Brev

Vores kære veninde

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15

Tak for dit brev. Som du selv kommer ind på, kan det være rigtig hårdt at være vidne til, at en, man holder af, har det svært. I har prøvet at hjælpe, og det er rigtig sejt af jer.

Jeg er sikker på, at jeres veninde har brug for hjælp. Både så hun kan få det bedre, men også for at I kan få det bedre med hende. For jeg er sikker på, at jeres veninde har brug for fortsat at have jer som veninder. Jeg vil forsøge at komme med nogle idéer, I kan overveje.

I skriver, at jeres veninde har problemer derhjemme. Ved I, om det er nogle problemer, der er nogen, der hjælper hende og hendes forældre med?

Nogle gange kan problemer i hjemmet nemlig godt være så store, at der er brug for, at andre voksne end forældrene skal hjælpe. Derfor tror jeg, det kunne være rigtig godt, hvis I kunne hjælpe jeres veninde med at få snakket med en af jeres lærere. På den måde kunne læreren hjælpe til med, at jeres veninde og hendes forældre fik lidt ekstra hjælp til at få det godt. Kunne det være en mulighed?

En anden mulighed kunne være, at I selv snakkede med jeres lærer. Det kan være, at han eller hun slet ikke har opdaget, at jeres veninde faktisk har det dårligt? Og på den måde kunne jeres lærer have større fokus på jeres veninde.

Selvom man har det svært, er det selvfølgelig ikke i orden, at man lader sit temperament gå ud over sine veninder. Og derfor er det selvfølgelig også okay, hvis I siger til hende, at I holder af hende. Men at hun ikke skal lade sit temperament gå ud over jer.

Nogle gange ved man ikke selv, hvordan ens dårlige humør påvirker andre. Jeg kan forestille mig, at det måske kunne være sådan for jeres veninde. Måske kunne I overveje at vise brevet til jeres veninde? I brevet fortæller I nemlig rigtig godt, hvordan hendes humør og temperament påvirker jer – men at I samtidig holder af hende.

Endelig kunne I også foreslå jeres veninde at ringe eller skrive til BørneTelefonen på 116 111. Måske kunne det hjælpe hende at snakke anonymt med en voksen, der ikke kender hende?

Jeg håber, I har fået lyst til at overveje nogle af mine idéer. Jeg ønsker jer og jeres veninde alt det bedste fremover. Hvis I får brug for at snakke, er I altid velkomne til at skrive eller ringe.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?

Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?

Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Bekymret for din ven? Få flere råd til, hvordan du kan hjælpe

Har din ven fortalt dig, at der er noget, han eller hun synes er svært? Har du lagt mærke til, at din ven opfører sig anderledes end normalt? Eller er der noget helt tredje, der gør, at du bekymrer dig?

Der er mange forskellige måder at vise på, at man er ked af det. Nogle er ikke bange for at fortælle det. Mens andre holder det hemmeligt.

At gå rundt med nogle svære tanker skal ikke skjules. Men nogle gange kan det være svært at få sagt højt og gjort noget ved.

Det er derfor rigtig rart med gode venner. Venner kan hjælpe os, når vi er kede af det og få os i godt humør igen. Men husk på at når man er barn, er det aldrig dit ansvar at sørge for, din ven bliver glad igen. Det er de voksne, der skal træde til.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat