tale med en voksen i din familie, som så kan tale med din mor og hjælpe hende med at finde en bedre måde at gribe tingene an. Så volden kan stoppe, og din mor og du kan få nogle gode år sammen, uden vold?

Måske kan du tale med en lærer på din skole? Eller en anden voksen du har tillid til (fx en af dine veninders mor), og bede dem om hjælp til dig – og din mor? Din lærer har pligt til at hjælpe dig, hvis du beder om det. Så kan han/hun hjælpe dig med at kontakte en rådgiver i kommunen, som kan hjælpe dig – og din mor.

Måske har du mere lyst til at tale med en, der ikke er helt tæt på dig i din hverdag? Så har du måske lyst til at få hjælp af en bisidder fra BørneTelefonen? En bisidder er en voksen, som er på din side og kan hjælpe dig med at få den hjælp, du har krav på i din kommune. Se fx mere her Bisidder fra BørneTelefonen

Du kan også, hvis det hele er for meget for dig, starte med at ringe til BørneTelefonen 116 111, hvor der sidder voksne klar til at snakke med dig.

Jeg ved godt, at det er et svar som er fuld af ting, du selv skal tage det næste skridt til at få gjort, og at det kan være rigtigt svært, men jeg håber du holder fast i dit mod til at få hjælp til mor og dig.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Få flere gode råd, hvis du oplever Vold i familien

Vold er altid ulovligt, så hvis du oplever vold i familien, er det rigtig vigtigt, at du får hjælp. Hvis din mor eller far slår eller taler nedladende til dig, så er det aldrig din skyld! Det er altid de voksnes ansvar, at du føler dig tryg.

Vold kan ske på forskellige måder. Nogle oplever, at deres forældre er voldelige overfor hinanden. Det kan også være, at volden går ud over dig eller dine søskende.

Vold i hjemmet kan både være fysisk og psykisk. Fysisk vold er, hvis man fx bliver sparket, slået, rusket eller nevet. Psykisk vold er, hvis man fx bliver ignoreret, ydmyget, truet eller talt nedladende til.

Her på siden kan du få nogle råd til, hvordan du kan få hjælp, hvis du oplever vold derhjemme. Du kan se en video om vold i familien, læse om rettigheder, få hjælp til at skrive et brev eller læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Vold Andre der hjælper

Anonym rådgivning i din kommune

Alle kommuner tilbyder åben, anonym rådgivning for børn og unge.
Læs mere

Bryd Tavsheden

Til dig, der er udsat for vold i familien eller i et kæresteforhold (13-24 år)
Læs mere

Ud af voldens skygge

Rådgivning og behandlingstilbud til voldsramte kvinder og børn (over 18 år)
Læs mere
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat