Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

udnytter mine venner mig

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år,

Jeg forstår godt, at du kan frygte at du bliver udnyttet og det kan godt være, at det er rigtigt. For det meste er det rigtigt, når vi har en mavefornemmelse omkring noget. Men man kan også have oplevet noget lignende og måske kommer til at genkende en situation, som måske ikke er den samme situation. Derfor synes jeg, at du skal tænke over, om du har prøvet at blive udnyttet før og måske stadig har nogle følelser i klemme.

Hvis du kommer frem til, at du ikke har følt dig udnyttet før og det kan være det du genkender, kan du forsøge at fortælle dem sandheden. Sandheden er ofte det bedste og det man kommer længst med. Du kan også prøve at teste dine veninder. På den måde kan du finde ud af, om du bliver udnyttet og måske hellere skal bruge din tid på nogle andre mennesker, som vil dig og ikke det, du kan tilbyde.

Beslutter du dig for at teste dem, kan du gøre flere ting. Du kan sige at du hellere vil være hos en af dem næste gang I skal ses og se om de stadig gerne vil være sammen. Holder de fast i, at de vil hjem til dig, kan du altid finde på en undskyldning som gør, at I ikke kan tage hjem til dig.

Jeg tænker også, at du er den nye i klassen og de også er interesseret i dig som veninde. De er sammen med dig for at lære dig at kende, og byde dig velkommen som deres veninde. Og så kan det være spændende at komme på besøg hos den nye i klassen, og opleve hvordan det er hjemme hos dig.

Men måske er dine veninder bange for, at de ikke kan leve op til det, som i byder på i dit hjem. Måske føler de, at det de har ikke er godt nok. Det kan også være derfor, at de gerne vil være hos dig.  Men jeg tænker da, at de også har noget godt hjemme hos dem, måske er de bare blevet usikre på om det er godt nok. Så måske udnytter de dig ikke, men er bekymret for, at de kan leve op til forventningerne.

Måske kan du snakke om, at du også glæder dig til at komme hjem til de andre i klassen. Hvis du ved at nogen har en hund eller lignende, kan du sige at du glæder dig til at møde hunden. Så de kan høre, at du også har interesse i dem og deres liv.

Jeg håber, at i sammen kan sænke skuldrene og paraderne, og  finde ud af at være sammen, også hos de andre i klassen og få bygget et godt tillidsfuldt venskab op til hinanden.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?

Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?

Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Bekymret for din ven? Få flere råd til, hvordan du kan hjælpe

Har din ven fortalt dig, at der er noget, han eller hun synes er svært? Har du lagt mærke til, at din ven opfører sig anderledes end normalt? Eller er der noget helt tredje, der gør, at du bekymrer dig?

Der er mange forskellige måder at vise på, at man er ked af det. Nogle er ikke bange for at fortælle det. Mens andre holder det hemmeligt.

At gå rundt med nogle svære tanker skal ikke skjules. Men nogle gange kan det være svært at få sagt højt og gjort noget ved.

Det er derfor rigtig rart med gode venner. Venner kan hjælpe os, når vi er kede af det og få os i godt humør igen. Men husk på at når man er barn, er det aldrig dit ansvar at sørge for, din ven bliver glad igen. Det er de voksne, der skal træde til.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat