Tak, fordi du har skrevet til Børn Hjælper Børn. Ud fra det du har skrevet, tænker vi, at du kan få det bedste svar fra en voksen rådgiver, der ved mere om dine rettigheder og muligheder. Derfor får du her et personligt svar fra en voksen rådgiver på Brevkassen, som vi håber, du kan bruge.
Hej Dreng
Det lyder som om, at du holder meget inde, fordi du er bekymret for, hvad andre vil tænke, hvis de vidste, hvordan du virkelig havde det.
Her tænker jeg særligt på din far, der virker til at være en person, du gerne vil gøre glad og stolt. Du har i hvert fald ikke lyst til at skuffe ham.
Du har fortalt os, at du holder dine følelser for dig selv og ikke rigtig deler dem med nogen. Når man går rundt med en tung rygsæk fuld af følelser, kan det virke lettest bare at stramme remmene og bære den selv.
Måske har du lært, at det er den rigtige måde at håndterer svære følelser på? Det ved jeg selvfølgelig ikke, men det er ret tit noget, som andre drenge og mænd fortæller os – også selvom de beskriver, at det kan føles lidt ensomt. Præcis som dig.
Følelse af ensomhed
Du nævner, at du ofte føler dig ensom, selvom du godt ved, at du faktisk ikke er alene. Til det vil jeg bare sige, at ensomhed ikke handler om, hvor mange mennesker vi er omgivet af. Man kan føle sig ensom, selv i et rum fyldt med mennesker.
Nu gætter jeg bare, men måske kan det også føles lidt ensomt at holde så meget af dig selv inde? Det gør det måske lidt svært at lade folk komme helt tæt på dig? På den måde kan det måske også føles lidt som om, at det kun er dig, der rigtig kender dig selv. Måske du kan genkende det?
Jeg kan godt forstå, hvis der er flere ting, der gør det svært for dig, at åbne op når noget er svært. Men jeg bliver også bekymret for dig, når jeg mærker, at du altid holde de svære følelser inde. Det må være tungt at bære på.
At dele dine følelser kam være lidt som at lette vægten af din rygsæk.
Forestil dig, at hver gang du siger, hvordan du har det, tager du en sten ud af din rygsæk. Det kunne fx være, at du sagde “Orv, jeg er godt nok vred lige nu” eller “Det gør mig faktisk lidt ked af det”. Det lyder måske lidt fjollet, men det er en start.
Ofte, når vi deler vores følelser med nogen, kan de hjælpe os med at se tingene fra en anden side eller finde løsninger, vi ikke selv havde tænkt på. Og nogle gange er det rart at blive trøstet, hvis man er ked af det.
Det er ikke barnligt eller forkert, hvis man har brug for det. Sådan er der tværtimod mange der har det.
Og det kan være rigtig rart, hvis nogen siger “Jeg forstår sgu godt, at du er sur lige nu. Det ville jeg også være”. Forstår du mon, hvad jeg mener?
Vrede, sorg, glæde, og det at reagere på, hvordan andre opfører sig, er ikke forbudt. Det er sådan set noget af det allerbedste, vi kan gøre, for på den måde får vi også sat gode grænser og tager del i det fællesskab, vi er en del af, hvor der skal være plads til alle – også dig!
Tanker om at være grim
Du skriver også at du tænker at du er grim, men du fortæller ikke, hvor de her tanker kommer fra. Er der nogen der kalder dig grim eller kommer idéen helt fra dig selv?
Jeg kan fortælle dig, at der er rigtig mange, der skriver til os og fortæller, at de føler sig grimme. Det er slet ikke en rar tanke og jeg kan godt forstå, hvis det for dig til at holde dig tilbage. Måske særligt overfor pigerne.
Du nævner, at du gerne vil have en kæreste, men er bange for at spørge. Hvor er det bare godt, at du siger det højt til mig nu.
Det kan virkelig være skræmmende at tage det første skridt og spørge nogen ud, især hvis du er nervøs for, hvad de vil sige.
Det er helt almindeligt at være lidt bange for afvisning. Men alligevel vil jeg forslå dig at prøve. Måske du kan finde lidt inspiration her.
Jeg forstår godt, at det føles skræmmende, når du er bange for deres reaktion. Men selvom det kan føles som om, at verden går under, hvis personen siger nej, så er det vigtigt at huske på, at det ikke betyder, at der er noget galt med dig. Det betyder bare, at det måske ikke var det rigtige tidspunkt eller den rigtige person.
Nogle gange kan vi få nogle negative tanker om os selv og de kan være sværere at stoppe.
Ofte er tankerne slet ikke forbundet med virkeligheden. Når jeg læser dit brev, får jeg en fornemmelse af, at du er en rigtig vellidt og sød fyr. Sådan én, der kan blive en rigtig god kæreste en dag. Men lige nu er det måske bare rigtig svært at se selv. Det tror jeg mange kender.
Det at være smuk eller grim handler rigtigt meget om, hvem der ser på en og man kan aldrig se sig selv med andres “briller”. Men man kan godt prøve at øve sig lidt på, at ændre de strenge tanker. Her får du nogle ting du kan prøve af:
- Brug din krop! Din krop er mere end udseende. Hvis du dyrker motion, går en tur eller bruger den på en praktisk måde, kan det give dig en følelser af at være stærk og frisk. Det kan være en pause fra andres blik og et fokus på, hvordan din krop føles for dig.
- Forestil dig, hvis en ven var ked af sit udseende, ville du sige noget slemt til dem? Nej, vel? Vi er ofte meget sødere ved andre end ved os selv. Næste gang du føler dig nede over dit udseende, kan du prøve at være din egen ven.
- Pas på med at sammenligne dig med andre. Jeg ved godt, at det er svært. Men fx fortæller mange, at de på TikTok og andre sociale medier ser kroppe, som gør den usikre på dem selv. En god idé kan derfor være, at unfollow for en periode.
Få flere tips til, hvordan du kan få det bedre med dig selv her: Sådan udfordrer du negative tanker om dig selv.
Kan du tage næste skridt og øve dig
Det, at du har skrevet til os, viser, at du måske allerede er klar til at begynde at åbne din rygsæk, selv bare en lille smule. Måske har du mod på at prøve at øve dig bare lidt?
Du kan måske bare starte med at sige det højt en gang i mellem. Hvad tænker du mon om det?
Følelsen af ensomhed er absolut heller ikke noget, du bør håndtere alene, og derfor er det vigtigt, at du deler følelsen, når den kommer.
Måske kunne det også være lidt rart, at dele dine tanker og følelser med en anden?
Det kunne være en voksen, der kan støtte dig, når du prøver at sige fra og få følelserne ud. Det kunne være en lærer eller måske din mor?
Desværre siger vi ikke så tit til hinanden at vi synes folk er pæne, men det kan altså være meget rart at høre en gang i mellem. Måske kan du spørge nogle gode venner du stoler på, du kan fortælle dem lidt om hvordan du har det og så kan de måske hjælpe med at vise dig de pæne ting ved dig selv som du ikke ved andre ser? Det er måske ikke det nemmeste bare sådan at hører men prøv, hvis du har mod på det!
Dreng nok
Til slut vil jeg gerne nævne noget om titlen på dit brev, “Dreng nok.” Husk, at der findes utallige måder at være dreng eller mand på. Du definerer selv, hvad det betyder for dig at være dreng, selv hvis det adskiller sig fra dine venner eller din far. Det er helt i orden at finde det udfordrende at være dreng og at udtrykke dine følelser eller søge hjælp.
Måske er det rart for dig at vide, at dette svar kommer fra en mand. Jeg vil gerne forsikre dig om, at du efter min mening er mere end “dreng nok” og helt bestemt god nok.
Jeg håber, mit brev kan være til hjælp for dig. Du fremstår som en stærk person, der bærer på alt for meget lige nu.
Jeg håber, at mit svar har givet dig mod på at øve dig på, at stå ved dig selv og dine følelser.
Husk du er altid velkommen til at kontakte BørneTelefonen igen, hvis du har brug for at snakke mere. Du kan enten skrive eller ringe til os på tlf: 116111.
Kærlig hilsen
BørneTelefonen