Brev

sygdom

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 12 år

 

Tak fordi du skriver omkring dine bekymringer og dine mavekramper. Jeg er ked af, at det har været så svært for dig at komme igennem på chatten, jeg håber det lykkedes for dig at komme igennem, hvis du måske en anden gang synes, du har behov for at chatte med os.

Det er rigtig ubehageligt at have mavekramper, så jeg er glad for at du skriver herind, forhåbentlig kan vi give dig nogle ideer at arbejde med, så du kan komme af med mavekramperne.

Mavekramper kan komme af masser af forskellige årsager men de mest almindelige årsager er forstoppelse og/eller laktoseintolerans som betyder at man ikke kan tåle mælk fordi det indeholder et specielt sukker der hedder laktose.

Mavekramper kan også komme af stress eller hvis man er bange, ked af det og har været det noget tid. Eksempelvis hvis der sker mobning i skolen, hvis ens forældre bliver skilt eller man af andre årsager bare har der virkelig dårligt. Hvis du tænker at dine mavekramper måske kan være kommet af disse årsager, vil det være en god ide at søge hjælp hos en voksen. Tænker du, at du måske kan snakke med din mor om dette? Hvis du kan, er det et meget godt sted at starte, for det er godt at have støtte i hjemmet når man skal i gang med at finde ud af at stoppe det, som gør en ked af det.

Du skriver godt nok at du har snakket med din mor, men at hun ikke kunne gøre noget. Måske var din mor ikke rigtig opmærksom på hvor ondt det gør, så du kan måske prøve igen at snakke med hende om det. Måske tale mere om det, og få en tid hos lægen. 

Eventuelt kan du opsøge en AKT lærer på din skole som er vant til at snakke med unge der har det svært. Man kan spørge sin lærer eller skolens kontor om at få en tid, ellers kan man måske gå til sundhedsplejersken som er tilknyttet skolen, hende kan man få fat på ved at spørge på skolens kontor. Du har nok været hos sundhedsplejersken før, så du kender hende lidt i forvejen. 

Mavekramper kan også komme af menustrationssmerter, og som regel føles det som en dunkende eller krampende smerte i den nedre del af maven. I 12 års alderen er man lige ved at få, eller man er lige  startet med at få menustration. Under alle omstændigheder vil menustrationen højst sandsynligt være meget uregelmæssig, det kan give menustrationssmerter selvom man måske ikke bløder endnu.

Mavekramper kan også have lægelige årsager, så hvis du tænker at det ikke er menustrationssmerter, og det ikke kan være forstoppelse, så vil det måske være en ide at gå til lægen og få en undersøgelse.

Du skriver at du siger din mening og at du ikke er som de andre. Når du beskriver dig selv sådan, så får jeg lyst til at sige til dig, at det gerne skulle være en god ting at være anderledes, det er lige præcis den forskellighed som vi alle sammen kommer med, som giver en god dynamik i en klasse. Jeg fornemmer, at det måske kan være ensomt og svært ikke at føle sig som de andre. Hvis det er tilfældet, så tænker jeg, at måske har klassen som helhed det svært. Der går ca. 25 elever i en klasse, og alle er forskellige. Der skal gerne være plads til forskellighed i klassen. Hvis der for eksempel er nogle små grupper som styrer hele klassen, så er der rigtig mange i sådan en klasse, som føler sig udenfor og anderledes.

I sådanne klasser, er det ikke dem der er udenfor, der er noget galt med, det er selve dynamikken i klassen som det er galt med. Så det kunne være, at klassen som helhed har godt af at få en snak om, hvordan det er at gå i din klasse... Du kunne jo måske opfordre din klasselærer til en sådan snak? De fleste lærere vil rigtig gerne vide hvordan eleverne har det og hvordan fællesskabet trives? Det er lærerens opgave at sørge for, at der er et godt sammenhold i klassen og at alle behandler hinanden godt. Du kan eventuelt give læreren dette link http://www.sammenmodmobning.dk . Her kan man finde gode trivselsøvelser som læreren kan lave med hele klassen, her er også en video som læreren kan vise, i videoen viser nogle unge hvor hårdt det er at blive holdt udenfor. Videoen hedder ”glem mig nu”. Øvelserne er gode for klassen, også selvom der ikke foregår mobning.

Jeg håber det lykkedes for dig at finde årsagen til mavekramperne så du kan få det god igen.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

 

 

Få flere gode råd om Sygdom i familien

Har du en mor eller far, der er alvorligt syg? At leve med sygdom i familien, kan være rigtig hårdt og man kan få mange bekymringer for fremtiden. Det er rigtig vigtigt, at man ikke går alene med sin frygt, men at man får talt med nogen om den.

Sygdom i familien kan både være fysisk og psykisk. Lige meget hvad, kan det gøre hverdagen svær. Fx kan det være at din mor eller far, ikke kan de samme ting længere og måske sygdommen sætter tanker i gang hos dig som: Bliver min mor rask igen? Hvordan fortæller jeg mine venner om min fars sygdom? Hvem kan jeg tale med mine tanker om?

Her på siden kan du få gode råd, du kan læse andre børns breve og BørneTelefonens svar, få hjælp til at bygge et brev eller prøve følelses-guiden.

Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Hør andre børns Historier

På ‘Når mor eller far bliver syg’ kan du høre om andre børns historier. Du kan også fortælle din egen historie eller høre mere om de følelser, man kan have, når en i familien er alvorligt syg.

Når mor eller far bliver syg, kan det være svært at være barn i en familie. Læs hvordan andre børn har klaret livet i en familie med sygdom.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat