Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Mine veninder misunder mig

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Mange knus fra
BørneTelefonenKære pige på 15 år

Jeg kan godt forstå, du synes, det er et rigtig svært emne at tage op med veninderne for det handler jo om, hvordan I har det sammen og måske er de ikke så opmærksomme på det, de selv byder ind med i jeres venskab?

Det lyder som om, at du har brug for noget fra dine veninder, som de har svært ved at give dig. Du har fx brug for, at de kan dele din glæde over at skulle spille EM i håndbold i et andet land – tillykke med det. Det er virkelig sejt! På samme måde lyder det som om, at du har brug for at snakke med dem omkring den lærer, du ikke bryder dig så meget om og de drengeproblemer du havde. Men de giver dig ikke den respons, du har brug for, eller håber på, og derfor mister du lysten til at dele ting med dem. Det kan jeg godt forstå, må være frustrerende for dig, og det ville være rigtig ærgerligt, hvis et mangeårigt venskab skulle gå i stykker på grund af det.

Nogle mennesker har rigtig svært ved at glæde sig på andres vegne, eller at sætte sig ind i deres situation. De har måske svært ved at tolke, hvad det er, andre mennesker har brug for. Ud fra de eksempler du giver i dit brev, synes jeg, det lyder som om, at det er det, der sker med dine veninder. Hvis du vil bevare venskabet med dem, tror jeg, det er rigtig vigtigt, at du får snakket med dem om det, der nager dig, uden at det bliver til anklager mod dem. Jeg ved godt, at det er rigtig svært, men på den anden side, tror jeg, at du med tiden vil miste lysten til at være venner med dem, netop fordi venskabet ikke giver dig det, du har brug for. Jeg håber, det giver mening for dig.

En måde at gøre snakken lidt nemmere, kan være ved at sige til dine to veninder, at du gerne vil snakke med dem om, hvad I hver især har brug for i jeres venskab og fra hinanden. Måske kan I begynde med, hvad de forventer af venskabet og af dig. Så kan du ’bløde’ snakken lidt op, så det ikke kommer til at virke som om, at du sidder og ’anklager’ dem, hvis det kun er dig der siger, hvad du har brug for. Når I snakker kan du bruge nogle af de eksempler du har skrevet om i brevet her, for det er meget konkret og viser, hvad du savner i venskabet. Det kan gøre det lettere at forstå for dem, hvis du fx siger, at du ønsker dig, at de kan glæde sig på dine vegne. Ofte er det sådan, at man  ikke altid er opmærksom på, at man kommer til at sætte sig selv i fokus fremfor at lytte til det andre vil dele. Derfor er det vigtigt at tale om det I ønsker i venskabet. Måske kan du komme i tanke om en lille ting eller situation, hvor de gav dig det, du havde brug for? Måske har de rost en ny bluse du havde på eller sagt, at din nye frisure var pæn. Det behøver ikke at være store ting.

Hvis I synes, det er svært at snakke om, kan I måske starte med at skrive det ned, og så læse det op for hinanden stille og roligt og lidt ad gangen - og give hinanden taletid (altså ikke afbryde). Hvad synes du mon om den idé?

Når I får snakket sammen, bliver du måske også mere klar på, hvad det er de har brug for fra dig som veninde. Selv om man er veninder, har man nødvendigvis ikke brug for de samme ting fra hinanden. Men hvis man vil bevare venskabet, er det virkelig vigtigt at få taget snakken, når man kan mærke, at der er noget, der nager en – ellers kan det ligge og spærre for det gode ved jeres venskab.

Jeg ønsker dig al held og lykke i snakken med dine veninder.

 

 

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Måske har du en ven, som går igennem en svær periode?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Bekymret for din ven? Få flere råd til, hvordan du kan hjælpe

Har din ven fortalt dig, at der er noget, han eller hun synes er svært? Har du lagt mærke til, at din ven opfører sig anderledes end normalt? Eller er der noget helt tredje, der gør, at du bekymrer dig?

Der er mange forskellige måder at vise på, at man er ked af det. Nogle er ikke bange for at fortælle det. Mens andre holder det hemmeligt.

At gå rundt med nogle svære tanker skal ikke skjules. Men nogle gange kan det være svært at få sagt højt og gjort noget ved.

Det er derfor rigtig rart med gode venner. Venner kan hjælpe os, når vi er kede af det og få os i godt humør igen. Men husk på at når man er barn, er det aldrig dit ansvar at sørge for, din ven bliver glad igen. Det er de voksne, der skal træde til.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat