Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Selvmords-præget ven. Hvad skal jeg gøre

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 13-årige

Jeg kan sagtens forstå, at du har brug for at dele det her med en voksen. Det er rigtig godt, du skriver herind, for sådan en information skal du ikke gå med selv. Det er et alt for stort ansvar at have på sig, når man er 13 år.

Jeg kan læse, at din ven har det rigtig dårligt, og det kan jeg sagtens forstå at du synes er svært. Det, jeg lægger mærke til, når jeg læser dit brev er, at det lader til, at du har påtaget dig et meget stort ansvar for ham. Det er meget naturligt, at man vil gøre alt for at passe på sine venner. Og du lyder som en rigtig god ven. Men jeg tænker også, at det er meget vigtigt, at du passer på dig selv. Jeg kan sagtens forstå, at du er bekymret for ham, men som jeg kan læse i dit brev, så får han også hjælp fra professionelle, som netop er uddannet til at kunne tage sig af den slags, og det skal du også huske på.

Du vil gerne vide, om du har retten/loven til at handle, og jeg er ikke helt sikker på, om jeg mon forstår dit spørgsmål rigtigt. Først og fremmest vil jeg sige, at det aldrig kan blive dit ansvar, hvad din ven vælger at gøre. Og for det andet, så er du til enhver tid i din fulde ret til at tale med en voksen om det, hvilket jeg bestemt også vil anbefale dig at gøre. Det lader til, at det påvirker dig rigtig meget, og derfor synes jeg, at du skal dele det med en voksen, så du kan komme af med det kæmpe ansvar, du bærer rundt på.

Der er mange forskellige måder, som jeg tænker, du kan gøre det på. Du skriver selv, at du overvejer at kontakte hans forældre, og det er bestemt en mulighed.

Derudover tænker jeg også, at en mulighed er, at du forklarer din ven, at du rigtig gerne vil hjælpe ham, men at du, næste gang han skriver, at han vil begå selvmord, har besluttet dig for at fortælle det til en voksen. Du kan fortælle ham, at det ikke er noget, du gør for at gå bag hans ryg. Men at det er noget, du gør, fordi du er for bange, og ikke kan sove om natten, når han skriver det. Derudover tænker jeg, om du mon har talt med dine forældre om det? Det kan være rigtig godt at få det fortalt til en voksen, du stoler på, så den voksne kan tage et ansvar og hjælpe både dig og ham.

Du har allerede vist, at du har modet til at søge hjælp, og det mod kan du bruge, når du skal tage kontakt til din ven eller til en voksen, som kan hjælpe dig.

De kærligste tanker og ønsker fra BørneTelefonen. 

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?

Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?

Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Bekymret for din ven? Få flere råd til, hvordan du kan hjælpe

Har din ven fortalt dig, at der er noget, han eller hun synes er svært? Har du lagt mærke til, at din ven opfører sig anderledes end normalt? Eller er der noget helt tredje, der gør, at du bekymrer dig?

Der er mange forskellige måder at vise på, at man er ked af det. Nogle er ikke bange for at fortælle det. Mens andre holder det hemmeligt.

At gå rundt med nogle svære tanker skal ikke skjules. Men nogle gange kan det være svært at få sagt højt og gjort noget ved.

Det er derfor rigtig rart med gode venner. Venner kan hjælpe os, når vi er kede af det og få os i godt humør igen. Men husk på at når man er barn, er det aldrig dit ansvar at sørge for, din ven bliver glad igen. Det er de voksne, der skal træde til.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat