Brev

Vil ikke af med min veninde, men….

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære Nadia

Tak for dit brev, som flot beskriver dit forhold til din veninde, og de ændringer der er sket mellem jer. Din alder betyder ingenting, for problemet du beskriver, tror jeg er noget mange faktisk kan genkende.

Umiddelbart lyder det til, at I har forandret jer i forhold til da I begyndte jeres venskab. I den periode sker der rigtig mange ting i livet; man går fra ung til voksen, kærester og forhold bliver mere seriøse, man skal finde ud af hvilke retning  man vil uddanne sig eller arbejde i. Når jeg tænker de udefrakommende påvirkninger ind i jeres venskab, kan jeg godt forstå at I udvikler jer forskelligt - men derfor kan man jo sagtens bevare og udvikle sit venskab. Det betyder bare, at der almindeligvis vil dukke konflikter op, noget man ikke er helt enige i, som I måske var for et par år siden. Konflikter og diskussioner af holdninger er også noget der er med til at udvikle os, så vi bliver mere nuancerede og rummelige. Det betyder ikke, at du skal føje dig for din venindes måde at være, når I er sammen...

Du er begyndt at irritere dig over din veninde fordi hun kommer for sent til jeres aftaler, og fordi hun er meget optaget af sin mobil, i stedet for at have sin opmærksomhed på dig, når I er sammen. Jeg kan godt forstå, at det her irriterer dig, og jeg synes bestemt ikke du bare skal acceptere det. Derfor er det også rigtig fint, at du har fortalt hende, at du gerne vil have hendes opmærksomhed når I er sammen. Man kan sige, at din veninde vælger jo selv, at hun gerne vil være sammen med dig, det er da positivt. Samtidig kan jeg godt forstå, at du bliver irriteret, og måske også lidt såret over, at hun alligevel ikke rigtig er nærværende og fokuseret når I er sammen.

Det kan jo virke noget respektløst over for dig og jeres venskab. Samtidig virker det også til, at din veninde ikke selv kan se hvor meget hun er på sms’en. Det er måske blevet en vane for hende, så måske er hun lige så meget på sms når hun er sammen med andre... Det ved jeg ikke, om du har spurgt hende om? Hvis det er blevet en vane for hende, så kan det også være det, der gør det svært for hende at ændre opførsel? For hvis hun ikke selv kan se, at det er svært at være sammen med hende, og hvad det betyder for jeres venskab når hun er på sms’en konstant… Så tror jeg det vil være en rigtig god idé, at I får talt sammen, og lavet nogle fælles aftaler, om mobilen, når I er sammen? På en måde, hvor I taler sammen, om hvad jeres venskab betyder for jer hver især. I skal tale sammen, så hun også kommer på banen – så det ikke bare bliver dig der ’irettesætter’ hende’ for alt det hun gør forkert. Tal sammen både om det er dejligt ved jeres venskab, og det der trænger til at blive ændret - og på hvilken måde I kan ændre det. Mon, det vil være en måde I kan komme videre?

Jeg forstår godt, at du ikke har lyst til at miste din veninde, men samtidig tænker jeg, at det kan det ende med, hvis hun slet ikke kan se, at jeres venskab er på spil, hvis hun ikke strammer sig lidt an og er med til at der skal ske ændringer.

Fx ved, at hun kommer til tiden, når I har en aftale, og når I er sammen, vælger om det er dig hun er sammen, og måske kan hun lade sin mobil blive i tasken, og tjekke den når hun går på toilettet, eller hvad I nu bliver enige om?

Hvis venskabet skal holde, så tror jeg, at I skal være varsomme med at stille et endegyldigt ultimatum til hinanden, men tale sammen om en fælles løsninger og få fremhævet det der er vigtigt for jer – mon du kan følge mig? Jeg tænker, at hvis du fx siger det er mig eller mobilen, så er det svært at tale sammen om mulige løsninger...

Måske vil det være en god idé, at du skrev et brev til hende hvor du får beskrevet hvad hun betyder for dig, og de ting du gerne vil have at hun respektere og hvorfor…Det kunne også være en mulighed, at du viser hende brevet her, i håb om, at hun så får øjnene op for, at hendes opførsel sårerdig, og at hun så vil forstå, at du faktisk holder meget af hende som veninde, og derfor gerne vil have at jeres venskab bygger på gensidig respekt.

Venskaber er noget af det bedste der findes, men man skal huske at de skal passes og plejes for at bestå.

Kærlig hilsen

BørneBrevkassen

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Måske har du en ven, som går igennem en svær periode?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Bekymret for din ven? Få flere råd til, hvordan du kan hjælpe

Har din ven fortalt dig, at der er noget, han eller hun synes er svært? Har du lagt mærke til, at din ven opfører sig anderledes end normalt? Eller er der noget helt tredje, der gør, at du bekymrer dig?

Der er mange forskellige måder at vise på, at man er ked af det. Nogle er ikke bange for at fortælle det. Mens andre holder det hemmeligt.

At gå rundt med nogle svære tanker skal ikke skjules. Men nogle gange kan det være svært at få sagt højt og gjort noget ved.

Det er derfor rigtig rart med gode venner. Venner kan hjælpe os, når vi er kede af det og få os i godt humør igen. Men husk på at når man er barn, er det aldrig dit ansvar at sørge for, din ven bliver glad igen. Det er de voksne, der skal træde til.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat