Brev

Hvorfor kan man ikke bare være født tynd?

Kære børnetelefon

Jeg er en pige på 13 år er 170 cm høj, og vejer 65 kg.

I lang tid (3 år) har jeg haft det dårligt i min krop.

Jeg er ikke særlig tyk men er meget kræftig i det. Jeg har en lille klump på maven og lårene men under er der kæmpe muskler, og jeg hader at det lille fedt jeg har får mig til at se så fed ud:”-(.

Jeg går til atletik 2 gange om ugen, men jeg kommer ikke særlig tit mere.

1. Jeg er bare begyndt at blive så doven, og føler som om jeg vejer 100 kg.

Jeg besluttede mig igår at jeg ville leve sundere og lave lidt mere motion end jeg plejer.

Idag sagde jeg det til mine forældre (jeg har snakket om at tabe mig før til dem masser af gange) at jeg ville spise sundere. De har altid haft det fint med at jeg ville tabe mig lidt men idag blev de sure over at jeg “klagede” mig over at jeg var “tyk” og det syntes jeg bare at det ikke var okay af dem. Jeg sagde til dem at de ikke kunne være bekendte at sige sådan noget. De sagde (selfølgelig) undskyld og at de ikke mente det på sådan en måde.

Men jeg ved bare at de vil glemme om det her og at de vil spise usundt som de normalt gør. Jeg har det fint med at at de spiser usundt og det. Men det eneste lille hjælp jeg vil ha fra dem er at de vil lave sund aftensmad og det er de eneste, men de siger bare at det er for dyrt eller at hvorfor kan jeg ikke bare betale for maden hvis jeg vil have at det skal være sundt.

2.Jeg føler mig også tyk i min klasse,

jeg og en anden pige er de eneste der er sådan lidt kraftige i det. Jeg har lidt flere muskler end den anden pige har.

Alle de andre piger i klassen er bare så sygt tynde altså der er en pige på min højde og alder der vejer 50 kg dvs. At jeg vejer 15 kg mere end hende! Og det syntes jeg er bare sygt! Hun hadder sport og hun er vildt doven, så jeg forstår bare ikke hvordan hun kan være så tynd.
 
Der er også en anden pige der er på min højde hun er også sygt tynd og vejer også 50 kg, men hun elsker at spise usundt! Hun løber kun 1-2 gange hver anden uge og hun spiser nutella på Hvidt brød hver dag med varm kakao, jeg forstår det bare ikke!

Jeg er så sur over at jeg ikke bare kan være så tynd som de andre piger er. Jeg har faktisk aldrig været særlig usund, da jeg var lille elskede jeg rugbrød (gør jeg stadig idag) jeg spiste heller ikke slik fordi min søster ikke måtte (hun havde lactose)
 
jeg elskede at lave motion og at være udenfor. Da jeg var 6-11 blev jeg trænet af min far til at spille tennis. Men han slog sin fod og så kunne vi ikke spille mere:-(

Jeg har bare altid været lidt kraftig i det, og har altid haft lidt fedt på maven og benene.

Hvordan kan man få det væk?

Hvordan kan man føle sig godt tilpas i sin krop uden at veje som en fjer?

Jeg vil bare tabe mig et par kilo så man kan se at det bare er muskler jeg har og ikke fedt. Men jeg ved ikke hvordan?

Af at spise sundt?

Af at lave meget motion?

Jeg forstår det ikke:”-(.

Kærlig hilsen A den ulykkelige

Pige, 13 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære A
Hvor er det godt, at du skriver herind og fortæller om, hvordan du har. Jeg ved, at der er rigtig mange andre piger på din alder, der har det som du, og det kan bare fylde rigtig meget i ens hoved. Når jeg læser dit brev, lyder det som om, du har en rigtig god forståelse for dig selv, dit udseende og hvordan man lever sundt, men jeg kan også høre, at du er rigtig frustreret over at føle, at du skal kæmpe så meget. 
Jeg kan godt forstå, at det er rigtig træls, at der er nogle der bare kan spise alt og ingen sport dyrke og så stadig være tynde, og så er der andre, der hele tiden skal gøre en indsats. Sådan er det mest i din alder, for når man bliver ældre, er de fleste nødt til at gøre en indsats. Du nævner det med at være sund, og jeg synes, det er en rigtig vigtig ting, du har fat i, fordi det kræver nemlig både motion og sund kost, hvis man vil være sund – man kan jo godt være tynd og have en usund krop. Derfor synes jeg også, at det er super sejt, at du har besluttet, at du vil til at leve sundere og dyrke mere motion. Måske tænker du også, at du igen kan komme til at elske at lave motion og være udenfor? Der er mange mennesker, der netop gennem sport og det at leve sundt finder en tilfredshed med deres egen krop, måske fordi de får energi, føler sig godt tilpasse og sunde?
Hvor er det rigtig ærgerligt, at din far ikke kan spille tennis mere, for det lød som om, du var rigtig glad for det? Måske er der noget andet sport eller træning, som din far og dig kunne prøve sammen, måske trænger han også lidt til at komme i gang igen med noget sport? Nogen gange er det jo sjovere, når man kan gøre tingene sammen. Måske ville din mor og far også begynde at spise sundere, hvis nu I kom i gang med lidt motion? Nogen gange kan man godt sådan blive lidt doven og glemme, hvor godt man havde det, mens man dyrkede sport, måske er det også sådan du har det med atletik nu?
Hvis du gerne vil tabe et par kilo, så man kan se, at det er muskler og ikke fedt, så er det helt rigtigt at gøre det ved hjælp af motion, træning og sund kost. Måske har I på skolen en sundhedsplejerske, som du kunne tale med om det? Der er rigtig mange gode råd og muligheder i form af træning og sund kost, måske kunne I endda købe en sund kogebog, og du kunne hjælpe dine forældre med at lave sunde retter et par gange om ugen? Sund mad behøver ikke at være dyrt. Du er også meget velkommen til at ringe eller skrive til BørneTelefonen på 116111, der sidder en masse søde rådgivere, som kan give dig gode råd, både til hvem du kan snakke med og også mere konkret til motionsformer og sund kost.
Kærlig hilsen
BørneTelefonen

Få flere gode råd til krop og udseende

Kroppen vil ændre sig hele livet. Det er en del af at blive ældre. Rigtig mange begynder at sammenligne sig selv med andre, og nogle bliver kede af det over deres udseende.

Mange børn og unge fortæller, at de sociale medier påvirker dem. Og historier om slankekure, BMI og gode råd kan være svære at forholde sig til.

Her på siden kan du få gode råd til, hvordan du kan få det bedre med din krop og dit udseende. Du kan også prøve quizzen, og lære at kende forskel på, hvad der er facts, og hvad der er myter om krop og udseende.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat