Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Skizofren uden venner

Kære Brevkasse.

Jeg er en pige på 14 år, som lider af skizofreni.

Min psykolog råder mig til at få venner, men ingen gider at være sammen med mig da de er bange for at jeg vil skade dem. Jeg har ingen intentioner om at skade nogen eller mig selv, men jeg tvivler da jeg jo har denne sygdom og nogen gange ikke tænker rationelt…

– Hvad kan jeg gøre for at folk ikke skal frygte mig?
– Skal jeg bede mine forældre om hjælp eller lærere?
– Findes der steder hvor folk som jeg kan få venner?

Håber jeg kan få et svar – tak på forhånd!

Mvh pige på 14

Pige, 14 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14.

Du har sendt os et brev, som giver mig et kæmpe ønske om at give dig et stort knus. For selvfølgelig kan du få venner. De ting, du kæmper med, behøver ikke stå i vejen for, at du også får lige så stærke og gode venskaber. Nogen af dem, som du har omkring dig er måske i tvivl om, hvad det betyder og hvordan skizofrenien kommer til udtryk. Måske er det det, der kan gør dem usikre eller også er det ikke lige dem, du skal kæmpe for at blive venner med?

Skizofreni er et navn for mange ting, alle oplever det forskelligt. Nogen høre stemmer, som andre ikke hører. Nogen ser syner. Nogen gange kan man have svært ved at skelne mellem, virkelig og uvirkeligt eller noget fjerde.

Psykiske diagnoser opfattes af mange som en dom - en syg dom. Det handler jo mest om, at rigtig mange ikke ved nok om, hvad det er. At man altså stadig er ligesom andre, man har noget ekstra med sig. Noget som man kan arbejde med og have strategier for at håndtere i hverdagen. Skizofreni og andre psykiske diagnoser kan være så mange ting og er ofte forbundet med skrækhistorier fra medierne. Derfor er der mange, der bliver utrygge og måske bange. Mange ved simpelthen ikke, hvad det er, og de tror måske, at folk med psykiske diagnoser ikke er til at stole på. Du er lige så god, som alle andre til at lytte, lave sjov, tale til langt ud på natten, tage på rejser, holde på hemmeligheder, hjælpe og være en god ven. Det er vel sådanne ting, og ikke diagnosen, der gør en til en god ven.

Derfor vil det være en idé at dem, du ønsker at blive venner med, får viden om, hvad skizofrenien handler om for dig. I din klasse ville det være en idé, at nogen kom og fortalte om at leve med psykiske diagnoser og især med skizofreni. At man er til at stole på og ikke gør skade på andre. Så de får viden om det og kan være mere nysgerrige, og ikke være bange for dig. Tænker du, at det vil være en hjælp for dig og din klasse - og dem, du gerne vil være venner med? Så vil det være godt, at du og dine forældre taler med din klasselærer om det.

Det er godt at høre, at du går til psykolog, hvor du nok kan få talt ud om tanker og bekymringer. Mon du også kunne tale med psykolgen om, hvordan man får venner? Og hvordan man kan håndtere de fordomme, man kan støde på? Måske har psykologen forslag til, hvordan og hvem der kan fortælle om psykiske diagnoser som skizofreni i din klasse? Ellers kan http://www.psykiatrifonden.dk/faa-hjaelp/ring.aspx være et sted, hvor du og dine forældre kan få rådgivning.

Jeg synes helt bestemt, at det er en god ide at tale med dine forældre eller en anden voksen om det her. Det ikke godt, at gå med de tunge tanker alene. Man bliver tit meget lettet, når man har turdet fortælle sin tvivl til nogen.

Jeg håber, at mit svar har kunne give dig ro og håb og - allervigtigst - en tro på, at du er meget mere end bare en diagnose.

De kærligste hilsener fra BørneTelefonen

Få flere gode råd om Sygdom i familien

Har du en mor eller far, der er alvorligt syg? At leve med sygdom i familien, kan være rigtig hårdt og man kan få mange bekymringer for fremtiden. Det er rigtig vigtigt, at man ikke går alene med sin frygt, men at man får talt med nogen om den.

Sygdom i familien kan både være fysisk og psykisk. Lige meget hvad, kan det gøre hverdagen svær. Fx kan det være at din mor eller far, ikke kan de samme ting længere og måske sygdommen sætter tanker i gang hos dig som: Bliver min mor rask igen? Hvordan fortæller jeg mine venner om min fars sygdom? Hvem kan jeg tale med mine tanker om?

Her på siden kan du få gode råd, du kan læse andre børns breve og BørneTelefonens svar, få hjælp til at bygge et brev eller prøve følelses-guiden.

Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Hør andre børns Historier

På ‘Når mor eller far bliver syg’ kan du høre om andre børns historier. Du kan også fortælle din egen historie eller høre mere om de følelser, man kan have, når en i familien er alvorligt syg.

Når mor eller far bliver syg, kan det være svært at være barn i en familie. Læs hvordan andre børn har klaret livet i en familie med sygdom.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat