Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Veninder…

Hej. Jeg er en pige på 15 år

Det hele startet i december, jeg begyndte at blive sådan meget gode veninder med en (vi kalder hende k) vi havde gået i klasse sammen, og nu gik vi bare i klub sammen om onsdagen hvor vi begyndte at hænge ud hele tiden. Og jeg glemte lidt min anden veninde. (Vi kalder hende n) hun har altid været en af mine bedste veninder… men så mig og c begyndte at gå til fester og drik sammen osv. Så skedte der nogle ting, til en fest fandt hun en fyr som hun gik rundt og kyssede med hele aften… hvor hun bare efterlod mig, men jeg tænkte at det nok gik så jeg tilgav hinde… og efter lidt tid var vi så sammen hjemme ved mig… hvor vi så havde fået lov til at inviter to drenge. Så hun valgte hendes kæreste og så hans ven… og jeg var sådan okay med det… indtil at k og hendes kæreste lagde inde i min seng og havde sex i 3 timer alene… og der brud hun virkelig min tillid… så jeg skrev til hende at jeg syndes vi sku holde en pause med at ses osv. Men hun tig det hårdt og sagde at vi ikke var venner mere… og jeg tænkte enlig det var ok… ind til at hun begyndte og snak lort om mig på hendes skole… og nu har jeg en hel skole som før var mine venner og nu hader alle mig… der går ubehaligt rygter om mig rundt i hele byen… jeg aner ikk hvad jeg skal gøre… og hende der c er blevet bff med k og jeg har ingen venner mere. De snakker dårligt om mig, og hele min skole tror alt mugligt om mig… og når jeg går forbi folk laver de bræk lyde… ka ik være i det mere

Pige, 15 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære Pige på 15 år

Mange tak for dit brev. Det lyder slet ikke rart, at der bliver talt dårligt om dig, at der går rygter, og at folk laver bræklyde til dig. Hvor er det bare godt, at du har skrevet herind, så jeg forhåbentlig kan hjælpe dig.

Det lyder slet ikke som om, at du bliver behandlet godt. Når folk går og laver rygter om dig og laver bræklyde til dig, så vil jeg faktisk kalde det for mobning. Der er ikke nogen, der skal finde sig i at blive mobbet. Derfor skal det også stoppes.

Jeg synes, at det vigtigt, at du får hjælp af nogle voksne. Jeg tænker, at det vil være en god ide, at fortælle det til dine forældre. De er dine forældre, og jeg tænker, at de rigtig gerne vil vide, hvordan du har det. Så kan de også hjælpe dig. Jeg tænker også, at det vil være godt at fortælle det til en af dine lærere. Det kan dine forældre hjælpe dig med, hvis du ikke selv har lyst til at fortælle det. Dine lærere har ansvar for, at alle eleverne har det godt. Faktisk har din skole pligt til at hjælpe, når der foregår mobning på skolen.

Det kan være, at din lærer kan tage en fælles snak med dig og din veninde i første omgang. Og efterfølgende med hele klassen om, hvordan man opfører sig overfor hinanden. Hvis der også er nogle fra de andre klasser, som snakker dårligt om dig og laver bræklyde, kan din lærer arbejde sammen med de andre lærere. Så kan de forskellige lærere snakke med de andre klasser om det. Du kan sige til din lærer, at du ikke vil have, at nogen får at vide, at du har fortalt det.

Du skriver, at K tog det hårdt. Folk reagerer forskelligt, når de bliver kede af det og såret. Nogle lukker sig inde i sig selv, og nogle kan blive vrede. Måske vendte K det til vrede og sårede dig fordi hun ikke vidste, hvordan hun skulle reagere. Det betyder ikke, at det i orden, det som hun har gjort. Det er det slet ikke. Men jeg kommer til at tænke på, om det mon kunne hjælpe, hvis du skrev til hende? Du kunne for eksempel skrive, at du er ked af, hvis du har såret hende. Du kan også skrive, at du er ked af, at det blevet sådan mellem jer. At det gør ondt, at der går rygter om dig nu, og der bliver talt dårligt om dig. Hvis du har lyst, kan du tilbyde hende at snakke om det, der skete. Måske har hun nogle spørgsmål til dig om, hvorfor du ville holde pause. Måske kunne sådan en snak skabe omkring rygter og den dårlige snak om dig.

Hvis du ikke synes, at det er en god ide, vil det måske være rart for dig at finde nogle nye venner. Jeg har snakket med flere, som faktisk har fundet nye venner i deres egen klasse. Nogle gange er der nemlig nogen, som man ikke rigtig har snakket med, fordi man har snakket meget med de samme. Måske er der nogen i din klasse, som du ikke kender så godt? Det kan også være, at du går til en sport med nogen, som du gerne vil lære bedre at kende? Du kan eventuelt invitere dem hjem til filmaften eller noget andet sjovt. Så kan I lære hinanden bedre at kende.

Jeg synes, at det er sejt, at du sagde fra overfor K. Det kræver styrke at sætte grænser og sige fra overfor andre. Den styrke har du. Jeg håber, at du har mod på at bruge noget af den styrke til at følge nogle af mine råd, så du kan blive fri for mobning og rygter.

Du er velkommen til at ringe eller skrive ind på 116111, hvis du har brug for at snakke mere med os

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?

Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?

Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Bekymret for din ven? Få flere råd til, hvordan du kan hjælpe

Har din ven fortalt dig, at der er noget, han eller hun synes er svært? Har du lagt mærke til, at din ven opfører sig anderledes end normalt? Eller er der noget helt tredje, der gør, at du bekymrer dig?

Der er mange forskellige måder at vise på, at man er ked af det. Nogle er ikke bange for at fortælle det. Mens andre holder det hemmeligt.

At gå rundt med nogle svære tanker skal ikke skjules. Men nogle gange kan det være svært at få sagt højt og gjort noget ved.

Det er derfor rigtig rart med gode venner. Venner kan hjælpe os, når vi er kede af det og få os i godt humør igen. Men husk på at når man er barn, er det aldrig dit ansvar at sørge for, din ven bliver glad igen. Det er de voksne, der skal træde til.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat