Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

STRÆKMÆRKER OVER DET HELE!!!

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære Pige

Mange tak for dit brev. Når kroppen forandrer sig, kan det pludselig fylde rigtig meget i ens tanker. Man kan komme til at tænke på, om det er normalt, og om andre mon også har det på samme måde, om det er sundt eller farligt, og om andre kan se det. Alle mulige tanker kan flyve rundt i ens hoved og fylde. Derfor kan jeg også rigtig godt forstå, at du spørger ind til det.

Hvor er det bare fint, at du har læst lidt om strækmærker, og om grunde til at man kan få dem. Det er også helt rigtigt, at der er nogle steder på kroppen, hvor piger ofte tager på, når de kommer i puberteten. Derfor er der også rigtig mange piger, som får strækmærker de steder - bl.a. på brysterne og omkring ballerne ligesom dig. Strækmærker opstår i underhuden. De opstår, når fibrene i huden bliver overstrukket, når man f.eks. begynder at få bryster i puberteten eller når hofterne og numsen bliver bredere. Strækmærkerne kan i starten være lidt rosa eller blåviolette i farven, men med tiden bliver farven ligesom resten af huden rundt om strækmærkerne. Det er måske også derfor, at du synes, at dine bryster ser blå ud. Det får mig også til at tænke, at du er, ligesom du skal være, og at der ikke er noget usundt ved de strækmærker, som du har fået. Du har altså ikke gjort noget forkert.

Du skriver også, at du har fået strækmærker på dine knæ. Jeg tænker, at det er normalt også at få dem ved knæene. Men jeg synes, at du måske alligevel skulle tage en snak med din læge. Det skriver jeg fordi, du siger, at det gjorde ondt, og at du ikke føler, at du kan træne mere, hvis det giver dig strækmærker. Det bør ikke gøre ondt, så måske vil det være en god ide, hvis din læge kan undersøge, om du måske er kommet til at overbelaste dit knæ. Så kan du også samtidig snakke med lægen om alt det med strækmærker. I kan også snakke om, om du kan gøre noget ved det. Der findes flere forskellige råd til, hvad man kan gøre for at slippe af med strækmærker. Der er bare ikke bevis for, om nogle af metoderne virker. Men det ved din læge nok meget mere om. Nogen vælger at massere forsigtigt på huden med en god olie, så huden ligesom falder til lidt til ro, og hævelserne kan sænke sig i strækket.

Jeg tænker, at det måske også vil være rart for dig at snakke med din mor om det. Hun har med ret stor sandsynlighed også oplevet at få strækmærker. I hvert fald er jeg helt sikker på, at hun godt kender til de tanker og bekymringer, som følger med, når ens krop udvikler sig og forandrer sig. Du kan også snakke med din moster, faster, en kvindelig lærer eller en helt fjerde. Måske er der faktisk også en sundhedsplejerske på din skole, som du kan snakke med. Hvis du er i tvivl, kan du spørge din lærer, om der er en sundhedsplejerske på skolen, og hvordan du kan komme til at snakke med hende.

Du spørger også om du skal være ligeglad. Nogle gange kan det være svært at gå fra at have mange tanker om noget til at være ligeglad. Men jeg tænker, at det nok vil være rart for dig, hvis du kan prøve at fokusere på noget af det ved din krop, som du godt kan lide. Måske har du altid fået at vide, at du har flot hår, smukke øjne, eller også synes du måske, at din mave er flot. At fokusere på de positive ting kan tit hjælpe en til ikke at bekymre sig så meget om de negative ting. Det kan nogle gange være lidt rart. Husk at du stadig er smuk, og at man selv ofte vurdere sig selv meget hårdt

Jeg håber, at du kan bruge mit svar. Jeg håber også, at du har mod på at følge nogle mine råd, så du kan få snakket med nogen, som kender til alt det, som du selv går og tænker over, og så du også lige kan få snakket med din læge om, hvad der mon skete med dit knæ til idræt. Jeg er ret sikker på, at du er ligesom du skal være og ikke har gjort noget forkert. Men det er super fint, at du er bevidst om, hvad der sker med din krop, og spørger om hjælp, når der er noget, som undrer dig.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen
 

Få flere gode råd til krop og udseende

Kroppen vil ændre sig hele livet. Det er en del af at blive ældre. Rigtig mange begynder at sammenligne sig selv med andre, og nogle bliver kede af det over deres udseende.

Mange børn og unge fortæller, at de sociale medier påvirker dem. Og historier om slankekure, BMI og gode råd kan være svære at forholde sig til.

Her på siden kan du få gode råd til, hvordan du kan få det bedre med din krop og dit udseende. Du kan også prøve quizzen, og lære at kende forskel på, hvad der er facts, og hvad der er myter om krop og udseende.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat