Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Jeg magter ikke en af mine venner mere

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige 12 år

Mange tak for dit brev. Det lyder ikke særlig rart, at blive bagtalt eller hele tiden skulle give sig. Jeg kan godt forstå at du bliver irriteret.

Det er nemlig rigtigt at man ikke altid kan få tingene på sin egen måde. Man er tit nødt til både at give lidt og tage lidt, når man er venner eller skal arbejde sammen i skolen. Det kan derfor også føles rigtig uretfærdigt, hvis det altid er den samme person der skal give sig. Ligesom det kan føles uretfærdigt når nogen bruger ting, der skete for lang tid siden imod en. Det er jo noget der har været ovre længe og som man ikke kan lave om. Jeg bliver nysgerrig på, om du mon har snakket hende om, hvordan du har det når hun siger, at det er din tur til at give dig? Det kan nogen gange være svært at se tingene fra andres synspunkt. Måske glemmer hun, at du faktisk har givet dig mange gange siden mime MGP? Næste gang kan du for eksempel sige: ”Jeg ved godt at du gav dig til mime MGP, men det var i 3. klasse og jeg har givet mig mange gange siden. Jeg føler det er uretfærdigt at du bliver ved med at bruge noget, der er sket for 2 år siden.”

Du fortæller at hun bagtaler dig og din veninde. Det er jo slet ikke i orden. Det kan være rigtig slemt, at føle at man bliver bagtalt. Nogen gange når folk bagtaler, så er det fordi de gerne vil virke mere spændende i andres øjne. Måske tror de at folk kun vil snakke med dem, hvis de har noget spændende at sige om andre? Det kan også være fordi, at  hun selv har det svært på flere områder og derfor ikke helt ved, hvordan hun kan få venner og blive en del af fællesskabet. Det lyder til at du måske kender dem, som hun bagtaler jer til? Er det rigtigt? Er det mon til de andre piger i klassen? Måske kunne I sammen blive enige om at sige fra overfor hende, når hun vil snakke grimt om de andre? I kunne for eksempel sige til hende, at I gerne vil snakke med hende om andre ting, men at I ikke har lyst til at bagtale? Det kunne vise hende, at det er bedre og en måde at få venner, man kan stole på.

Til sidst vil jeg sige, at det kunne være en god idé at snakke med jeres lærer om det. Du fortæller at hun faktisk har det rigtig svært i skolen – både fagligt og med venner. Måske ved din lærer ikke klar, hvordan hun har det? Eller måske ville det være en hjælp at høre, hvordan det er fra jeres side? Måske det kunne give jeres lærer nogle gode idéer til hvordan han/hun kan hjælpe pigen, så hun ikke føler at det er nødvendigt at bagtale eller bestemme? Uanset hvad, er det altid godt at få en voksen til at hjælpe, så man ikke skal stå med problemerne selv. 

Jeg synes du er en rigtig god klassekammerat, når du skriver herind for at få råd til hvad du kan gøre, så du netop ikke ender med at rive hovedet af hende. Det er virkelig sejt. Jeg håber at I, i klassen kan få løst situationen og få en god stemning for alle.

Kælig hilsen

BørneTelefonen

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?

Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?

Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Bekymret for din ven? Få flere råd til, hvordan du kan hjælpe

Har din ven fortalt dig, at der er noget, han eller hun synes er svært? Har du lagt mærke til, at din ven opfører sig anderledes end normalt? Eller er der noget helt tredje, der gør, at du bekymrer dig?

Der er mange forskellige måder at vise på, at man er ked af det. Nogle er ikke bange for at fortælle det. Mens andre holder det hemmeligt.

At gå rundt med nogle svære tanker skal ikke skjules. Men nogle gange kan det være svært at få sagt højt og gjort noget ved.

Det er derfor rigtig rart med gode venner. Venner kan hjælpe os, når vi er kede af det og få os i godt humør igen. Men husk på at når man er barn, er det aldrig dit ansvar at sørge for, din ven bliver glad igen. Det er de voksne, der skal træde til.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat