Brev

Kan jeg anmelde gammel vold?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige 17 år.

Det, som du beskriver, er der er ingen børn, som bør udsættes for. Det er helt forfærdeligt og ikke mindst ulovligt. At være udsat for vold kan, som du også beskriver, sætte nogle grimme ar på sjælen.

Jeg tænker på, om du mon får hjælp til at bearbejde de oplevelser, som du har været udsat for dengang, så du kan komme videre i livet - uden at det skal blive ved med at hæmme dig..?

Men du skriver, fordi du gerne vil vide, om man kan anmelde gammel vold. Der findes noget, der hedder forældelsesfrister for forbrydelser. Det betyder, at der kun kan gå en vis tid, før man kan anmelde en forbrydelse. Sådan er det også for sager om vold. Man tæller fra det tidspunkt, hvor volden stoppede. Her kan der gå 5 år, før det bliver for sent at anmelde. Hvis man har været udsat for særlig grov vold, så kan der gå op til 10 år.

Når et barn får sat en varm gryde over sine fingre, som du beskriver, så kunne det godt betragtes som grov vold. Det har også en særlig betydning, at det er børn, som bliver udsat for vold. Du skriver, at det skete fra du var 2-6 år, og nu er du 17 år. Det vil sige, at der nok er gået for lang tid. Men du kan jo prøve at ringe til politiet og tale med dem om det - og om det er muligt for dig at indgive en anmeldelse. Du kan i hvert fald altid prøve…

Du skriver også, at din tidligere stedfar nu bor sammen med et andet barn, og at han er begyndt at drikke. Ud fra det, som du har fortalt om ham, så lyder det rigtig bekymrende. Det er sådan, at hvis man er bekymret for, om et barn har det godt – f.eks. om barnet bliver slået eller bor sammen med en som drikker – så skal man kontakte kommunen og fortælle det. Kommunen skal hjælpe børn, som ikke har det godt hjemme. Ville du mon have mod på det?

Hvis du synes, at det vil være svært at ringe op, så kan du også skrive dertil. Du kan også få hjælp fra Børns Vilkårs Børnebisiddere på 35 55 55 59. Det kan måske godt føles lidt uoverskueligt at skulle gøre alene, så det kan være en god ide at få Børns Vilkår til at hjælpe med at kontakte kommunen. Du kan vælge at være anonym, så det ikke fremgår, at det er fra dig.

Jeg synes, det er rigtig stærkt og flot af dig at skrive til os, og jeg håber, du har mod på at gå videre - både med din egen sag og med den lille piges.

De bedste hilsener fra BørneBrevkassen

Få flere gode råd, hvis du oplever Vold i familien

Vold er altid ulovligt, så hvis du oplever vold i familien, er det rigtig vigtigt, at du får hjælp. Hvis din mor eller far slår eller taler nedladende til dig, så er det aldrig din skyld! Det er altid de voksnes ansvar, at du føler dig tryg.

Vold kan ske på forskellige måder. Nogle oplever, at deres forældre er voldelige overfor hinanden. Det kan også være, at volden går ud over dig eller dine søskende.

Vold i hjemmet kan både være fysisk og psykisk. Fysisk vold er, hvis man fx bliver sparket, slået, rusket eller nevet. Psykisk vold er, hvis man fx bliver ignoreret, ydmyget, truet eller talt nedladende til.

Her på siden kan du få nogle råd til, hvordan du kan få hjælp, hvis du oplever vold derhjemme. Du kan se en video om vold i familien, læse om rettigheder, få hjælp til at skrive et brev eller læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Vold Andre der hjælper

Anonym rådgivning i din kommune

Alle kommuner tilbyder åben, anonym rådgivning for børn og unge.
Læs mere

Bryd Tavsheden

Til dig, der er udsat for vold i familien eller i et kæresteforhold (13-24 år)
Læs mere

Ud af voldens skygge

Rådgivning og behandlingstilbud til voldsramte kvinder og børn (over 18 år)
Læs mere
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat