Venner på gym
Børnetelefonen
Du har sendt dit brev til Børn Hjælper Børn. En fra BørneTelefonen har besluttet, at det er bedst, at du får svar af en voksen rådgiver. Vi håber, at du alligevel vil kunne bruge svaret. Dit svar kommer her:
Kære pige på 17 å
Hvor er det stærkt og modigt af dig, at du skriver ind, med noget der kan være rigtig svært for mange at tale om. Jeg vil gerne sige tak for den tillid, du viser ved at gøre det. Det kræver virkelig mod at lukke et andet menneske ind i vores følelses- og tankeliv, fordi det er et så følsomt og privat område.
Du beskriver meget klart hvad der er sket de sidste par år i dit liv og hvad der sker lige nu og her. Når jeg læser dit brev, er jeg ikke i tvivl om hvilke følelser du går rundt med og jeg kan også godt forstå, hvorfor du har de følelser. Jeg vil gøre mit aller bedste for at give dig mine tanker og råd omkring det hele og forhåbentlig kan det være med til at hjælpe dig på vej ud af følelsen af ensomhed.
Du skrev oprindeligt til Børn Hjælper Børn og i dit brev slutter du også af med at skrive, at du har brug for råd og støtte fra folk der har prøvet noget lignende. Derfor tænker jeg at du måske kunne have lyst og brug for at læse mere her:https://bornetelefonen.dk/ensomhed/ Her kan du læse om ensomhed og du kan også læse forskellige udtalelse fra børn og unge der har skrevet ind til Børnetelefonen om deres følelser om ensomhed.
På den side, jeg har vedhæftet, vil du forhåbentlig kunne se, at du ikke er alene om følelsen om ensomhed. Ensomhed kan ramme os alle, både voksne som børn. Ensomhed kan også være mange ting og derfor er der også mange forskellige grunde til vi kan føle os ensomme. Det jeg syntes der er vigtigt for dig at vide, det er at det der kendetegner følelsen af ensomhed, hos os alle, er at det er en ubehagelig følelse, der kan gøre rigtig ondt. Når den følelse begynder at fylde meget i ens liv, så er det super vigtigt, at man får gjort noget ved den. Det er her, hvor jeg ser din styrke og mod, for du er allerede godt igang med at gøre noget ved den. Du har taget det første skridt og delt dine følelser og tanker med nogen. Både med mig, men også med din kæreste og din veninde fra 10. klasse.
Ud fra dit brev kan jeg læse, at du de sidste to år har haft to store skoleskift både i 10. klasse og nu på HF på gymnasiet. Mange gange sker der det, at efter 9. klasse, 10. klasse og også efter gymnasiet, splittes vennegrupper op alle skal hver deres vej. Det er hver gang en ny opstart af et nyt kapitel og du skal nu til at finde dine ben at stå på i dette nye, kendte/ukendte landskab. Det kan for mange være en sårbar periode, hvor man skal håndtere en masse nyt: arbejdsformer, vennerne, de fysiske rammer og kravene. Jeg ved godt, at det for dig måske kan føles som om, at du lige nu, er den eneste der føler dig ensom og som kæmper med at finde ud af hvor du høre til og med hvem. Men jeg tror, uden at jeg ved det med sikkerhed, at der er en del rundt om dig, der har det ligesom dig. Hvad tænker du om det?
Du skal vide, at følelsen af ensomhed er for mange tæt forbundet med ikke at føle sig god nok og være flov over sig selv. Ofte gør følelsen også, at man ikke selv tør tage nok initiativer til at komme i kontakt med andre, for eksempel fordi man har et lavt selvværd og har mistet troen på, at andre har lyst til at være venner med en. Og jo længere tid, man har følt sig ensom, desto mere forkert føler man sig typisk. Måske du kan genkende nogen af de tanker og følelser?
Jeg tænker, at det næste skridt på vejen, kunne være at du får talt med dine lærere om hvordan du har det og hvilke følelser du går rundt med. Kunne det være en mulighed? Jeg ved godt at du lige er startet på HF og du måske ikke kender dem så godt, men jeg ved også hvor vigtig en rolle de kan have i dit liv, de næste to år. Det er med god klasserumskultur – og dermed elevernes trivsel – at læreren er med til at opbygge de faglige og sociale fællesskaber i klassen. Derfor er det særligt vigtigt at læreren understøtter fællesskaber og relations dannelse. Det kan læreren fx gøre ved at arbejde med makkerskabsgrupper, elevambassadører, følgeordninger, og teambuilding aktiviteter, når eleverne starter i en ny klasse.
Det kan også være, at der lige netop din skole har nogen tiltag, der bekæmper følelsen af ensomhed hos eleverne på jeres skole. Det kan også være at der i din kommune er et mødested som https://ventilen.dk/. Ventilen er et sted hvor du har mulighed for at møde andre unge, som har det på samme måde som dig og hvor du har plads til at få et frirum, hvor du kan øve dig i at skabe venskaber og netværk.
Du skriver at du har haft følelsen af at have venner og jeg kan læse, at du har en dejlig kæreste og en god veninde, så kunne du måske prøve at tænke ensomheden, som en følelse du har i kroppen og ikke som noget der definere dig (altså får lov til at bestemme hvem du er)?.
Næste gang du sidder i klassen, på gangen til gruppearbejde eller i kantinen til frokost, ville du så kunne tænke på mit svar til dig? Måske tænke på, at det er følelsen af ensomhed der nok gør, at jeg har de negative tanker om mig selv (jeg er overvægtig, ikke smuk nok og jeg ikke kan finde ud af at få venner). Måske du kunne kigge rundt på de andre omkring dig og tænke, at der måske sidder en eller to, som føler det samme som mig. Hvis du kan det, hvilket jeg tro du kan, for jeg ser en meget modig og stærk pige, vil du så måske kunne prøve at stille nogle spørgsmål til dine nye klassekammerater omkring dig? Du kunne fx spørge ind til deres interesser, fritidsarbejde og mange andre ting. På den måde kunne du langsom lære dem lidt at kende – og de kan lære dig at kende. Og samtidig ville du på den måde måske også kunne hjælpe andre, der måske også er lidt nervøse for at møde nye mennesker.
Jeg håber du kunne bruge nogen af mine tanker og råd. Jeg ønsker dig alt det bedste og jeg tror og håber på, at de næste to år på HF, bliver fyldt med glæde, spænding, læring, sjov og massere af gode oplevelser.
De kærligste hilsner Børnetelefonen
Alene og udenfor? Få flere råd om ensomhed
Føler du dig ensom og udenfor fællesskabet? Du er ikke den eneste. Alle kan føle sig ensomme engang i mellem, men hvis følelsen fylder meget i dit liv, er det vigtigt, der bliver gjort noget ved det.
Man kan godt være alene uden at føle sig ensom, og omvendt kan man godt have mange venner samtidigt med, at man føler sig ensom.
Hvis du føler dig ensom, kan det være, du har tanker som: Hvorfor er der ingen, der forstår mig? Hvorfor bliver jeg aldrig inviteret? Hvorfor har jeg ikke nogen BFF? Hvorfor er der aldrig nogen, der liker mine billeder eller skriver til mig? Hvordan får jeg gode venner? Hvorfor føler jeg mig ensom? Og hvordan kommer jeg ud af ensomheden?
Følelsen af ensomhed er aldrig din egen skyld, men der er heldigvis mange ting, du kan gøre selv. Læs mere om hvad ensomhed er, hvordan andre børn oplever det og få en masse råd!
Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed
Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?
Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?
Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?
Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.
Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.
Ensomhed – relateret indhold
Alene og udenfor? Få flere råd om ensomhed
Føler du dig ensom og udenfor fællesskabet? Du er ikke den eneste. Alle kan føle sig ensomme engang i mellem, men hvis følelsen fylder meget i dit liv, er det vigtigt, der bliver gjort noget ved det.
Man kan godt være alene uden at føle sig ensom, og omvendt kan man godt have mange venner samtidigt med, at man føler sig ensom.
Hvis du føler dig ensom, kan det være, du har tanker som: Hvorfor er der ingen, der forstår mig? Hvorfor bliver jeg aldrig inviteret? Hvorfor har jeg ikke nogen BFF? Hvorfor er der aldrig nogen, der liker mine billeder eller skriver til mig? Hvordan får jeg gode venner? Hvorfor føler jeg mig ensom? Og hvordan kommer jeg ud af ensomheden?
Følelsen af ensomhed er aldrig din egen skyld, men der er heldigvis mange ting, du kan gøre selv. Læs mere om hvad ensomhed er, hvordan andre børn oplever det og få en masse råd!