Brev

Er Jeg Kedelig?

Hej børnetelefonen.

Jeg er en pige som har brug for jeres hjælp. Jeg har aldrig været en social pige og kan allerbedst lide at være for mig selv (når jeg er for mig selv føler jeg mig mest tryg). Men mange af mine klassekammerater og venner er det modsatte af mig og elsker at være sammen med andre.

Det gør at jeg tit for at vide at jeg er kedelig eller doven hvis jeg siger nej til at være sammen. Og det er jo ikke fordi jeg bare ligger i min seng hele dagen og ser på min telefon. Fx elsker jeg at læse bøger. Jeg elsker bare at være i min egen lille boble men det kan andre ikke forstå. Er jeg virkelig kedelig og doven? Hjælp.

Pige, 13 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

Jeg synes overhovedet ikke, at du lyder spor kedelig. Vi mennesker er forskellige, og det er helt okay, at trives godt med at være for sig selv og læse bøger. Sådan er der masser af mennesker i verden, som har det. Så du er på ingen måde den eneste, der har det sådan.

Jeg kan godt forstå, at det kan føles svært, at andre har en mening om det og kalder dig ting som doven og kedelig. Det er nogle negative ord. Måske kunne du have glæde af nogle andre ord? Det, som du beskriver kunne også kaldes indadvendt, introvert eller tænksom.

De ord betyder ikke, at man ikke har brug for andre mennesker. Men måske at ens batteri løber tør for strøm af at være sammen med andre. Kan du mon genkende det?

Andre kan have det omvendt – de kan føle det som at deres batteri bliver ladt op af at være sammen med andre. Den ene måde at have det på er ikke mere rigtig eller forkert end den anden. Det er bare forskellige måder at fungere på. Begge måder at være på har sine fordele og ulemper.

For dig kan en ulempe være, at du måske ikke orker at være sammen med flere mennesker efter en lang skoledag. Til gengæld er du måske rigtig god til at læse bøger, lave lektier og tænke dybe tanker. Det kan være at noget af det, som du er god til, til gengæld er svært for nogle af dine kammerater. Så de får måske lavet en masse sjov med kammeraterne, men får ikke lige læst den bog, som de skulle læse som lektie. Og det kan jo godt blive et problem for dem.

Jeg prøver med de her eksempler at fortælle dig, at det er okay, at du og dine kammerater ikke er ens. Det handler om at respekterer hinanden og give plads til at være forskellige. Du er helt okay, som du er – og dine venner er okay, sådan som de er. I får det alle bedst, hvis der er plads til forskellighed.

Hvis du oplever, at dine kammerater bliver ved med at sige negative ord om dig, så vil jeg foreslå, at du fx siger til dem:

“Når du kalder mig doven, så bliver jeg ked af det. Jeg siger nej til at være sammen, fordi jeg har brug for tid for mig selv. Sådan har jeg det bedst. Jeg kan godt lide dig, og jeg vil gerne være sammen. Nogle gange trænger jeg bare også til at være lidt alene.”

Hvis du ikke føler, at det hjælper nok, så vil jeg foreslå, at du taler med din lærer. Prøv at fortælle din lærer, hvad de andre siger til dig, og at det gør dig ked af det.

Måske kan du også tale med dine forældre. Det kan være, at de kender det fra sig selv og kan fortælle dig om, hvordan de klarer det over for deres venner.

Jeg håber meget, at du kan se det gode ved dig, og at dine kammerater også vil forstå dig lidt bedre. Måske med hjælp fra en voksen.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?

Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?

Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Bekymret for din ven? Få flere råd til, hvordan du kan hjælpe

Har din ven fortalt dig, at der er noget, han eller hun synes er svært? Har du lagt mærke til, at din ven opfører sig anderledes end normalt? Eller er der noget helt tredje, der gør, at du bekymrer dig?

Der er mange forskellige måder at vise på, at man er ked af det. Nogle er ikke bange for at fortælle det. Mens andre holder det hemmeligt.

At gå rundt med nogle svære tanker skal ikke skjules. Men nogle gange kan det være svært at få sagt højt og gjort noget ved.

Det er derfor rigtig rart med gode venner. Venner kan hjælpe os, når vi er kede af det og få os i godt humør igen. Men husk på at når man er barn, er det aldrig dit ansvar at sørge for, din ven bliver glad igen. Det er de voksne, der skal træde til.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat