Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Siger altid det forkerte

Hej BB

Jeg har et problem, som jeg virkelig håber i kan hjælpe mig med.

Jeg er ekstremt socialt akavet. Når jeg er sammen med folk kan jeg egentlig sagtens se, hvad de tænker og hvordan de har det, men jeg kommer alligevel altid til at sige det forkerte.

Det sker både med mine venner, bekendte og fremmede (selvom jeg egentlig ikke rigtig snakker med fremmede, da jeg ikke ved, hvad jeg skal sige).

Jeg ved ikke, om det bare er fordi jeg er bange for at sige noget forkert (for det er jeg også), eller om der er et eller andet grundlæggende i vejen med mig.

Jeg kan simpelthen ikke forstå, hvorfor jeg altid siger alle mulige kiksede ting. Nogle gange siger jeg et eller andet, og ca. 2 sekunder efter er jeg ved at brække mig over mig selv, fordi jeg lyder så kikset og akavet.

Jeg har snakket med 2 af mine veninder om det, men jeg synes ikke at det hjælper.

Desuden er jeg heller ikke god til at skrive til folk/starte en samtale op med folk, og jeg har bare ikke lyst til at være en af de typer, der bare bryder ind i andres samtaler.

Jeg ved godt at det lige var en hel del, men jeg håber at I kan finde hoved og hale i det, og at I måske kan give mig et godt råd.

Hilsen A

Pige, 15 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år

Først og fremmest vil jeg lige sige, at jeg før har skrevet med andre unge, som har det som dig. Dermed vil jeg fortælle dig, at du ikke er alene om at have en følelse af i perioder at have svært ved at finde ud af at være afslappet i sociale sammenhænge. Det er ofte i puberten disse følelser og tanker om sig selv, dukker op.

Jeg kan love dig, at der er rigtig mange unge, der har været de samme følelser og tanker igennem som dig. Og mange voksne i dag kan også genkende den slags situationer fra ungdommen.

Der er absolut ikke noget galt med dig. Du er bare super opmærksom på alt, hvad du selv siger og gør. Og så stiller du måske nok nogle høje krav til dig selv. Du sammenligner garanteret også dig selv rigtig meget med dine jævnaldrende. Og måske har du en følelse af, at de allesammen er meget bedre til at være sociale på den “rigtige” måde end dig.

Men det er de ikke. Måske viser de det bare ikke, når de føler, de har sagt noget, der er akavet. Eller du opdager det ikke.
Sådan er det at være ung… man tænker super meget over, hvordan man er, for man udvikler sig rigtig meget, og man prøver at finde ud af, hvem man er, og hvordan man skal være. Og her kommer man nemt til at tro, at man gør det dårligt. Men det gør man ikke. Man prøver sig frem, og nogle gange skyder man ved siden af, mens man andre gange rammer plet. Forstår du?

Det bliver bedre, og man gør sit bedste og øver sig, hver dag. Så det bliver nemmere og nemmere at deltage i samtaler og tage initiativer, efterhånden som du øver dig i det, ligesom de andre på din alder. Du bliver gradvist mere sikker på dig selv, og hvis du sænker forventningerne til dig selv, og øver dig i at sige: “pyt”, “ups” eller “det var ikke lige sådan, det skulle lyde, men det går nok alligevel”, så kan du slappe mere af, og det gør det nemmere at håndtere situationer, man ofte opfatter som akavede.

Ofte er det faktisk én selv, der kommer til at gøre en situation akavet, selvom den ikke er det – fordi man overvældes af følelsen af, at alle andre helt sikkert tænker, at man er kikset.
Det gør de højst sandsynlig ikke, men hvis man kommer til at udstråle, at man er sindssygt nervøs og flov over sig selv, så registrerer de måske, at der sker et skift i stemningen, som de ikke lige kan greje, og så ved de ikke, hvad de skal gøre, og så bliver de ligeså stille som én selv. Det er ret så normalt. Og stilhed er for øvrigt også ok…

Jeg vil anbefale, at hvis du befinder dig i en situation, hvor du føler, du har sagt noget akavet, så stå ved det. Træk enten på skuldrene, for det går jo nok, eller sig højt: “Ej, det var måske nok lidt akavet”, så griner man lidt af dét.
Alle kan genkende følelsen, så ingen tænker noget særligt i sådan en situation.

Jeg tror, at du skal være dig selv så godt, du nu kan.
Jeg ved godt, at det er lettere sagt end gjort, men jeg er sikker på, at du er god nok, som du er.
Og jeg tror, at du ikke skiller dig mere ud end alle andre unge. Alle har indimellem følelsen af, at de har sagt eller gjort noget akavet. Du er bestemt ikke alene. Vi er mange, der kan få de tanker om os selv, og øver os i at sige “pyt med det”.

Kærlig hilsen
BørneTelefonen

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Måske har du en ven, som går igennem en svær periode?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Bekymret for din ven? Få flere råd til, hvordan du kan hjælpe

Har din ven fortalt dig, at der er noget, han eller hun synes er svært? Har du lagt mærke til, at din ven opfører sig anderledes end normalt? Eller er der noget helt tredje, der gør, at du bekymrer dig?

Der er mange forskellige måder at vise på, at man er ked af det. Nogle er ikke bange for at fortælle det. Mens andre holder det hemmeligt.

At gå rundt med nogle svære tanker skal ikke skjules. Men nogle gange kan det være svært at få sagt højt og gjort noget ved.

Det er derfor rigtig rart med gode venner. Venner kan hjælpe os, når vi er kede af det og få os i godt humør igen. Men husk på at når man er barn, er det aldrig dit ansvar at sørge for, din ven bliver glad igen. Det er de voksne, der skal træde til.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat