Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Krop og vægt

Kære Børnetelefonen.

Jeg har et problem som jeg håber, I kan hjælpe mig med.

Jeg er meget utilfreds med min krop og vil gerne tabe mig. Jeg får tit at vide at jeg er slank og smuk, men jeg vil gerne have en flot og trænet krop.

Jeg er meget høj af min alder og er normalvægtig, så jeg tror ikke at der er nogen tegn på anoreksi eller lignende.

Jeg har prøvet at sulte mig selv i nogle dage (eller ikke lige frem sulte, men jeg spiste ikke meget om dagen). Men jeg kunne ikke holde ud, ikke at skulle spise noget.

Jeg har tit siddet for mig selv og kigget på billeder af nogle ultra-tyndepiger, med anroksi eller bulimi. Billederne påvirker mig, men jeg har ikke snakket med nogen om det.

Jeg går til dans 2 gange om ugen – 4 timer i alt og laver styrketræning derhjemme så tit jeg kan. Men jeg synes ikke selv at det er nok.

Jeg har virkelig brug for hjælp!

På forhånd tak:)

Pige, 13 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære du

Tak for dit brev. Når jeg læser dit brev, så tænker jeg, det vil være en rigtig god ide, hvis du kunne tale med en person, som du har tillid til, og som er i nærheden af dig. Tale om, hvordan du har det med din krop og dit liv. En person som kunne holde øje med om du trives. Som du beskriver det, så virker det som om, du lige nu og her nærmest er besat af dit vægt og dit udseende. Jeg tænker, du kan komme til at bruger alt for megen energi og tid på det. Hvis alle dine veninder også er ”smittet” af denne besættelse om tyndhed, så kan I meget nemt blive meget usikre på hvad, der egentlig er vigtige personlige egenskaber. Taler I meget om mad og vægt på en måde, der er godt for jer, og respekterer I, at det er ok at være forskellige? Det håber jeg, at I gør - for der kan nemt komme et stort pres fra veninder, modeblade og andre medier om at ligne de supertynde modeller.

Jeg vil også råde dig til, at gå til din læge eller sundhedsplejersken på din skole. Fortæl dem, hvordan du har det, og sig, du gerne vil have hjælp til at lægge en fornuftig kost og motionsplan. Jeg tænker også, det er vigtigt, at dine forældre ved, hvordan du har det, så de kan støtte dig. Vi er jo bygget forskelligt og nogle mennesker er tyndere end andre og derfor er det ofte godt, at man taler om ens vægt med en, der kan se på en og tale med en om hvad, der ville være godt, lige netop for dig. Du er, i din begyndende pubertet og din krop og hjerne har brug for, at du spiser sundt - ikke lader være med at spise. I de næste par år vil din krop nemlig ændre sig meget. Den vil ændre sig ligegyldig om du er under- eller overvægtig. Du vil forlade lillepige faconen med smalle hofter, tynde arme og ben og en lidt kantet overkrop og din krop vil lidt efter lidt blive mere rund over det hele, og du vil få mere runde former, bryster og hofter.

Derfor skal du tænke over, hvad du spiser, for din krop har her i puberteten brug for nogle gode sunde ”byggesten” og samtidig skal du fortsætte med at dyrke motion. Du skriver, at du tit ser på meget tynde bulimi og anoreksi modeller, har du mon tænkt på hvorfor? Jeg kan godt forstå, at billederne påvirker dig, og forhåbentlig på en negativ måde? Jeg tænker, du måske godt ved det, men mange af de piger sikkert på mange måder har både psykiske og fysiske problemer. De kan blive trætte og svimle og hos mange, kan der ske det, at deres udvikling går i stå, så deres menstruationer stopper eller slet ikke kommer. Jeg tænker, at det nok er fordi deres krop slet ikke får den mad, den har brug for.

Du har brug for sund og god mad og den energi, den giver dig til andet end bare motion - også til at udvikle dig. Jeg synes, det er fint at spise sundt og træne, fordi man gerne vil være sund, men at spise for lidt er ikke sundt. Så jeg tænker, at det du gør for tiden nok ikke er sundt eller godt for dig. Når man spiser for lidt, så vil kroppen automatisk begynde at forbrænde mindre, simpelthen fordi den ikke ved, hvornår den får mad og energi igen. Så kan kroppen nemt komme til, at mangle det, der gør dig stærk og bygger dig op (muskler, knogler, hud og hår...). Der er flere steder, f.eks. hos lægen og sundhedsplejersken og hos en kostvejleder, hvor du kan få hjælp i forhold til kost, vægt og motion, men i Børns Vilkår har vi ikke mulighed for at henvise dig til nogen specifik kostvejleder, men de findes derude. Men du vil som sagt også altid kunne henvende dig til din læge, eller sundhedsplejersken på din skole.

Held og lykke

De bedste hilsner fra
BørneBrevkassen

Få flere gode råd til krop og udseende

Kroppen vil ændre sig hele livet. Det er en del af at blive ældre. Rigtig mange begynder at sammenligne sig selv med andre, og nogle bliver kede af det over deres udseende.

Mange børn og unge fortæller, at de sociale medier påvirker dem. Og historier om slankekure, BMI og gode råd kan være svære at forholde sig til.

Her på siden kan du få gode råd til, hvordan du kan få det bedre med din krop og dit udseende. Du kan også prøve quizzen, og lære at kende forskel på, hvad der er facts, og hvad der er myter om krop og udseende.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat