Brev

gruppepres

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 11 år

Du lyder som en stærk og selvstændig pige, der har sine egne meninger. Det skal du endelig bare blive ved med.

Det kan være svært at holde fast i sig selv og sige fra, når man kan mærke, at de andre presser. Måske bliver de sure? Man kan få en følelse af, at det ville være nemmere, hvis man bare fulgte med de andre.

Jeg tror, at du skal tale med dine veninder om, at du har ret til at sige nej. Men det kan godt være svært. Det er noget, de skal lære.

Hvis du plejer at sige ja og følge med de andre, kan det godt føles mærkeligt for dem, når du pludselig gør noget andet.
Det kan faktisk godt være, at de tror, at du ikke gider at være sammen med dem.

Derfor tror jeg, at du skal få talt med dem, så de ved, at det ikke handler om dem, men at det handler om dig selv, og hvad du har lyst til.
Det ville være ærgerligt, hvis I gik og blev uvenner, fordi I misforstår hinanden.

Jeg synes også, at du skal tale med din lærer om de misforståelser, du får skæld ud for.
Du er jo 11 år nu, og det betyder, at du nok i højere grad har brug for at kunne være dig selv.

Din lærer skal måske have mulighed for at lære dine grænser at kende. Så jeg synes, at det ville være en god idé at tale med ham eller hende, hvis du kan.

Det kan nogle gange være rigtig svært for en lærer at se, hvem der gør hvad i klassen. Læreren kan bare høre, at der er larm og uro. Derfor reagerer lærere nogle gange lidt hurtigt og kontant for at få ro. Og så kan det være, at han eller ikke ser, hvad der rigtigt skete? Så kan det være, at det bare er den sidste, der får skæld ud.

Jeg kan godt forstå, at du er træt af mærketøj. Det kan være enormt sårende, hvis nogen kommenterer negativt på ens tøj eller udseende. Det er også noget, jeg synes, du skal tale med din lærer om. Hvis der er en stemning i klassen, der presser dig og andre til at gå i mærketøj, så er det noget, der skal tales om i klassen.

I hvert fald synes jeg, at du skal fortælle dine forældre, hvordan du har det. Så kan de også hjælpe dig med at få talt med din lærer. Måske kan I holde et møde sammen?

Til sidst vil jeg sige, at du er meget velkommen til at kontakte os igen. Du må meget gerne ringe på 116 111, men du er ligeså velkommen til at skrive.

Kærlig hilsen
BørneTelefonen

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?

Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?

Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Gode råd om Venskaber

Gode råd om at sige fra overfor en ven

Alene og udenfor? Få flere råd om ensomhed

Føler du dig ensom og udenfor fællesskabet? Du er ikke den eneste. Alle kan føle sig ensomme engang i mellem, men hvis følelsen fylder meget i dit liv, er det vigtigt, der bliver gjort noget ved det.

Man kan godt være alene uden at føle sig ensom, og omvendt kan man godt have mange venner samtidigt med, at man føler sig ensom.

Hvis du føler dig ensom, kan det være, du har tanker som: Hvorfor er der ingen, der forstår mig? Hvorfor bliver jeg aldrig inviteret?  Hvorfor har jeg ikke nogen BFF? Hvorfor er der aldrig nogen, der liker mine billeder eller skriver til mig? Hvordan får jeg gode venner? Hvorfor føler jeg mig ensom? Og hvordan kommer jeg ud af ensomheden?

Følelsen af ensomhed er aldrig din egen skyld, men der er heldigvis mange ting, du kan gøre selv. Læs mere om hvad ensomhed er, hvordan andre børn oplever det og få en masse råd!

Chat
Chat