Brev

Hvorfår kan jeg ikke tabe mig?

Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år, Vi har modtaget dit brev to gange og derfor får du også svaret her, så jeg er sikker på, at det når frem til dig. 

Jeg forstår godt, at det er irriterende, at du ikke taber dig når du gerne vil. Derfor er det, godt at du har skrevet herind. Jeg vil meget gerne dele mine tanker med dig.

Først vil jeg fortælle dig, at der er rigtig mange piger, der tænker over sin vægt. Og her på BørneTelefonen, får vi mange henvendelser, hvor pigerne fortæller, at de er kede af, hvordan de ser ud. Desværre.

Det kan godt tage lidt tid at ændre dumme tanker om sin mave og krop. Du kan tænke det lidt som et par briller du har på. Måske du ikke altid har haft dem på og tænkt sådan om dig selv? Når du ser gennem brillerne og ned på din krop føler du den er forkert – også selvom du måske slet ikke gør?

Piger i puberteten tænker tit, at de er for tykke, selvom de overhovedet ikke er det. Piger kan også tænke, at de er for høje, for lave, har for små bryster eller for stor numse. Der kan være så mange tanker inde i ens hoved om, hvordan man ser ud. Men for det meste stemmer tankerne ikke overens med virkeligheden eller med det, andre ser.

Tankerne om vægt hænger tit sammen med, at kroppen ændrer sig meget i puberteten. Man begynder at få former – brysterne vokser, og man får måske bredere lår og numse. Det er helt naturligt. Men man kan måske godt have lidt svært ved at følge med selv. Og måske synes man, at ens krop er blevet lidt fremmed for en, når den ændrer sig så meget.

Tænk på om du kommer til at måle dig med nogle piger som er meget mindre end dig eller som har en anden kropsbygning end dig? For at få det godt med sig selv, er det vigtigt, at du forsøger at lade være med at sammenligne dig med andre piger. Vi ser nemlig alle sammen forskellige ud – og måske dine briller kun virker på dig selv ikke på de andre. 

Motion et par gange om ugen kan være en god idé, hvis man vil lære sin krop at kende eller gerne vil tabe sig. Men når man dyrker motion er det også vigtigt, at man holder nogle pauser. Det vil sige, at man holder nogle dage fri, så kroppen får noget ro,..Og selvom jeg godt kan forstå, at du kan blive utålmodig over, at du ikke ser forskel endnu. Så skal du vide, at kroppen udvikler sig stille og roligt. 

Gennem motion mærker du alt det, kroppen kan – og det giver kropsglæde. Og samtidig bliver man stærk og sund. Og at kroppen er sund er faktisk vigtigere, end at den er slank. Derfor er det også rigtig vigtigt, at du spiser mad. For hvis man sulter sig selv, kan kroppen ikke være sund og den kan gøre det rigtig svært at tabe sig. 

Det er selvfølgelig vigtig, at du har det godt med dig selv, og hvordan du ser ud. Men tænk over, om det kan være tankerne mere end kroppen, som du skal ændre.

Det er sådan, at det er dine forældres ansvar at hjælpe dig, hvis du ikke har det godt. Det er vigtigt, at man har en voksen til at hjælpe sig, hvis man gerne vil tabe sig. Den voksne har måske ikke de dumme briller på og derfor vil de også kunne se dig mere tydeligt og hjælpe dig på en sund og god måde.

Hvis du er i tvivl om din vægt og dit vægttab, så kan du også tage en snak med sundhedsplejersken på din skole. Sundhedsplejersken ved rigtig meget om vægt og kroppens udvikling. Og kan måske også komme forbi klassen og tale om sundhed – både i tankerne og i kroppen.

Det kan være en rigtig god ide at gå i svømmehallen, hvis man har fået den ide, at alle andre har perfekte kroppen. Her vil man nemlig opdage, at kroppe kommer i mange forskellige former.

Jeg håber du har mod på at bruge rådene, til at få et bedre forhold til din krop. Ligesom du havde mod på at sige det højt, ved at skrive herind. Det var nemlig første skridt, og så sejt!

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

 

 

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer eller læse andre børns breve kroppen.

Du kan også deltage i afstemninger, prøve øvelser om selvværd og få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Chat
Chat