Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Bagtalning

Hej børnetelefonen! 
Jeg høre konstant at folk de bagtaler mig ! 
Har sagt det til mine forældre og lære og de hjælper mig meget ! 
Men jeg kunne godt bruge et par råd fra jer ! 
Jeg syntes det er begyndt at går over grænsen.. 
Folk de siger at jeg lyver og at jeg går efter at blive populær men det passer altså ikke !

Dreng, 12 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng på 12 år

Det er så godt, at du ikke finder dig i, at folk bagtaler dig. Det er nemlig slet ikke i orden, at de gør det, for alle børn har ret til at have det godt i skolen. Du gør det helt rigtige ved at snakke med dine forældre og dine lærere om det. Og nu skriver du også til BørneTelefonen for at få flere råd. Det er super. Godt gået!

Du skriver ikke, hvem det er, der bagtaler dig, men jeg tænker, at det er nogle af dine klassekammerater. At bagtale andre er det samme som at mobbe. Du kan læse meget mere om mobning på

www.bornetelefonen.dk/mobning

men her fortæller jeg dig lidt om det.

Når der er mobning i en klasse, er det altid, fordi eleverne i klassen ikke har lært at behandle hinanden ordentligt. Det er altså klassens klima, der er noget galt med og ikke dig eller andre enkelte elever. Hvis der er utryghed i en klasse, opstår der nemt mobning. Det kan f.eks. vise sig ved at nogle elever prøver at bestemme ved at være ubehagelige over for andre elever. Som regel er det en lille gruppe af elever, der mobber, enkelte elever, der bliver mobbet og resten af klassen prøver at passe sig selv, bl.a. fordi de er bange for at blive de næste, det går ud over. Det kan du sikkert genkende fra din egen klasse.

Jeg skriver dette til dig, fordi det er vigtigt, at du ved, at det ikke er din skyld, at du bliver bagtalt. Hvis du ikke var der, ville det gå ud over en anden. 

Det er altså klassens problem, og klassen, der skal lære at behandle hinanden ordentligt. Alle elever i klassen skal være med til at der bliver et godt klima med plads til alle. Og det er der nogle lærere, der skal hjælpe jer med.

Alle skoler skal have en mobbepolitik, dvs. de skal have skrevet ned, hvad der skal ske, hvis der er mobning i en klasse. Måske kender du allerede jeres retningslinjer for mobning, ellers kan du spørge din lærer eller din skoleleder om det.

Mange skoler har en AKT lærer, der er særligt uddannet til at hjælpe klasser til at få et bedre klima. Måske har I også sådan en lærer. 

Hvis I ikke har, kan du eller dine forældre foreslå din lærer at Skoletjenesten fra Børns Vilkår kommer og hjælper jer. I skoletjenesten er der ansat personer, der er vant til at besøge klasser, der har det svært. De snakker med eleverne, lærerne og forældrene om, hvordan de kan få det bedre. Du og måske dine forældre kan læse mere om skoletjenesten på vores hjemmeside via dette link:

http://www.bornsvilkar.dk/Raadgivning/SkoleTjenesten.aspx#.VNnPiSj9rog

.

Til sidst vil jeg opfordre dig til at ringe til BørneTelefonen på 116 111, hvis du synes, du har brug for mere hjælp. Her er der rådgivere, der meget gerne vil lytte til dig og hjælpe dig.

Kærlig hilsen fra BørneTelefonen

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?

Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?

Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Bekymret for din ven? Få flere råd til, hvordan du kan hjælpe

Har din ven fortalt dig, at der er noget, han eller hun synes er svært? Har du lagt mærke til, at din ven opfører sig anderledes end normalt? Eller er der noget helt tredje, der gør, at du bekymrer dig?

Der er mange forskellige måder at vise på, at man er ked af det. Nogle er ikke bange for at fortælle det. Mens andre holder det hemmeligt.

At gå rundt med nogle svære tanker skal ikke skjules. Men nogle gange kan det være svært at få sagt højt og gjort noget ved.

Det er derfor rigtig rart med gode venner. Venner kan hjælpe os, når vi er kede af det og få os i godt humør igen. Men husk på at når man er barn, er det aldrig dit ansvar at sørge for, din ven bliver glad igen. Det er de voksne, der skal træde til.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat