Brev

Hvordan kan jeg hjælpe min bedste veninde?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 12 år

Hvor er det flot, du skriver herind omkring din bekymring for din veninde, stor respekt for at du ønsker at hjælpe hende. Først vil jeg sige "godt gået" til dig, for har man en depression, har man det rigtig skidt, og i dit brev kan jeg læse, at du i dag har overskud til at tænke på andre.
Du spørger, om du er en dårlig ven. Tværtimod, på trods af at du tvivler på at det hun siger er sandt, har du lyst til at hjælpe hende, så du er bestemt ikke en dårlig ven.
Det lyder som om, din veninde har haft en hård tid derhjemme, så det er ikke så underligt, hvis hun har det skidt. Mennesker reagerer forskelligt på stress, nogle råber og græder, og andre bliver meget indelukkede, hos nogle kan man overhovedet ikke mærke eller se, hvor meget de lider indeni.
Man kan ikke løse problemerne for andre, men man kan støtte ved at lytte. Som jeg læser dit brev, så hjælper du allerede din veninde. Alene det at du hører på hende og tager hende seriøst, er helt sikkert en stor trøst for hende. Jeg tænker, at det også kunne være en ide at finde en voksen at snakke med, en voksenven som I eventuelt begge kan bruge, som I kender og stoler på. I er også meget velkomne til at ringe til BørneTelefonen på 116 111 eller chatte med os  – hvis du synes det kunne være en god ide, det er anonymt og gratis.

Kærlig hilsen
BørneBrevkassen

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?

Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?

Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Bekymret for din ven? Få flere råd til, hvordan du kan hjælpe

Har din ven fortalt dig, at der er noget, han eller hun synes er svært? Har du lagt mærke til, at din ven opfører sig anderledes end normalt? Eller er der noget helt tredje, der gør, at du bekymrer dig?

Der er mange forskellige måder at vise på, at man er ked af det. Nogle er ikke bange for at fortælle det. Mens andre holder det hemmeligt.

At gå rundt med nogle svære tanker skal ikke skjules. Men nogle gange kan det være svært at få sagt højt og gjort noget ved.

Det er derfor rigtig rart med gode venner. Venner kan hjælpe os, når vi er kede af det og få os i godt humør igen. Men husk på at når man er barn, er det aldrig dit ansvar at sørge for, din ven bliver glad igen. Det er de voksne, der skal træde til.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat