Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Hjælp træt af veninde

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15.

Jeg synes, det er så fint, at du skriver til os. Når jeg læser dit brev, får jeg fornemmelsen af, at du er helt sikker på, hvordan du har det, men i tvivl om, hvordan du skal handle for at ændre på det, du er træt af.

Når man er i tvivl, er det rigtig god lige at vente lidt og tænke over tingene, især hvis det handler om noget så vigtigt som venskab. At have et venskab er nok noget af det vigtigste i et menneskes liv, især når man er  ung og rigtig gerne vil have nogen at være sammen med.

I et venskab kan man hænge ud og være sammen i flok om forskellige ting og man kan også som du, have en stærk fortrolighed med hinanden.

Du fortæller, at du og A var bedste venner og næsten sammen hver dag. Det er forståeligt, at du gerne ville dele dine problemer med A. Hos hende er du jo tryg.  Jeg kan også levende forestille mig, at du følte dig meget svigtet og ramt efter A’s afvisning, den dag i matematik.

Når jeg læser din beskrivelse af forløbet, kan jeg ikke lade være med at tænke på, om A mon har svært ved at tale om alvorlige problemer? Du fortæller, at A de første gange du forsøger at tale med hende om dine problemer, tager mobiltlf. frem.

Det kan godt virke som et signal om, at hun ikke rigtig kan holde til at tale om det, du fortæller hende. Måske bliver hun bange/nervøs?  Det er ikke alle, der kan holde til at tale om store problemer, og det er meget forskelligt, hvad vi hver især har svært ved at tale om.

Der er jo rigtig meget jeg ikke ved, og jeg kan selvfølgelig kun gå ud fra det, du beskriver så detaljeret og tydeligt, og så gætte lidt. Du fortæller, at episoden i matematiktimen ligger efter, du er begyndt at cutte.

Hvis du har fortalt A, at du cutter, kan hun også være bange for at høre om det? Jeg tror nemlig, at det ikke behøver være dig A afviser, men at det måske bare er en måde, hun forsøger at beskytte sig selv på? Altså beskytte sig selv mod ting i livet, hun synes er meget skræmmende.

Jeg synes, det var så godt og flot et initiativ, du tog, da du bad en lærer om at snakke med jer. Det viser, at du er i stand til at passe på dig selv i en situation, hvor det hele var ved at blive meget værre for dig. Du stoppede faktisk noget, der var i fare for at blive til mobning. Hvis A var lykkedes med at få jeres fælles veninder til at vende sig mod dig, var det blevet rigtig grimt.

Du skriver, at du, efter snakken med jeres lærer, ikke kunne vende tilbage til A som hendes veninde. Ja – det kan være svært at tilgive, når man føler sig svigtet. Måske ville du gerne have haft en undskyldning og fik den ikke? Måske kan det være, at I ikke passer så godt sammen, som I troede fra starten? Der kan være mange grunde til, at et venskab ikke kan blive det samme igen.

Jeg opfatter din  beskrivelse af dit forhold til A nu, som at du slet ikke har lyst til at være så nær en veninde, som I var før. Det er helt din egen beslutning.

Du spørger i slutningen af dit brev, hvad du skal gøre.

Måske ved du allerede nu, hvad du vil gøre? Jeg tænker på, at én måde kunne være det, du har gjort før, nemlig bede om hjælp igen fra den gode lærer, du spurgte sidst. Det virker, som om din lærer var god at tale med, men måske blev I ikke helt færdige? Læreren kan måske også mærke, der er noget?

Ofte kræver det mere en én samtale at komme godt igennem en så svær situation, som du beskriver. Især hvis der er flere blandet ind i det, og det er der jo her: Dig, A og jeres fælles veninder. Jeg tror, at alle jer, der er med i det her, er blevet påvirket af det, der er sket her.

Måske er der også flere, der er kede af det? Jeg synes, det er vigtigt at forhindre, at det hele nu ikke bare bliver vendt om, så der er andre, der får det skidt. Det tror jeg på, at I allesammen, sammen med en voksen, kan hjælpe til med.

Det har i mange undersøgelser vist sig, (når man spørger eleverne), at det altid er bedst, hvis alle i en klasse har det godt, og kan gå frit rundt og snakke med, hvem man vil. Så kommer alle elever til at slappe af og have en god skoledag.

Jeg ved, det er rigtig svært at bede om hjælp, og du kan være stolt af, at du havde mod til det første gang! Måske kunne du overveje, om du har mod på at bede om hjælp – en gang mere?

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?

Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?

Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Bekymret for din ven? Få flere råd til, hvordan du kan hjælpe

Har din ven fortalt dig, at der er noget, han eller hun synes er svært? Har du lagt mærke til, at din ven opfører sig anderledes end normalt? Eller er der noget helt tredje, der gør, at du bekymrer dig?

Der er mange forskellige måder at vise på, at man er ked af det. Nogle er ikke bange for at fortælle det. Mens andre holder det hemmeligt.

At gå rundt med nogle svære tanker skal ikke skjules. Men nogle gange kan det være svært at få sagt højt og gjort noget ved.

Det er derfor rigtig rart med gode venner. Venner kan hjælpe os, når vi er kede af det og få os i godt humør igen. Men husk på at når man er barn, er det aldrig dit ansvar at sørge for, din ven bliver glad igen. Det er de voksne, der skal træde til.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat