Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Min gamle bedste veninde

I fredags blev jeg uvenner med min bedste veninde, hun sagde at vi ikke længere skulle være venner.

Næste dag tog min tidligere veninde kontakt til mig, selvom vi ikke har snakket sammen i lang tid, hun spurgte ind til mit liv og alt muligt. Jeg har på fornemmelsen at hun gerne vil være veninder igen, men jeg ved ikke om jeg skal begynde at skrive for meget med hende.

Grunden til jeg tvivler er fordi da jeg mistede hende som bedste veninde, græd jeg over hende hver aften i 10 måneder. I mellemtiden var min mormor også død, jeg følte mig så uduelig og dum og uden at tænkte over det begyndte jeg at cutte, og holdt op med at spise.

Da jeg fik den her veninde, som nu sagde hun ikke længere ville være veninde med mig, gik sorgen ligesom over.

Nu er jeg bange for hvis jeg knytter mig sammen med min gamle bedste veninde, så vil hun såre mig igen, og denne gang tror jeg det vil blive endnu værre, da jeg stadig cutter og har en spiseforstyrrelse, men det er overhovedet ikke på grund af min gamle bedste veninde, det var på grund af hvad jeg syntes om mig selv.

Jeg har også tænkt at jeg måske skal prøve og få en ny bedste veninde, men min klasse er delt i “grupper” så det er svært at komme ind i en ny gruppe.

Pige, 13 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

Nu spørger jeg lige dumt: Skal du have en bedste veninde – eller kunne det måske være værd at prøve at have nogle veninder uden, at en af dem er “den bedste”?

Når jeg læser dit brev, så virker det som om, at det gør meget ondt, når du har en bedste veninde, og I så bliver uvenner. Det er derfor jeg foreslår at tænke over, om man måske kan have veninderne lidt mindre tæt på. Så kunne du måske også have overskud til at have flere forskellige?

Sådan som jeg ser din udfordring med den tidligere veninde, så kan du egentlig godt prøve at have kontakt med hende igen. Du skriver nemlig, at det ikke var på grund af hende, at du fik det så dårligt. Hvad tænker du mon om det?

Jeg synes godt, at du kan begynde at skrive og tale lidt med hinanden og så se, hvad der sker. Måske behøver det ikke at være en stor og vigtig beslutning om at “tage hende tilbage”.

Det kan være, at du bare skal give det tid og prøve dig lidt frem. Du lader til at være god til at mærke dine følelser. Så jeg tror også, at du vil kunne mærke, om det føles godt eller dårligt med den gamle veninde, hvis I er lidt sammen igen.

Der er altid en risiko for at blive såret, når man kommer tæt på andre mennesker. Men det er alligevel det værd, fordi alle mennesker har brug for at føle noget for andre og at være sammen med andre.

For at undgå risikoen for at blive såret, så skulle du lade helt være med at have venner og med at føle noget for andre. Men det lyder også som et ret trist liv, synes du ikke?

Selvom du kæmper med spiseforstyrrelse og cutting, og derfor er rigtig bange for at blive såret, så er der nødt til at være plads til venner i dit liv. Det er alt for hårdt at være helt alene. Hvis du skulle blive såret igen, så må du bede om hjælp fra de voksne i dit liv, så du kan klare det.

Jeg synes, at du virker åben og nysgerrig – og interesseret i at være venner med dem omkring dig. Det er rigtig godt, og jeg tror også, at det kan lykkes. For mig lyder det også som en helt fin ide at prøve at blive venner med nogle nye. Prøv ikke at lade dig stoppe af, at der er grupper i klassen.

Det kan være, at det vil være godt for jer alle sammen, at de grupper bliver udfordret lidt, og at venskaber kan få lov at opstå på kryds og tværs. Jeg tror, at du kan være med til at skabe en god udvikling ved at vise, at du synes alle skal kunne være venner med hinanden.

Jeg håber, at du får nogle gode oplevelser med dine venner. Og jeg synes, at det er så godt, at du gerne vil være venner med flere.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?

Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?

Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Bekymret for din ven? Få flere råd til, hvordan du kan hjælpe

Har din ven fortalt dig, at der er noget, han eller hun synes er svært? Har du lagt mærke til, at din ven opfører sig anderledes end normalt? Eller er der noget helt tredje, der gør, at du bekymrer dig?

Der er mange forskellige måder at vise på, at man er ked af det. Nogle er ikke bange for at fortælle det. Mens andre holder det hemmeligt.

At gå rundt med nogle svære tanker skal ikke skjules. Men nogle gange kan det være svært at få sagt højt og gjort noget ved.

Det er derfor rigtig rart med gode venner. Venner kan hjælpe os, når vi er kede af det og få os i godt humør igen. Men husk på at når man er barn, er det aldrig dit ansvar at sørge for, din ven bliver glad igen. Det er de voksne, der skal træde til.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat