Brev

Bedste veninde

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Hej pige på 13 år.

Du er kommet i en alder, hvor vennerne bliver mere vigtige, end de har været før. Det er helt naturligt, at du savner en bedste veninde, som du læser om i bøgerne. Det er vigtigt for mig at sige, at selvom bøgerne er realistiske, så er de ikke virkelige. Det kan være meget svært (nærmest umuligt) at opnå så perfekte venskaber. Derfor bliver jeg nysgerrig på, hvad det mon er, du søger i en bedste veninde? Er det nogle bestemte oplevelser, nogle bestemte øjeblikke?

Man kan ikke sådan vælge hvem, der er ens bedste veninde. For mange mennesker er det noget, der sker af sig selv, når man bruger meget tid med hinanden i gode og dårlige perioder af sit liv. Man falder ligesom i hak, men det er også hårdt arbejde. Man skal være villig til at give noget af sig selv, være der for hinanden og åbne op indeni. Man skal stole på hinanden og være ærlig. Det er forskelligt fra person til person, om det sker med mange af ens venner eller kun nogle få. Nogle gange vil man også blive såret af hinanden. Det er helt almindeligt, fordi man holder så meget af hinanden, at det gør helt ondt at være uvenner.

Jeg synes, det lyder dejligt, at du har nogle rigtig gode veninder – hvad er det mon, der gør, at en veninde bliver til en ‘bedste’ veninde på den der helt specielle måde for dig?

Din ene veninde siger, at I er bedste veninder. Men sådan tænker du ikke om jeres venskab – og det skal du lytte til. Måske synes du ikke, hun kan være din bedste veninde, fordi du ikke kan fortælle hende alt? Og selvom det er de færreste bedste veninder, der faktisk fortæller hinanden alt – så kan jeg godt forstå, at det er vigtigt for dig kunne være ærlig og dele ting med din veninde.

Måske kunne du bygge sådan et tættere venskab med en eller flere af dine andre veninder? Hvis det ikke lykkes i første forsøg, skal du ikke miste modet. Bedste veninder hænger nemlig ikke på træerne. Så vær åben overfor nye venskaber. Men husk også at nyde og hygge dig med dem, du har. De lyder som nogle, der godt kunne være en ‘bedste veninde’ på deres egen særlige måde. 

Mange hilsner fra

BørneTelefonen

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?

Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?

Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Bekymret for din ven? Få flere råd til, hvordan du kan hjælpe

Har din ven fortalt dig, at der er noget, han eller hun synes er svært? Har du lagt mærke til, at din ven opfører sig anderledes end normalt? Eller er der noget helt tredje, der gør, at du bekymrer dig?

Der er mange forskellige måder at vise på, at man er ked af det. Nogle er ikke bange for at fortælle det. Mens andre holder det hemmeligt.

At gå rundt med nogle svære tanker skal ikke skjules. Men nogle gange kan det være svært at få sagt højt og gjort noget ved.

Det er derfor rigtig rart med gode venner. Venner kan hjælpe os, når vi er kede af det og få os i godt humør igen. Men husk på at når man er barn, er det aldrig dit ansvar at sørge for, din ven bliver glad igen. Det er de voksne, der skal træde til.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat