Brev

Sygdom?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære S

Mange tak for dit brev hvor du giver en god beskrivelse af den kvalme du oplever hver morgen, om dine lægebesøg, undersøgelser og blodprøver. Du skriver at du er en meget følsom dreng der let bliver sur og ked af det. Måske er du blevet det, fordi du er træt af at have kvalme - det kan godt påvirke en, så man ikke har så meget overskud til at være superglad...

Jeg kan rigtig godt forstå, du gerne vil blive en glad dreng igen, og jeg syntes bestemt ikke dit brev er mærkeligt. Jeg syntes det er super godt, at du er nysgerrig på, om der er nogle andre der måske har ideer til hvad man kan gøre.

Jeg er ikke læge og kan derfor ikke sige, om du er syg eller ej, men jeg kan herunder komme med nogle ideer til noget, du og dine forældre kan undersøge og hvis du synes det lyder som en god ide.

Lægerne har åbenbart indtil nu ikke kunnet finde årsagen til den kvalme du har om morgenen og et lille stykke op på formiddagen, så måske kan man lede efter årsagen i din hverdag, ikke alt kan opdages i blodprøver.

Jeg vil komme med mange forslag og ideer til hvad I kan undersøge. Jeg tænker, at det kan være en rigitig god ide, at du gør det sammen med dine forældre. Det er lidt ligesom at være detektiv, for at finde ud af hvad det kan være. Måske kan i lave et kalenderskema over kvalmen. Er der nogen dage den ikke er der, eller dage hvor den ikke er så slem, eller dage hvor den er ekstra slem - det kan i skrive ind i kalenderen og se om der er forskelle, og om i har gjort noget anderledes de dage hvor kvalmen ikke er der, eller er meget slem. Måske er du overfølsom over for noget, du spiser eller nogt i luften omkring dig (parafume, støv, dyr, fjer i puden)...

Overfølsomhed, er noget man ikke kan tåle: Man kan være overfølsom overfor visse ting, det kan være både noget man spiser og drikker eksempelvis mælkeprodukter, glutenprodukter såsom brød, gær, nødder, tomat, farvestoffer i maden eller andet. Hvis man er overfølsom overfor visse madvarer, kan reaktionen komme med det samme eller op til flere timer efter. Eventuelt kan du lave et detektiv arbejde og tænke på, om du spiser eller drikker noget bestemt om morgenen eller måske sent aften. Du kan måske prøve at udelukke den madvare, som du måske kunne mistænke for, at du ikke kan tåle. Hvis man gerne vil prøve sig frem, med at udelukke en madvare, skal man udelukke den i mindst en uge og dine forældre kan hjælpe dig.

Eller det kan være materialer eller dampe i hjemmet eksempelvis sengetøj (fjer,dun i puden og dynen), cigaretrøg, vaskemiddel (parafume), dyr, støv, planter, maling, beton eller radon. Her kan du også lave et detektiv arbejde og tænke på hvornår du får kvalme. Er det når du befinder dig et bestemt sted (måske soveværelset) og kommer det også andre steder, har du måske noget bestemt omkring dig (måske dyne/plante/kat)? Hvis du har soveværelse i kælderen kunne det være radon fra jorden osv. Igen kan du bruge samme fremgangsmåde med at udelukke eller sove et andet sted i en uge og se hvordan du reagerer.

Jeg tænker, at du vil få brug for dine forældres hjælp til at finde frem til, om der er noget du er overfølsom for. Hos lægen kan de lave en priktest mod nogle af tingene, for eksempel støv og katte, men der er rigtig mange ting, de ikke kan teste for, derfor vil jeres egen udelukkelsestest være værdifuld. Der findes også andre behandlere man kan gå til, som har speciale i at teste for overfølsomhed. Måske ville det være en ide at vise dine forældre dette svar, så I sammen kan få en snak om mulige årsager til kvalmen.
 
Man kan også få kvalme, hvis musklerne omkring hals, nakke, skuldre og kæber er meget spændte eller stramme. Hvis musklerne er meget stramme, så kan de ligesom trykke lidt på halsen, så man får kvalme. Her kan det hjælpe, at lave strækkeøvelser, altså øvelser hvor man strækker de muskler og ledbånd som er omkring hals, nakke og skuldre. Det kan også hjælpe med massage, så musklerne spænder af og ikke er så stramme. Det kan være, at din mor eller far kan give dig massage og hjælpe med strække øvelser. Ellers er det nok en fysioterapeut, der kan hjælpe med massage og vise øvelser.

Nogen gange, kan det også være en ide, at få testes sit syn - og om du har problemer inde i øret. Det kan være væske i mellemøret. Både synet og ørerne kan påvirke dig, så du får kvalme.  

Hvis man har været ude for et stort chok eller noget meget ubehageligt og sørgeligt, kan det godt give forskellige typer reaktioner, nogle bliver meget syge og andre bliver meget kede af det og andre igen får begge typer reaktioner. Det er normalt at man ikke lige tænker på, at man kan blive syg af at have oplevet noget grimt. Det kunne være et nært familiemedlem der er blevet meget syg eller måske der er sket noget meget ubehageligt i skolen. Hvis du tænker, at du måske har en reaktion på noget du har oplevet, så vil vejen frem til at få det bedre, være at snakke åbent om det der er sket. Måske tænker du, at det er pinligt at fortælle om det, men det er det der skal til for at få det bedre. På mange skoler findes en AKT lærer som er vant til at snakke med unge, der har det svært, man kan spørge sin lærer eller skolens kontor om at få en tid, ellers kan man måske gå til sundhedsplejersken som er tilknyttet skolen, hende kan man få fat på ved at spørge på skolens kontor.
 
Som du kan se, havde jeg mange forslag til, hvordan du kan finde ud af hvorfor kvalmen kommer.

Jeg håber du kunne bruge lidt af dette svar og jeg håber, at kvalmen snart forsvinder. Jeg kan sagtens forstå, hvor ubehageligt det må være at have kvalme hver morgen. Vores mave/tarm system er meget følsomt og når der er noget galt der, så påvirker det os og vi bliver også meget følsomme i vores sind. Forhåbentlig bliver du gladere og mindre ked af det, når I har fundet ud af, hvad I kan gøre.

Du er altid velkommen til at skrive ind til os, ringe eller sms'e til BørneTelefonen på 116111.

Held og lykke

Kærlig hilsen

BørneTelefonen.

Få flere gode råd om Sygdom i familien

Har du en mor eller far, der er alvorligt syg? At leve med sygdom i familien, kan være rigtig hårdt og man kan få mange bekymringer for fremtiden. Det er rigtig vigtigt, at man ikke går alene med sin frygt, men at man får talt med nogen om den.

Sygdom i familien kan både være fysisk og psykisk. Lige meget hvad, kan det gøre hverdagen svær. Fx kan det være at din mor eller far, ikke kan de samme ting længere og måske sygdommen sætter tanker i gang hos dig som: Bliver min mor rask igen? Hvordan fortæller jeg mine venner om min fars sygdom? Hvem kan jeg tale med mine tanker om?

Her på siden kan du få gode råd, du kan læse andre børns breve og BørneTelefonens svar, få hjælp til at bygge et brev eller prøve følelses-guiden.

Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Hør andre børns Historier

På ‘Når mor eller far bliver syg’ kan du høre om andre børns historier. Du kan også fortælle din egen historie eller høre mere om de følelser, man kan have, når en i familien er alvorligt syg.

Når mor eller far bliver syg, kan det være svært at være barn i en familie. Læs hvordan andre børn har klaret livet i en familie med sygdom.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat