Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Min bedste veninde.

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år,

Det du oplever, tror jeg mange på din alder, kan nikke genkendende til. Gennem hele livet handler det om at finde sig selv, og særligt når man er teenager, kan det være svært fordi man udvikler sig så meget fra 13-19 år. Det er derfor rigtigt godt, at du allerede du er begyndt at mærke efter om du er den person, du gerne vil være.

Når du skriver, at din veninde har ændret sig meget, tænker jeg det er helt naturligt i forhold til jeres alder og det kan sagtens være hun vender tilbage til sit ”gamle jeg”. Ligesom du nu er begyndt at indse, at du hellere vil lave nogle af de ting, som du gjorde før hun begyndte at påvirke dig. Kan det også godt være, at hun bliver påvirket af andre eller ting i de sociale medier, men at hun bare ikke har indset, hvordan det har ændret hende.

Det lyder ikke som om, at du har sagt, hvad du føler til din veninde, når du skriver at du er bange for at miste hende. Jeg tænker dog, at hvis du mister hende ved at sige, hvad du føler, er hun nok ikke en særlig god veninde alligevel? Derfor må du gøre op med dig selv om hun er det værd at holde fast i, selvom det betyder at du mister dig selv. Jeg tænker dog ikke, at det er sikkert, at du vil miste hende, hvis du siger fra, da det lyder til, at I også var venner før hun begyndte at gøre de ting, hun vil. At du begynder at sige fra, vil kun give hende respekt for dig for lige nu virker det ikke til at hun respekterer dig eller dine følelser.

Hvis du er meget i tvivl om, hvordan du skal sige fra over for hende, tænker jeg du måske kan snakke med en af dine andre veninder om det? Måske har du en anden god veninde i skolen, som også kender din veninde og som selv har sagt fra over for hende før? Ellers kan du prøve at lægge mærke til, hvordan andre siger fra over for din veninde for det tyder på, at ikke alle er med på de ting hun vil siden hun har satset så meget på dig.

Et sted at starte kan også være at starte til spejder igen, hvis du stadig har lyst til det og så stoppe til dans. Det er vigtigt du mærker efter, som jeg kan læse du er god til og gør nogle af de ting, som du holder af. På den måde vil du også tiltrække andre, der har samme interesser som dig, og hvem ved, måske venter nye venskaber, hvis du fx starter til spejder igen. Bare en tanke.

Jeg kan læse du elsker din veninde, selvom hun er styrende. Måske du også kan fortælle hende alt det hun betyder for dig, men at du også har brug for at mærke efter hvem du er og følge nogle af dine drømme. Du kan jo fx spørge om hun ikke har lyst til at prøve spejder med dig? Eller måske I sammen kan tale om, der måske er en fritidsinteresse I sammen kan gå til, som I begge kunne synes om?

Jeg håber, at du får sagt fra og kan begynde at leve det liv igen, som du vil! Du er altid velkommen til at ringe til BørneTelefonen på 116 111 eller skrive på vores SMS eller chat.

De bedste hilsner fra BørneTelefonen

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?

Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?

Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Bekymret for din ven? Få flere råd til, hvordan du kan hjælpe

Har din ven fortalt dig, at der er noget, han eller hun synes er svært? Har du lagt mærke til, at din ven opfører sig anderledes end normalt? Eller er der noget helt tredje, der gør, at du bekymrer dig?

Der er mange forskellige måder at vise på, at man er ked af det. Nogle er ikke bange for at fortælle det. Mens andre holder det hemmeligt.

At gå rundt med nogle svære tanker skal ikke skjules. Men nogle gange kan det være svært at få sagt højt og gjort noget ved.

Det er derfor rigtig rart med gode venner. Venner kan hjælpe os, når vi er kede af det og få os i godt humør igen. Men husk på at når man er barn, er det aldrig dit ansvar at sørge for, din ven bliver glad igen. Det er de voksne, der skal træde til.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat