Brev

Veninde stjæleren

Jeg har haft i lang tid en veninde vi var så tætte, men så kom der en pige vi kalder hende A, men A hun begyndte at stjæle min veninde.

Da der endelig kom en ny pige i klassen som jeg var blevet rigtigt gode venner med, så skulle A selvfølglig komme og stjæle min nye veninde.

Havd skal jeg gøre.

Pige, 14 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år,

Puha, det lyder ikke rart for dig, at du føler du er ved at miste to veninder på så kort tid. Jeg kan godt forstå, hvis det gør dig irriteret eller ked af det.

Det kan bare føles så hårdt, når man frygter, at miste en god ven. Så dine følelser er helt okay og forståelige.

Vidste du, at man faktisk godt kan opleve jalousi i venskaber? Lidt på samme måde, som man også kan med en, man er kærester med. Det kan måske lyde lidt skørt. Men jalousi handler jo ofte om, at man er bange for at miste en man holder af til en anden.

Jeg tænker lidt, om det mon ikke kunne være sådan, du har det lige nu?

Det kan føles rigtig hårdt, at du ikke længere er din venindes nummer et. Eller at du skal dele hendes opmærksomhed med en anden. Og det forstår jeg godt!

Begge dine veninder har jo lov til selv at vælge, hvem de er venner med. Derfor kan det også svært at stille noget op med, at A er blevet tæt med dem begge.

Det du selv kan gøre, er at fortælle dine  veninder, at du savner at bruge tid med dem. Måske kan du med tiden også vænne dig til, at A er med nogle gange? Det kan du jo også sige til dine veninder, hvis det er sådan, du har det.

Det er selvfølgelig ikke helt det samme som før. Og det kan godt være svært at vænne sig til. Men måske kunne der godt være plads til både dig og A i dine veninders liv? Hvad tænker du mon om det?

Jeg forestiller mig, at du måske havde håbet på et andet svar, der måske kunne ændre A’s rolle i det her. Grunden til, at jeg ikke har givet dig det er, at du desværre ikke kan vælge dine veninders venner. Heller ikke selvom det kan føles helt forkert det hele.

Det er helt okay, hvis det tager tid for dig at acceptere A i dine venskaber. Du behøver jo heller ikke, at være tæt med hende, hvis du ikke har lyst til det.

Men det kan måske hjælpe dig til, at holde fast på de veninder. Jeg kan jo høre, at du er rigtig glad for dem. Giver det mon mening?

Jeg håber, at du kan bruge mit svar til at få snakket med dine veninder lidt mere igen. Og måske er der brug for at en voksen, som kender jer, får en snak med jer sammen?

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?

Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?

Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Bekymret for din ven? Få flere råd til, hvordan du kan hjælpe

Har din ven fortalt dig, at der er noget, han eller hun synes er svært? Har du lagt mærke til, at din ven opfører sig anderledes end normalt? Eller er der noget helt tredje, der gør, at du bekymrer dig?

Der er mange forskellige måder at vise på, at man er ked af det. Nogle er ikke bange for at fortælle det. Mens andre holder det hemmeligt.

At gå rundt med nogle svære tanker skal ikke skjules. Men nogle gange kan det være svært at få sagt højt og gjort noget ved.

Det er derfor rigtig rart med gode venner. Venner kan hjælpe os, når vi er kede af det og få os i godt humør igen. Men husk på at når man er barn, er det aldrig dit ansvar at sørge for, din ven bliver glad igen. Det er de voksne, der skal træde til.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat