Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Voldtaget veninde.

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære du

Tak for dit brev. Jeg kan godt forstå, hvis du bliver chokeret over at høre at din veninde blev voldtaget, da hun var 13 år - og måske også lidt paf over, at hun "bare sådan lige" fortæller om det. Det må helt sikkert have været en svær oplevelse for hende.  Men jeg synes, det er godt, at hun fortalte det til sin mor, bare ærgerligt, at man ikke kan retsforfølge ham, der gjorde det. 

Jeg tror, at det er helt naturligt at dine tanker og drømme kredser omkring det med voldtægten lige nu, fordi det har nok påvirket dig en del at høre om det. Nogle gange, så kommer det, der har gjort et stort indtryk på os, også til at fylde i vores drømme. De fleste gange, så forsvinder det også af sig selv igen.  Jeg tænker, at en måde at få det ud af hovedet på og bearbejde det kunne også være at tale med nogen om det. Ville du måske kunne tale med din egen mor eller far om det? Eller måske en anden? Du kan måske prøve at se om det ville hjælpe. Tænk dog over, hvem du taler med, for selv om din veninde var meget åben omkring det til Jer veninder i klassen, så er det helst ikke noget, som skal ende med at blive spredt rundt omkring, som nogle rygter. Det kunne jeg forestille mig bestemt ikke ville være rart for din veninde.  

Du nævner også noget med at cutte og jeg læser dette, som at din veninde har skåret i sig selv og at du føler, at det måske skyldes din afvisning for 3-4 år siden. Jeg kan godt forstå, at du får ondt af hende, når du hører det. Det er egentlig også meget naturligt, hvis du nu tænker, om du kunne have haft gjort noget anderledes, men at hun skærer i sig selv er ikke din skyld. Jeg kender ikke årsagen til, at du valgte at afvise hende tidligere, men du følte åbenbart at dette var nødvendigt for dig på det tidspunkt.

Man handler ud fra det, man lige nu ved, men havde man nu vidst mere, så havde man måske handlet anderledes. Men man ved jo ikke mere end man ved - hvis du forstår hvad jeg mener. Du vidste jo ikke at din veninde havde det så dårligt, at hun på et tidspunkt ville begynde at skærer i sig. Hvor skulle du kunne vide det fra?  Du gjorde det, der gav mest mening for dig - ud fra det du vidste på det tidspunkt for 3-4 år siden. Det er først nu du ved, at din veninde havde det så dårligt.  

Min erfaring er også, at der ofte ikke kun er 1 specifik grund til at nogen skærer i sig, men at det samlet kan skyldes flere forskellige årsager. Hvis hun stadig gør det, så er det vigtigt, at hun får hjælp.

Hvis du har mod på det, så kunne du måske tale med hende om din følelse af skyld. Handler det måske også om, at du faktisk gerne ville have været der for hende, da hun havde det svært? Det kunne du jo fortælle hende - og så kan du være der for hende nu. Men jeg syntes ikke, at du må slå dig selv oven i hovedet med hvad du kunne have gjort anderledes eller om det var din skyld. Du har ingen mulighed for at ændre fortiden, men du kan selvfølgelig lærer af den og så kan du bruge det til at finde ud af, hvordan du vil være en ven for fremtiden.

Jeg håber du kan bruge mit svar, du er selvfølgelig altid velkommen til at prøve vores chat, sms eller ringe på vores telefon, hvis du har brug for flere råd.

Mange hilsner
BørneBrevkassen

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?

Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?

Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Bekymret for din ven? Få flere råd til, hvordan du kan hjælpe

Har din ven fortalt dig, at der er noget, han eller hun synes er svært? Har du lagt mærke til, at din ven opfører sig anderledes end normalt? Eller er der noget helt tredje, der gør, at du bekymrer dig?

Der er mange forskellige måder at vise på, at man er ked af det. Nogle er ikke bange for at fortælle det. Mens andre holder det hemmeligt.

At gå rundt med nogle svære tanker skal ikke skjules. Men nogle gange kan det være svært at få sagt højt og gjort noget ved.

Det er derfor rigtig rart med gode venner. Venner kan hjælpe os, når vi er kede af det og få os i godt humør igen. Men husk på at når man er barn, er det aldrig dit ansvar at sørge for, din ven bliver glad igen. Det er de voksne, der skal træde til.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat