Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Føler mig tvunget til at købe mærketøj…

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng på 14 år!

Jeg kan godt forstå, at du føler dig presset til at købe mærketøj, som det, dem i drengekredsen går i. Det kan være rigtig svært at føle, at man skiller sig ud. Du er langt fra den eneste, der frygter, hvad andre siger bag deres ryg. 

Du mærker lige nu, at der er noget i dig, der siger fuck modetøj, jeg går i det, som jeg kan lide. Jeg synes, at det er super godt, at du hører den stemme. For den fortæller om dine værdier, og hvad, du synes, er vigtigt. Og den fortæller, at du godt ved, at gode venskaber ikke handler om, hvordan man ser ud. Men om hvordan man er.

Alligevel er det svært for dig at være helt ligeglad. Og det kan jeg godt forstå. For du vil jo netop gerne være med i drengegruppen. 

Det er ikke ualmindeligt, at der kommer nogle ”regler” i en klasse om, hvad der er sejt og ikke-sejt. Det kan gælde både tøj, fritidsaktiviteter, væremåde osv. Men hvis reglerne kommer til at udelukke nogen fra fællesskabet, så er det et problem. 

Når jeg læser dit brev, så fornemmer jeg faktisk, at det kan være sådan i din klasse. Jeg tror, du måske føler dig lidt udenfor og savner at være en del af fællesskabet. Er det rigtigt forstået?

Jeg kan godt forstå, at du kan få den tanke, at du med det rigtige mærketøj ville kunne blive en del af drengekredsen. Men jeg tror faktisk, at der skal noget helt andet til, for at de gode venskaber kan opstå i din klasse. Det skulle jo gerne være sådan, at man ikke bare var venner på grund af tøjet. Men at man var i venskaber, hvor man ikke skulle gå og frygte, hvad folk siger bag ens ryg. 

Jeg vil derfor foreslå dig, at du tager en snak med en af dine lærere, hvor du fortæller, hvor meget modetøj betyder for jer drenge. Og fortæller, at du gerne vil være en del af drengegruppen. 

Det kan være, at du er nervøs for at tale med din lærer om det her. Men så kunne du i stedet foreslå din lærer, at klassen får et tema om fx gode venskaber, fælleskaber og mærketøj. Det er nemlig helt sikkert noget, din lærer godt ved kan have betydning for fællesskabet i klassen. 

Det kan også være, at drengekredsen egentlig er lidt ligeglad med, om du går i mærketøj eller ej. Har du prøvet at snakke med dem om noget andet? Fx om musik eller sport, eller hvad du nu interesserer dig for. Måske kan du på den måde flytte fokus fra mærketøjet, så I kan være sammen om andet end det. 

Jeg synes, det er rigtig sejt, at du nogle gange kan sige til dig selv, at du går i det tøj, du selv kan lide i stedet for at købe dyrt mærketøj. Jeg kunne forestille mig, at der også er andre i din klasse, der synes, det er dumt at bruge så mange penge på mærketøj. Derfor kan det nok være godt for hele klassen, at I får en snak om mærketøj og fællesskaber. 

Og det er sådan, at hvis bare én fra klassen er modig og tør gå mod strømmen, så kan det smitte de andre med mod. Jeg håber, det sker i din klasse så I hver især kan gå i det tøj, I har lyst til. 

Mange kærlige hilsner
BørneTelefonen

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?

Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?

Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Bekymret for din ven? Få flere råd til, hvordan du kan hjælpe

Har din ven fortalt dig, at der er noget, han eller hun synes er svært? Har du lagt mærke til, at din ven opfører sig anderledes end normalt? Eller er der noget helt tredje, der gør, at du bekymrer dig?

Der er mange forskellige måder at vise på, at man er ked af det. Nogle er ikke bange for at fortælle det. Mens andre holder det hemmeligt.

At gå rundt med nogle svære tanker skal ikke skjules. Men nogle gange kan det være svært at få sagt højt og gjort noget ved.

Det er derfor rigtig rart med gode venner. Venner kan hjælpe os, når vi er kede af det og få os i godt humør igen. Men husk på at når man er barn, er det aldrig dit ansvar at sørge for, din ven bliver glad igen. Det er de voksne, der skal træde til.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat