Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Er jeg overvægtig? Og kan en spiseforstyrrelse hjælpe?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære Pige på 14 år

Mange tak for dit brev. Hvor er det godt at du skriver. Det er nemlig ikke rart at spekulere så meget over sin vægt.

I din overskrift stiller du spørgsmålet, om du er overvægtig. Det er du slet ikke. Du skriver, at du er 167 cm høj og vejer 61-63 kg. Med disse tal ligger du faktisk indenfor det man i BMI kalder ”normalvægt”. Det betyder, at du hverken er for tynd eller er overvægtig. Din vægt og din højde passer rigtig godt sammen.

Når du spekulerer meget over din krop og din vægt, så synes jeg det ville være en god ide at snakke med nogle voksne. Hvis du ikke har snakket med din mor eller far om det, så kan du for eksempel snakke med dem. Du kan fortælle dem, at du tænker over din vægt. Du kan også fortælle dem, at du faktisk har overvejet at spise mindre, end du plejer. Det er vigtigt, at du får hjælp derhjemme. Man skal nemlig ikke gå alene med disse tanker, når man er 14 år. Du kan også snakke med sundhedsplejersken på din skole eller din egen læge. Han eller hun kan fortælle dig en masse om, hvad din krop har brug for, og så kan de fortælle hvordan din vægt og højde passer sammen. Ellers kan du også snakke med en lærer, for eksempel din idrætslærer eller danselærer.

Du er i en alder, hvor der sker meget med både kroppen og sindet. Du er i fuld gang med at udvikles til en ung kvinde. Og ofte med denne udvikling, følger tanker om ens udseende. Man sammenligner sig med andre og det har en betydning hvad andre tænker og siger om en. Mon du kan genkende dette? I blade og på film, ser vi mennesker og skuespillere, som vi synes, ser helt perfekte ud. Men vi skal huske på at der i blade og på film, redigeres og retoucheres. Det vil sige, de har via teknikken mulighed for at fjerne og ændre på alt, så de fremstår "perfekte". Dette er ofte med til at mange unge og ja også voksne, kan føle de ikke kan leve op til idealbilledet og kan gøre det svært at være med egen krop. Men husk på, det du ser er ofte ikke virkeligheden. I virkeligheden har vi alle et eller andet, som vi måske kunne ønske lidt anderledes, måske et kg for meget, en bums på hagen eller en rynke under øjet. Men det er også det der gør os unikke og ikke som alle andre. 

Vi må øve os på at øge vores selvværd, altså tro på os selv, elske os selv, for dem vi er og prøve at ændre vores syn på os selv fra at finde fejl, til at se på vores styrker og alt det der er smukt ved os. Vi har alle noget vi kan være stolte af, fx smukke øjne, pænt hår, trænet krop, eller...  Vi må øve os i at kigge i spejlet og også se alt det smukke ved os selv og ja, acceptere at vi af og til, kan føle os lidt utilfredse. Ingen er perfekte, heller ikke dem du ser på nettet eller i bladene.

I din overskrift spørger du også, om en spiseforstyrrelse kan hjælpe. At have en spiseforstyrrelse er en meget alvorlig og farlig situation at være i, så det er ikke en god løsning på dine tanker omkring din vægt. Det ville heller ikke være godt kun at spise 500 kalorier om. Så får din krop ikke al den næring, som den har brug for. Jeg synes, at det er vigtigt, at du finder én eller flere voksne, som du kan snakke med om dine tanker omkring din vægt, så du kan undgå at ende med at havne i noget, som ikke er sundt for dig og din krop.

Jeg tænker ikke, at du skal være bekymret for, at du har taget lidt på og mistet muskel i din ferie. Når din krop er vant til at få rørt sig en masse gennem dans, så er det helt normalt, at man tager lidt på og mister lidt muskel, når man holder en pause. Jeg er sikker på, at det nok skal blive som før, når du begynder at danse igen.

Du skriver, at du bruger meget tid på at læse om vægttab og andre ting på nettet. Det lyder som om, at du er nysgerrig på, hvad der er godt for kroppen. Det er super godt, at være god til at samle information og være nysgerrig. Men vi skal også huske på at på nettet findes ikke kun sunde svar og løsninger. Her kan man også læse om råd, der bestemt ikke er godt for kroppen og man kan af og til blive endnu mere bekymret og føle sig forkert, når man læser om slankeråd og tips. 

Jeg håber, at du får mod på at tale med nogle voksne i dit netværk, så du kan få det bedre med din vægt. Får talt om de tanker og følelser du går med og om hvordan det påvirker din dagligdag.

Kærlig hilsen
BørneTelefonen
 

Få flere gode råd til krop og udseende

Kroppen vil ændre sig hele livet. Det er en del af at blive ældre. Rigtig mange begynder at sammenligne sig selv med andre, og nogle bliver kede af det over deres udseende.

Mange børn og unge fortæller, at de sociale medier påvirker dem. Og historier om slankekure, BMI og gode råd kan være svære at forholde sig til.

Her på siden kan du få gode råd til, hvordan du kan få det bedre med din krop og dit udseende. Du kan også prøve quizzen, og lære at kende forskel på, hvad der er facts, og hvad der er myter om krop og udseende.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat