Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Jeg tør ikke sige nej

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14

Jeg kan virkelig godt forstå, at du synes det er svært at sige nej. De fleste synes det er hårdt at afvise en man elsker.

Det lyder som om, at i har et rigtig godt  venskab. Hvor er det bare dejligt! Hun lyder også til, at være ligeså glad for jeres venskab. Jeg tænker, at det nok er derfor, hun gerne vil have at i skal gå på efterskole sammen. Tænker du mon også sådan?

Du virker til at være rigtig god til at mærke efter. Det er en god ting at kunne. Du skriver, at du ikke er klar og at du er bange for at savne din familie. Det er helt normalt at have det sådan. Det er også helt normalt, at man ikke helt har det på samme måde som sin veninde.

Selvom det kan være svært, er det vigtigt du holder fast i at gøre det, der føles rigtigt for dig. Det er nemlig også det jeg hører, at du gerne vil, når du spørger hvordan du skal få sagt nej.

Jeg synes faktisk, at du skriver det så flot her i brevet. Du beskriver at du elsker hende og at du ikke vil miste hende, men at du ikke er klar til at flytte så langt væk. Derfor tænker jeg, at det er dét, din veninde skal have at vide.

Ville du mon have lyst til at gå på efterskole med hende, hvis det ikke var så langt væk? Hvis ja, kunne du måske foreslå hende, at i sammen kigger på en tættere på?

Det lyder som om, at i har et rigtig stærkt bånd. Derfor synes jeg, at du skal være så ærlig som muligt. Det samme gælder, når det kommer til hash, alkohol og at stjæle. Du kan for eksempel sige, at du simpelthen ikke har lyst. Men at du også synes det er svært at sige højt, fordi du er bange for at miste hende.

Du lyder som en pige, der tænker over tingene og mærker efter, så jeg tror på, at du kan få sagt “nej” til din veninde, uden at du mister hende eller hun bliver sur. Det er måske noget man skal øve sig på, for det kan godt føles virkelig svært.

Det kan godt  være, at din veninde lige først bliver skuffet. Men der er ingenting galt med hvordan du har det. Så hvis hun er en god veninde, bliver hun heller ikke sur på dig. Og det lyder det som om hun er.

Jeg kan dog også læse at din veninde nogen gange får presset dig til ting du ikke har lyst til og du skal være stolt over du kan mærke hvad der er rigtigt og forkert. Jeg tror faktisk din veninde kunne have godt af at lære og høre om nogle af dine meninger, måske det kan få hende til at ændre lidt på hendes adfærd. Du har nogle gode værdier og er god nok lige som den du er og det skal du holde fast i. Er hun en god veninde, så vil og skal hun respektere du har andre meninger, man kan ikke altid være enige.

Måske handler det om hun føler sig mere tryg hvis du også kommer på samme efterskole, men hvis ikke du føler dig parat eller har lyst, så hold fast. Du skriver godt nok du ikke tør snakke med en voksen, hvorfor mon ikke? Handler det om du er bange for de finder ud af ting, som du beskriver, fx det med at stjæle og andet? Du kunne da godt overveje, om du ikke kunne fortælle din far at du føler dig lidt presset til det med efterskolen og ikke føler dig parat, men at det er svært at sige og så spørge ham om det vil være ok, du siger til hende at din far ikke vil give dig lov, så har du ligesom din far til at støtte op om det ikke kan lade sig gøre. Håber du kan følge min hensigt? Du kan jo tænke over det.

Selvom man er gode veninder, så kan det nogen gange også være ok man har lidt tid fra hinanden. I kan jo stadig sms´e og tale sammen og ses nogle weekender og så giver det jer begge plads til også at danne nye venskaber.

Hvis du har brug for at tale lidt mere om det hele, så er du meget velkommen til at chatte eller sms´e med os på BørneTelefonen på 116 111, her sidder søde rådgivere klar.

Kærlig hilsner

BørneTelefonen

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?

Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?

Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Bekymret for din ven? Få flere råd til, hvordan du kan hjælpe

Har din ven fortalt dig, at der er noget, han eller hun synes er svært? Har du lagt mærke til, at din ven opfører sig anderledes end normalt? Eller er der noget helt tredje, der gør, at du bekymrer dig?

Der er mange forskellige måder at vise på, at man er ked af det. Nogle er ikke bange for at fortælle det. Mens andre holder det hemmeligt.

At gå rundt med nogle svære tanker skal ikke skjules. Men nogle gange kan det være svært at få sagt højt og gjort noget ved.

Det er derfor rigtig rart med gode venner. Venner kan hjælpe os, når vi er kede af det og få os i godt humør igen. Men husk på at når man er barn, er det aldrig dit ansvar at sørge for, din ven bliver glad igen. Det er de voksne, der skal træde til.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat