Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 12 år

Det lyder godt nok rigtig ubehageligt, at din veninde siger grimme ting om dig og fortæller dine hemmeligheder videre. Jeg forstår, at det gør dig rigtig ked af det. Og derfor er det også virkelig godt, at du har skrevet brevet her, så du ikke skal gå med det selv.

Når du skriver, at du får det rigtig dårligt og slet ikke har lyst til at komme i skolen, så tænker jeg, at det er rigtig vigtigt, at du og din veninde kan få noget hjælp, så det kan blive anderledes og bedre.

I skolen har man nemlig ret til at være tryg og blive behandlet godt. Ligesom man har ret til at blive talt pænt til. Og når jeg læser dit brev, så tænker jeg ikke at den måde, din veninde behandler dig på, er okay!

Hvad skal jeg gøre?

..Spørger du. Og det er bare et virkelig godt spørgsmål! For det kan faktisk være rigtig svært.

Jeg fornemmer, at du allerede har overvejet, om du skal snakke med dine forældre eller din lærer. Men du har ikke lyst.

Det forstår jeg godt! For det kan bare være utroligt ubehageligt at snakke om noget, der gør en så ked af det og som er svært.

Du skriver også, at du ikke vil snakke med læreren, fordi du faktisk slet ikke har lyst til at blive gode venner med hende igen, fordi hun gør dig så ked af det.

Jeg synes, at det er enormt flot, at du har mærket sådan efter og fundet ud af, at det måske ikke er så godt for dig at være venner med hende, når hun behandler dig dårligt.

Det kan være en rigtig god idé at sige dét til din lærer, så læreren måske alligevel kan hjælpe med at få ro på situationen. Man kan nemlig godt behandle hinanden pænt og være gode klassekammerater, uden at man skal være bedste venner. Jeg håber, det giver mening?

Jeg foreslår, at du snakker med læreren fordi det faktisk er skolens og lærerens ansvar at hjælpe dig med at få det stoppet. Sådan at du kan blive behandlet godt og trygt i skolen, som du fortjener.

Måske kan det være rart for dig at vise brevet her og svaret, du har fået, til dine forældre eller din lærer? Det kan være hjælpsomt, fordi her har du allerede været så god til at forklare, hvordan du har det – og at du ønsker dig, det skal være anderledes.

Hvis du efter mit brev stadig ikke har lyst til at snakke med dine forældre eller læreren, er det helt okay! Men jeg håber, du så måske kan finde frem til andre, du kan dele det her med, så du ikke skal gå med det selv.

Det kan måske være en anden voksen på skolen: En pædagog, en anden lærer, skolelederen eller en helt fjerde. Måske kan dine forældre hjælpe dig med det? Ligesom du måske også kan snakke med andre i din familie.

Hvis du gerne vil sige noget til din veninde selv

… kan du måske overveje at sige det til hende i skolen, så der er hjælp at hente hvis det bliver ubehageligt.

Hvis du kan finde mod til at sige det til hende ansigt-til-ansigt, så risikerer du heller ikke, at hun viser eller fortæller om det, du skriver til andre. Og måske kan hun også se, at det som hun gør, virkelig ikke er rart for dig.

Mon du kan snakke med andre venner eller klassekammerater? Kan de hjælpe med at sige stop overfor din veninde, når hun snakker grimt? Sådan at du ikke skal stå alene med det. Det kan nemlig være en kæmpe hjælp!

Jeg håber, at du vil holde fast i ønsket om at du skal behandles ordentligt, og du skal have det godt i skolen. Men du skal vide, at det ikke er dit eget ansvar og at det er okay og måske også nødvendigt at bede om hjælp.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?

Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?

Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Bekymret for din ven? Få flere råd til, hvordan du kan hjælpe

Har din ven fortalt dig, at der er noget, han eller hun synes er svært? Har du lagt mærke til, at din ven opfører sig anderledes end normalt? Eller er der noget helt tredje, der gør, at du bekymrer dig?

Der er mange forskellige måder at vise på, at man er ked af det. Nogle er ikke bange for at fortælle det. Mens andre holder det hemmeligt.

At gå rundt med nogle svære tanker skal ikke skjules. Men nogle gange kan det være svært at få sagt højt og gjort noget ved.

Det er derfor rigtig rart med gode venner. Venner kan hjælpe os, når vi er kede af det og få os i godt humør igen. Men husk på at når man er barn, er det aldrig dit ansvar at sørge for, din ven bliver glad igen. Det er de voksne, der skal træde til.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat