Brev

Jalousi og at miste.

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år

Mange tak for dit brev til BørneBrevkassen, hvor du meget fint fortæller om dit forhold til dine tidligere veninder og din ekskæreste - jeg vil gerne prøve at hjælpe dig.

Du fortæller, at du er træt af din usikkerhed og jalousi skal ødelægge dine forhold til personer, der står dig nær, og at du nu søger hjælp - mon det er rigtigt forstået..?

Jeg tænker, ved at du skriver som du gør (fortæller om dine erfaringer med veninder og kærester, dine mange gode refleksioner over situationer som er sket og dine handlinger, hvordan du sætter ord på dine følelser), at du er rigtig godt på vej til at tage det første skridt til at ændre måder at gøre ting på. Du har indset, at du skal have en eller anden form for hjælp, men at du bare ikke ved hvilken...

Jeg kan ikke med sikkerhed sige, hvor du helt præcis skal starte... Men måske kunne en idé være, at du køber dig en "kinabog" og skriver de ting ned, som du tænker, du gerne vil ændre.

F.eks. kunne du skrive: Arbejde med min jalousi, få kontakt med mine gamle veninde, få nye veninder/venner, arbejde med begrebet "bedste veninde" (kan man godt have flere bedste veninder? Er det ok, at ens bedste veninde gør ting f.eks. ryger selvom man selv synes det er dumt? Er det ok, at ens veninder ser hinanden en fredag aften uden, at jeg selv er med? Hvordan vil jeg gerne have mit næste kæresteforhold skal være - hvad er ok og hvad er ikke ok? osv.).

Men jeg tænker også, at du skal skrive, alt det du er god til ned. F.eks. at du er en omsorgsfuld veninde. At du er en kærlig kæreste. At du er god til at lytte. Osv. På den måde får du både overblik over, hvad du skal arbejde med (dine svagheder) og hvad du skal gøre mere af (dine styrker) - kan du følge mig..?

Når jeg læser dit brev, lyder det som om, at dine gamle veninder stadig "spøger". Det lyder som om, at du stadig tænker meget på dem, og at jeres venindeskab virker uafsluttet. Er det mon rigtigt forstået..?

Jeg ved ikke, om du har mod på det, men tror du, at du måske kunne tage kontakt til dem (enten alle tre eller en ad gangen) og spørge, om de ville have lyst til at mødes med dig (måske på en café, hvor det er lidt mere neutralt)? Jeg tænker, at det måske ville være godt for dig (og dem) at få fortalt, hvordan du har det, hvilke tanker du gør dig omkring jeres tidligere venskab, hvad du savner, og hvad du gerne vil ændre på...

Det er ikke sikkert, de ønsker kontakt - men så har du forsøgt. Det kan også godt være, at de gerne vil mødes og lytte til, hvad du har at fortælle. Måske de gerne vil genoptage forbindelsen med dig lige så stille og roligt, det kan også være, de ikke ønsker det - men på den måde (ved at du mødes med dem) får du/I enten afsluttet det ordentligt eller forsigtigt startet op igen. Tror du, at det kunne være en mulighed..?

Du skriver, at du har en dejlig familie (forældre og brødre), der støtter dig. Jeg tænker på, om du måske kunne tale med dine brødre eller forældre om nogen af dine oplevelser med din kæreste og veninder og om din jalousi..? Ofte virker situationer og følelser større og mere uoverskuelige, når man går rundt med dem alene. At tale med nogen om det kan ofte give en god ro i maven - kan du følge mig..?

Du fortæller også, at du har svært ved at knytte nye venskaber, fordi du er bange for at blive såret. Jeg tror ikke, at man kan gå i gennem livet (ung som gammel) uden at blive såret, ked af det, skuffet, vred osv. Det er en del af pakken... Og det er også det, der er med til at gøre livet skønt og dejligt. For efter svære følelser kommer tit varme, glæde og lykke - giver det mon mening for dig?

Det jeg prøver at sige til dig er, at du skal vove... Vove at skabe nye venskaber, vove at få en ny kæreste, vove at stole på mennesker, at de vil dig det bedste, men også vove at tilgive, hvis de kommer til at gøre noget dumt eller uheldigt...

At stå midt i ingenting eller ikke at vide, hvor man skal gå hen er ikke et sted man skal stå for længe... Og jeg kan godt forstå, at du synes, det er svært. Men samtidig kan det også være lærerigt at "træde vande" i en periode - bare at mærke efter, hvad der føles rigtigt, og hvad der føles mindre rigtigt.

Du er meget velkommen til at skrive til BørneBrevkassen igen, eller til at ringe på BørneTelefonen på 116 111, hvis du har lyst til at tale med en af vores dygtige rådgivere der.

Mange kærlige hilsner
BørneBrevkassen

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Måske har du en ven, som går igennem en svær periode?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Bekymret for din ven? Få flere råd til, hvordan du kan hjælpe

Har din ven fortalt dig, at der er noget, han eller hun synes er svært? Har du lagt mærke til, at din ven opfører sig anderledes end normalt? Eller er der noget helt tredje, der gør, at du bekymrer dig?

Der er mange forskellige måder at vise på, at man er ked af det. Nogle er ikke bange for at fortælle det. Mens andre holder det hemmeligt.

At gå rundt med nogle svære tanker skal ikke skjules. Men nogle gange kan det være svært at få sagt højt og gjort noget ved.

Det er derfor rigtig rart med gode venner. Venner kan hjælpe os, når vi er kede af det og få os i godt humør igen. Men husk på at når man er barn, er det aldrig dit ansvar at sørge for, din ven bliver glad igen. Det er de voksne, der skal træde til.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat